Innfører skatt på sluttvederlag:
Solbakken raser mot skattesjokket fra regjeringen
Regjeringen vil innføre skatt på penger som arbeidsledige har fått gjennom avtale mellom partene. – En arroganse uten sidestykke, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken.
Tor-Arne Solbakken vil ha møte med KrF for å unngå at sluttvederlaget blir betraktet som skattbar inntekt
Terje Pedersen, ANB
stig@lomedia.no
Nestlederen sikter til at regjeringen ikke har tatt saken opp med partene i arbeidslivet, som tross alt har inngått avtalen om den såkalte sluttvederlagsordningen sammen med staten.
Les også: Regjeringen innfører skatt på sluttvederlag for eldre arbeidstakere
Regjeringen regner med å få inn 60 millioner kroner på denne skatten, som kom på bordet i slutten av budsjettforhandlingene.
Skarpe reaksjoner
Reaksjonene har vært skarpe etter at frifagbevegelse.no skrev om saken i går. Sluttvederlagsordningen er til for arbeidstakere fra 50 år og oppover som mister jobben på grunn av konkurs, nedbemanning eller sykdom. Det er en engangsutbetaling som varierer fra 20 000 til 80 000 kroner avhengig av alder. 60- og 61-åringer kan oppnå 80 000 kroner.
Les også: AFP-en forduftet da jobben ble borte
Undergraver rettigheter
Også forbundssekretær Knyt Øygard i Fellesforbundet reagerer sterkt på at regjeringen vil skattlegge sluttvederlaget for eldre arbeidstakere som mister jobben.
– Dette undergraver rettigheter som er avtalt mellom partene.
Knut Øygard reagerer skarpt mot at regjeringen vil skattlegge sluttvederlaget.
Erlend Angelo
Les også: Slik unngår du AFP-smellen
Kan tape 32 000 kroner
Avtalen om sluttvederlag ligger i de fleste avtaler i privat sektor, ifølge Øygard.
– Skattelegging vil i verste fall gi 32 000 kroner i tap for dem som mister jobben, og dette gjelder spesielt eldre arbeidstakere som blir arbeidsløse uten å ha opparbeidet seg rett til AFP, sier forbundssekretæren.
Han understreker at ordningen finansieres av arbeidslivets parter.
– I budsjettsammenheng er det små beløp, men det er hardt for dem som rammes, mener han.
I fjor nøt 1350 personer godt av ordningen, men med økende arbeidsledighet og nedbemanning er det sannsynlig at tallet blir høyere i år.
Følg FriFagbevegelse på Facebook og Twitter
Vil forsvinne?
Hvis det aktuelle sluttvederlaget blir ansett som inntekt med skatt, vil dette bli samkjørt med eventuelle ytelser fra Nav.
– Dette er det mest alvorlige, sier Tor-Arne Solbakken til LO-Aktuelt.
– I så fall vil det føre til avkorting i utbetalinger fra Nav. Skjer det, vil ordningen bare bli en subsidiering av Nav. Da vil hele ordningen dø ut, mener Solbakken.
LOs nestleder ser på dette plutselige utspillet fra regjeringen som en undergraving av avtalen mellom partene. Han viser til at de fikk et brev fra Finansdepartementet i 2011, da satsene ble forbedret. Der står det at skattefritaket skulle bestå.
– Her i landet er vi vant til at staten står ved sine forpliktelser, selv med skiftende regjeringer, sier Tor-Arne Solbakken, som ennå ikke har gitt opp håpet.
Les også: De jobbet i industrien i 40 år uten å få AFP. Nå må de på sosialen
Samtaler med KrF
Solbakken sier at LO har en konstruktiv dialog med KrF om saken, og at det er avtalt et møte i Stortinget mellom de to partene. Dermed håper han at siste ord ikke er sagt.
Hans Olav Syversen er finanspolitisk talsmann i KrF. Han forsikrer at forslaget ikke kommer fra hans parti.
– Men vi aksepterte det ut fra en helhet der det også blir gitt generelle skattereduksjoner til arbeidstakere og stønadsmottakere.
Han mener skattelegging av sluttvederlaget handler om likebehandling mellom dem som får sluttvederlag og dem som mottar ulike typer stønad eller lønn.
– Vi mener generelt at det er riktig at utbetalinger for arbeid skal beskattes som lønn, sier Syversen.
Dette undergraver rettigheter som er avtalt mellom partene
Knut Øygard, forbundssekretær, Fellesforbundet
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.