Solbakken: – Lokale forhandlinger burde vært arbeidsgivernes krav
Det er ikke mange år siden det var arbeidsgiverne som krevde lokale forhandlinger i hotell og restaurantbransjen. Nå sier de plent nei.
Det var stor oppslutning om fanemarkeringen utemfor hotel Royal Christiania.
Håvard Sæbø
torgny@lomedia.no
Kravet om lokale forhandlinger gjorde at det ble streik i hotell- og restaurantbransjen. I Fellesforbundet synes de det er merkelig at arbeidsgiverne ikke gir seg på det kravet. For lokale forhandlinger er et sentralt element i arbeidsgivernes lønnspolitikk.
• Streiken trappes opp på lørdag
Så sent som 2. mars i år vedtok NHOs representantskap organisasjonens forhandlingsfullmakt, det som skal være retningsgivende for NHOs forhandlere i årets tariffoppgjør.
Dokumentet oppsummeres i seks punkter. Det tredje punktet gjelder lokale forhandlinger: «Lønnsdifferensiering etter den enkelte bedrifts økonomiske situasjon skal ivaretas gjennom lokale forhandlinger», heter det i vedtaket.
• – Vi streiker lenge om det trengs
– Det er rart at det er vi som fremmer kravet om lokale forhandlinger. Dette burde være et arbeidsgiverkrav, sier LOs nestleder, Tor-Arne Solbakken til LO-Aktuelt.
Åpen for lokale forhandlinger
Heller ikke NHO Reiseliv har tidligere vært fremmed for lokale forhandlinger.
Ved overleveringen av tariffkravene i 2014, ble forhandlingsleder i NHO Reiseliv Jostein Hansen intervjuet av Magasinet for fagorganiserte. Da sa han at «vi er åpne for å diskutere dette, og minnet om at arbeidsgiversiden i sin tid fremmet samme krav, uten gjennomslag hos arbeidstakersiden.»
• Følg oss på Facebook og Twitter
Leder for forhandlingsavdelingen i NHO, Svein Oppegaard, avviser at vedtaket om lokale forhandlinger gjelder for Riksavtalen.
Alle skjønner hva det betyr
– Vedtaket fra representantskapet gjelder de som har minstelønnsavtale, at de skal vise måtehold i de lokale forhandlingene. Riksavtalen er en normallønnsavtale og det gjelder ikke for dem.
– Burde ikke det vært presisert?
– Alle skjønner hva det betyr, svarer Oppegaard.
Bakgrunnen for kravet er at mange av de tillitsvalgte i hotell- og restaurantbedrifter har problemer med i det hele tatt å komme til forhandlingsbordet. Riksavtalen, som avtalen for hotell og restaurant heter, har bestemmelser om drøftingsrett, men ikke forhandlinger. Dette er spesielt irriterende fordi de ansatte i disse bransjene ligger aller nederst på lønnsstatistikken, mens deres eiere, som Petter Stordalen og Olav Thon, høster inn milliardoverskudd.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.