JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

På denne statistikken er ikke det norske arbeidslivet lenger best i verden

Andelen nordmenn som jobber går ned.
LOs nestleder Tor-Arne Solbakken innleder på LOs representantskap om mellomoppgjøret 2017.

LOs nestleder Tor-Arne Solbakken innleder på LOs representantskap om mellomoppgjøret 2017.

Tri Nguyen Dinh

torgny@lomedia.no

– Siden 2008 har andelen i jobb falt fra 72 prosent til 67,5. Det er en særnorsk utvikling. I land vi sammenligner oss med, går den opp. Vi er nå passert av Sverige. Tyskland og Storbritannia haler innpå, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken.

Tallene gir grunn til bekymring. Når færre jobber blir det kostbart å opprettholde velferden i landet.

– Dette er altså et område der vi alltid har vært best. Nå rykker vi bakover i feltet. Det er skremmende å tenke på konsekvensen om denne utviklingen får fortsette. Bærekraften i norsk arbeidsliv vil svekkes. Og hva skjer da? Jo, da ryker velferden vi i dag tar for gitt. Ulikhetene øker. Vanlige folk må stå med lua i handa, sier Solbakken.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Budsjett for lav sysselsetting

Han mener at det er de mest utsatt gruppene i arbeidsmarkedet som vil komme dårligst ut, og mener at regjeringa ikke tar dette på alvor.

– Dette viser statsbudsjettet for 2017. Et budsjett for lav sysselsetting, sier Solbakken.

Han viser til bevilgningene til Nav og manglende bevilgninger til de som skal hjelpe utsatte grupper ut i jobb.

I stedet er det skattekutt som preger budsjettene under de blå-blå regjeringsparteiene.

– Skal vil lykkes med å inkludere flere, kan vi ikke bruke det finansielle handlingsrommet på skattekutt til de rikeste, slik regjeringa har gjort. I stedet kunne pengene blitt brukt på å styrket kompetanse og tettere oppfølging av de uten jobb, og samtidig holdt etterspørselen i økonomien, sier nestleder Tor-Arne Solbakken i sitt siste møte med representantskapet. Han går av fra vervet på LO-kongressen i begynnelsen av mai.

Det var ingen som tok ordet til debatt, og ved møtets slutt oppsummerte han det som et tegn på at alle var fornøyd med måten oppgjøret var blitt gjennomført på.

Bedre for enkelte lavlønnsgrupper

Solbakken redegjorde også for mellomoppgjøret. 50 øre i timen og 2900 kroner i lavlønnstillegg ble resultatet. LOs representantskap vedtok oppgjøret uten debatt.

Oppgjøret ble ferdigforhandlet uten at det var nødvendig å involvere Riksmekleren.

– Dette er et hardt slag mot de som vil ha politisk fastsatt minstelønn, sa Solbakken.

Han var spesielt opptatt av lavlønnsprofilen og at denne profilen hjelper. Et eksempel han trakk fram var vekterne som for første gang var kommet over 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det er rundt 20 prosent av alle arbeidstakere av mellomoppgjøret mellom LO og NHO som får lavlønnstillegget.

• Følg oss på Facebook

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse