JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mens andre samfunnsaktører vektlegger verdiskaping og nytte for samfunnet, fokuserer Helsesektoren på kutt og effektivisering, i følge en rapport lagd på oppdrag for  Legeforeningen og Norsk Sykepleierforbund

Mens andre samfunnsaktører vektlegger verdiskaping og nytte for samfunnet, fokuserer Helsesektoren på kutt og effektivisering, i følge en rapport lagd på oppdrag for Legeforeningen og Norsk Sykepleierforbund

Vidar Ruud, ANB

Rapport slakter sykehuspolitikken

«Det er et paradoks at forebygging og sparte liv ikke vurderes når man deler ut midler til helse». Det sier en rapport lagd på oppdrag av Legeforeningen og Norsk Sykepleierforbund.


10.03.2017
08:49
21.08.2023 17:14

helge@lomedia.no

Fredag ble en rapport som spør om samfunnet bruker for mye penger på helse, presentert på en pressekonferanse. Svaret er at det brukes alt for lite.

Det er Menon Economics som har laget rapporten på oppdrag fra Legeforeningen og Norsk Sykepleierforbund. Rapporten er en vurdering av de offentlige helseutgiftene i Norge fra et samfunnsøkonomisk perspektiv.

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

Verdiskapning

Rapporten viser at andre samfunnsaktører legger langt større vekt på verdiskapning og nytte for samfunnet når midler deles ut over statsbudsjettet. I helsesektoren er fokuset heller på kutt og effektivisering.

– I sektorer som forsvar og samferdsel vurderes investeringer i lys av hvor mange arbeidsplasser som skapes og tid som spares. Innen samferdsel ser man også på menneskeliv som reddes ved at en vei bygges eller utbedres. Det er et paradoks at ikke forebygging av sykdom og sparte liv vurderes når man deler ut midler til helse, heter det i rapporten.

– Det er rom for større investeringer i helse, slår den fast.

Menon hevder at utviklingen innen helse de siste ti årene ikke er bærekraftig på sikt, og anbefaler å øke investeringene for å unngå at tilbudet svekkes. Det anbefales også å øke satsingen på teknologi.

– Det bør gjøres like vurderinger innen helse som innenfor andre sektorer, konkluderes det med.

Rapporten peker også på at bevilgningene i helsesektoren ikke har vært spesielt høye i Norge de siste ti årene. Vi bruker ikke mer penger til helse enn andre land med tilsvarende høyt inntektsnivå. Selv om arbeidskraften er blitt mer effektiv, er effekten spist opp av at man ikke har satset tilstrekkelig på investeringer i teknologi, utstyr og vedlikehold av sykehusbygg.

«Folk flest» har fått ti kroner dagen i skattelettelser

Utdatert

30 prosent av all medisinsk utstyr er utdatert. Under vinterens budsjettforhandlinger ble sykehusene likevel bedt om å effektivisere for ytterligere 427 millioner.

– Denne utviklingen har gått altfor langt. Skal vi unngå et todelt helsevesen trenger helsesektoren økte investeringer som må finansieres med friske midler. Dette haster, sier forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By til LO-Aktuelt.

– I årene som kommer vil det bli et økt behov for investeringer i både kompetanse og ny teknologi, hvis man skal kunne ta i bruk den behandlingen pasientene har krav på, legger hun til.

Eli Gunhild By, leder i Norsk Sykepleierforbund.

Eli Gunhild By, leder i Norsk Sykepleierforbund.

Norsk Sykepleierforbund

Menon-rapporten viser at manglende investeringer i bygg og utstyr har ført til at produktiviteten i helsesektoren ikke har økt de siste ti årene.

– Skal vi ta unna eldrebølgen og levere den kvaliteten vi og pasientene forventer, må vi både ruste opp dagens bygg, bygge stort nok og ha oppdatert utstyr. Fortsetter forfallet, vil tilliten til det offentlige helsevesenet svekkes og de sosiale forskjellene øke. Det vil være en fallitterklæring, sier leder i Legeforeningen, Marit Hermansen.

– Helse Sør-Øst vil snart være i lomma på Hewlett Packard

Økte forskjeller

Sigrid Hagerup Melhuus i Tankesmien Agenda synes rapporten er interessant.

– Den viser at investeringene i helsesektoren er nedprioritert de siste årene. Det må endres. Helsesektoren er arbeidsintensiv. For å møte de økte kravene som kommer av demografiske årsaker, kan vi ikke bare løse dette med å øke antall ansatte. Vi må også sørge for at det kan tas i bruk ny teknologi, mener hun.

– Vi i Agenda mener vi har råd til framtidas velferd. Det er ikke slik at vi enten må kutte i velferdsstatens ytelser eller øke skattene, som man ofte kan få inntrykk av i samfunnsdebatten. Det ligger et stort potensiale i å øke inntektene til å finansiere velferdsstaten gjennom å få flere folk i arbeid samtidig som vi løser oppgavene smartere gjennom ny teknologi. Det avhenger av politiske veivalg vi gjør nå, mener Hagerup Melhuus.

– I Agenda har vi også vært spesielt opptatt av de store forskjellene som eksisterer i helse-Norge. Det er stor ulikhet i helsetilstanden til nordmenn basert på sosial bakgrunn. De med høy utdannelse levere lengre enn dem med lav utdannelse, og denne forskjellen er blitt større i Norge. I tillegg er det slik at flere nordmenn har privat helseforsikring, og betaler for privat helsebehandling av egen lomme. For å hindre todeling av helsetjenesten må den offentlige helsetjenesten levere i tråd med forventninger i befolkningen. Da må vi bruke offentlige helsepenger godt. Det er derfor en stor utfordring at de ansatte i helsesektoren bruker stadig mer tid til byråkrati og papirarbeid fremfor pasientbehandling, påpeker hun.

Forebygging viktig

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) kommenterer rapporten slik:

– Det har vært en debatt om Norge bruker mye eller lite penger på helsetjenester sammenliknet med andre land. Noen sier at vi bruker for mye og andre sier at vi bruker for lite. Jeg har tidligere bedt OECD om å gjøre en nærmere analyse av tallene. Bruker Norge mer eller mindre på helse, og da særlig somatiske spesialisthelsetjenester, i forhold til de landene vi ønsker å sammenligne oss med? OECD-rapporten viser at Norge bruker like mye som i Nederland, mer enn Sverige, men at andre rike land som Tyskland og Sveits bruker mer. Jeg er glad for at Menon kommer til omtrent samme konklusjon som OECD. Min vurdering er at Norge med utgangspunkt i denne rapporten, kan bruke mer på helsetjenester sammenlignet med de rikeste landene i OECD, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en kommentar til LO-Aktuelt.

Han poengterer at ut fra regjeringens forslag i Prioriteringsmeldingen, bestemte Stortinget at det skal legges et sett av felles prinsipper til grunn for fordeling av helseressursene.

– Disse prinsippene er basert på verdiene som ligger til grunn for helsetjenesten – som likeverd og rettferdighet. Det innebærer at man i tjenesten skal vurdere nye tiltak opp mot hvilken nytte ressursene kunne gitt andre pasienter med de samme ressursene, sier Høie.

Han legger til at forebygging av sykdom i stor grad skjer i andre sektorer enn i helsesektoren.

– Det er derfor like viktig for folkehelsen å bruke ressurser på forebygging i andre sektorer som å behandle sykdom og reparere skade i helsetjenesten.

Bent Høie er enig i at det er behov for økte investeringer i helsesektoren.

– Økte investeringer i bygg, teknologi og utstyr er spesielt viktig i en situasjon der befolkningsveksten gir større behov for helsetjenester framover. Derfor har helseforetakene klare mål og planer om å øke investeringsnivået de nærmeste årene. Regjeringen ønsker å legge til rette for dette gjennom å styrke sykehusbudsjettene, sier Bent Høie, som fredag snakket om helsepolitikk på Høyres landsmøte på Gardermoen.

10.03.2017
08:49
21.08.2023 17:14



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker