JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LUKING: Sesongarbeidere hos Elstøen Gartneri i Hole kommune. Vietnameserne på bildet er ikke blant de fornærmede i saken.

LUKING: Sesongarbeidere hos Elstøen Gartneri i Hole kommune. Vietnameserne på bildet er ikke blant de fornærmede i saken.

Tri Nguyen Dinh

Dom i lagmannsretten

Norsk-vietnameser utnyttet sesongarbeidere fra Vietnam – puttet pengene i egen lomme

Hvert år kommer nesten ett tusen vietnamesere til Norge for å jobbe. Dette er historien om hvordan noen av dem ble lukrativ virksomhet for en norsk-vietnamesisk arbeidsformidler.


04.09.2017
11:06
21.08.2023 17:14

torgny@lomedia.no

tri@lomedia.no

Det er litt regn i lufta, men ikke mer nedbør enn at 30 mennesker sitter på huk og luker. Den svake hellinga ned mot Tyrifjorden er et av de mest fruktbare områdene i Norge. Jordet er over 200 meter langt. Her dyrkes pastinakk og purre. Alle rendene er dekket med landbruksplast. Likevel kommer ugresset. Det må fjernes for at grønnsakene skal få best mulig vekstvilkår. Luking er manuelt arbeid.

Noen har trekantete hatter. Det avslører at det er vietnamesere som jobber på jordet til Norges største salatprodusent, Elstøen gartneri. En av lukerne er Duc. Han kommer fra My Tho i Sør-Vietnam mellom Ho Chi Minh-byen og Mekong-deltaet. Med sine gule arbeidsklær skiller han seg ut fra de øvrige landarbeiderne på jordet. Alle på jordet skal jobbe et halvt år i Norge før de reiser hjem. De kommer fra ulike steder i Vietnam. For noen er det første gang i Norge. Andre har vært her mange ganger.

Dømt for skatteunndragelse

I Borgarting lagmannsrett sitter også en vietnameser. Hieu Le er tiltalt for grov menneskehandel og tvangsarbeid. Han har allerede fått dom fra tingretten. Fram til 2013 skaffet han Elstøen gartneri verdifull arbeidskraft.

I mars 2015 dømte Eiker, Modum og Sigdal tingrett Le til fem års fengsel og inndragning av fem millioner kroner. I tre uker i juni i år behandler Borgarting lagmannsrett anken. Den ender med at Le blir frikjent for den mest alvorlige anklagen om menneskehandel, men dømt for hvitvasking av penger og medvirkning til skatteunndragelse. Straffen ble satt til fengsel i ni måneder.

• Følg oss på Facebook

Få nyhetsbrevet vårt

En forretningsidé

Til forskjell fra vietnameserne på jordet ved Tyrifjorden er Le bosatt i Norge. Le kom til Norge som åtteåring, sammen med foreldrene. Etter videregående skole forsøkte han seg med forskjellig næringsvirksomhet. Først importerte han produkter fra Vietnam. Når det ikke gikk, satset han på renhold for å tjene til livets opphold. Heller ikke det fikk han til å lønne seg. Inntektene strakk ikke til. Til slutt fikk han jobb som gårdsarbeider hos en bonde i Nordre Vestfold. Raskt skjønte Le at bonden var i beit for arbeidskraft. Mange polakker hadde jobbet på åkrene, men det er mye manuelt arbeid knyttet til grønnsaksproduksjon. Le fikk en forretningsidé. I Vietnam var det mange arbeidsvillige hender.

Det er lovlig å komme til Norge for å utføre sesongarbeid. Hvert år kommer nesten ett tusen vietnamesere til Norge for å jobbe, ifølge UDI. De aller fleste kommer for å utføre sesongarbeid i landbruket, som luking for Elstøen gartneri.

2008 var det første året Le startet med arbeidsformidling. Arbeids- og oppholdstillatelse ble søkt via den norske ambassaden i Hanoi. Le sørget også for flybilletter tur-retur. De første årene var det noen som fikk tre måneders kontrakter, etter hvert jobbet de fleste i seks måneder.

Alle som kom til Norge med Le, fikk arbeidskontrakter. De var skrevet i to versjoner, norsk og engelsk. Her sto det at arbeidstida var 7,5 timer og at lønna var 130 kroner.

Ingen av de som skrev under kontraktene, kunne imidlertid norsk eller engelsk. I realiteten ble arbeidsdagene lengre, og timelønnen betydelig lavere.

Tri Nguyen Dinh

Økt arbeidsinnvandring til Norge

Stakk pengene i egen lomme

Da de vietnamesiske landarbeiderne ankom Gardermoen, sto Le klar til å frakte dem med minibussen. Først kjørte de til politiet slik at vietnameserne kunne få utstedt ID-papirer, og så til ligningskontoret hvor de fikk skattekort. Det ble også tid til en legesjekk før arbeidet kunne begynne.

Le var også ansvarlig for innkvarteringen. Landarbeiderne bodde dels hjemme hos Le, dels i boliger han leide for formålet. Noen hadde slektninger i Norge som de bodde hos. Fra 2011 gikk turen også innom banken, slik at det ble opprettet bankkonto i den enkelte arbeiders navn. Le sørget for at han fikk fullmakt til kontoene deres.

Passene, returbilletten og bankkortet med kode passet Le på for arbeiderne mens de var i Norge. Mange arbeidsgivere syntes det var problematisk med alle de vietnamesiske navnene. De var derfor takknemlig for at Le sørget for å levere timelister og skattekort.

I dommen fra tingretten skriver dommeren: «Lønnen ble utbetalt av arbeidsgiverne på grunnlag av de timelistene de mottok fra tiltalte, og de trakk skatt i henhold til de skattekortene de fikk fra ham.»

Le innleverte imidlertid også skattekort og frikort for andre enn de arbeiderne det var søkt om oppholdstillatelse for. Dette var norske ungdommer med norske personnummer, som Le hadde kontakt med gjennom en katolsk menighet som han var aktiv i. Både med og uten ungdommenes kjennskap, brukte han deres skattekort eller frikort.

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

68 personer til Norge

Le hadde informert arbeiderne om at alle utgifter ved oppholdet ville bli dekket. Videre skulle de motta 3 000 til 4 000 amerikanske dollar når de forlot Norge, avhengig av arbeidsperiodens lengde.

I mellomtiden sørget Le for alt. Han tok hånd om alle kontoene til landarbeiderne og beslagla lønnen som kom inn. Han tok også det de fikk tilbakebetalt av skatt og feriepengene når de kom inn på kontoen året etter. Landarbeiderne hadde jo fått det de hadde avtalt når de reiste hjem.

Arbeiderne kunne ikke norsk og var helt uvitende om hva som gikk ut og inn av kontoen som var opprettet i deres navn.

I kontraktene sto det at landarbeiderne skulle tjene 130 kroner i timen og jobbe 37,5 timers uke. I løpet av et halvt år, 26 uker, blir det en lønn på 127.000 kroner. Selv når en trekker fra skatt, flybilletter, opphold, mat og visum ble det en pen fortjeneste til Le. I retten la en revisor fram et regnskap som viste at Le fra 2008 til 2013 hadde hatt et utbytte på fem millioner kroner.

I årene 2008-2012 fikk hver sesongarbeider utbetalt 3 000 amerikanske dollar ved avreise. 3000 dollar utgjør 17.910 norske kroner. Det siste året, 2013, tjente de 4000 dollar, 23.880 norske kroner, for et halvt års arbeid.

Virksomheten til Le vokste for hvert år. I 2008 søkte han arbeids- og oppholdstillatelse for 22 personer, i årene 2009 til 2011 kom rundt 40 personer. I 2013 sørget Le for at 68 personer kom til Norge.

I disse yrkesgruppene sover de ansatte dårligst

Godt betalt etter vietnamesisk standard

Tiltalen mot Le lød i tillegg til heleri av landarbeidernes penger og skattesvindel, på tvangsarbeid og grov menneskehandel. Lovbestemmelsene om tvangsarbeid og grov menneskehandel kom inn i straffeloven i 2003. Da ratifiserte Norge Palermo-protokollen som har til formål å forebygge, bekjempe og straffe handel med mennesker.

Dilemmaet retten måtte drøfte, var om det var tvangsarbeid og grov menneskehandel når landarbeiderne frivillig hadde reist til Norge for å jobbe. I dommen heter det at «flere av de fornærmede hadde vært i Norge i flere sesonger og ga i avhør uttrykk for at de ønsket å komme tilbake.»

Tingretten mente at det «regimet som var etablert rundt de fornærmede, ga dem ikke et reelt og akseptabelt valg annet enn å underkaste seg tiltalte og bli i Norge så lenge han ønsket det, og retten finner det utvilsomt at de fornærmede har befunnet seg i en sårbar situasjon.»

Tingretten mente at dette var grov menneskehandel. Lagmanssretten var uenig, og frikjente Hiue Le, men ga ingen begrunnelse for hvorfor de kom fram til denne konklusjonen.

I retten ble det klart at selv med 28.000 kroner utbetalt etter et halvt års arbeid, var dette godt betalt etter vietnamesiske forhold. I Vietnam er en gjennomsnittlig månedslønn to tusen kroner, og de fleste av landarbeiderne som Le formidlet hadde inntekter betydelig under det.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Tjener nå dobbelt så mye

I lagmannsretten vitnet flere landarbeidere som jobbet for Elstøen gartneri da Le formidlet arbeid. De jobber der også denne sesongen. De fortalte i retten at de nå kan reise hjem med mer enn det dobbelte av det de tjente da Le formidlet arbeidet.

Duc og kollegene forteller at de er godt fornøyd med arbeidsforholdene. Klimaet i Norge er mer behagelig å jobbe i enn i Vietnam, og de er fornøyde.

LO-Aktuelt har bedt om en kommentar fra Elstøen gartneri, men Elstøen ville ikke kommentere saken.

Blir i Norge så lenge det er arbeid

Denne kurvstolen var doen til polske arbeidere

Bak det lovlige dekkhotellet skjulte det seg et ulovlig bilverksted

04.09.2017
11:06
21.08.2023 17:14



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker