JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norske medier

Utvalg foreslår momsfritak for digitale fagblader

Utvalget som har utredet mediemangfoldet foreslår å fjerne et unaturlig skille mellom publikasjoner på nett og papir.
OVERLEVERTE RAPPORT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) fikk tirsdag mediemangfoldutvalgets rapport med anbefalinger for statlig støtte til norske medier. Her med utvalgsleder Knut Olav Åmås

OVERLEVERTE RAPPORT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) fikk tirsdag mediemangfoldutvalgets rapport med anbefalinger for statlig støtte til norske medier. Her med utvalgsleder Knut Olav Åmås

Tri Nguyen Dinh

torgny@lomedia.no

I dag, tirsdag la Mediemangfoldsutvalget fram sin endelige innstilling. Leder i utvalget Knut Olav Åmås tegnet et bilde av en alvorlig situasjon for norske medier. Utvalget foreslår derfor en kraftig økningene av overføringene til norske medier.

Hvis alle forslagene blir gjennomført, vil det føre til en samlet økning av utgiftene på rundt 800 millioner kroner.

Det dyreste tiltaket er forslaget om fritak for arbeidsgiveravgiften for «norske medieselskap som i hovedsak er nyhetsbaserte» i fire år. Dette er anslått til å koste mellom 500 og 600 millioner kroner årlig.

Fagbladene lever i en schizofren verden

For fagbladene er det viktigste tiltaket også å gi momsfritaket for digitale medier.

I dag lever fagbladene i en schizofren verden. Illustrerende er denne artikkelen som du nå leser. Den skal publiseres både på nettstedet frifagbevegelse.no og i papirmagasinet LO-Aktuelt.

Det arbeidet som legges ned for nettpubliseringen, skal det betales moms for - mens den delen som skal publiseres i LO-Aktuelt, er fritatt for moms.

Det sier seg selv at dette er et skille som det er særdeles vanskelig å håndtere.

Tidligere har nyhetsmedier på nett - som vg.no og aftenposten.no - blitt fritatt for moms, slik de papirbaserte mediene alltid har vært. Nå foreslår utvalget og utvide denne ordningen.

Sterk økning i bruk av mobil og sosiale medier – også blant LOs medlemmer

Revidert budsjett

Utvalget skriver at «den smalere avgrensningen som er lagt til grunn for det det digitale mva-fritaket, savner prinsipiell begrunnelse».

I avtalen om statsbudsjettet i 2017 fikk Venstre og Kristelig Folkeparti inn at «Stortinget ber regjeringen «[…] vurdere utvidelse av momsfritaket for medier til å gjelde all digital journalistikk og komme tilbake i RNB (revidert nasjonalbudsjett red. anm.) 2017».

Utvalget skriver:

«Etter utvalgets syn bør mva.-fritaket for digitale nyhetstjenester utvides til å fange opp journalistikk også fra fagblader og magasiner med betydelig utbredelse som bidrar innenfor nyheter og aktualitet av allmenn samfunnsinteresse.»

FriFagbevegelse økte lesingen med 130 prosent i 2016

Fornøyd Ryssdalsnes

Daglig leder i LO Media, Tore Ryssdalsnes er svært fornøyd med dette.

– Det viktigste for oss er at utvalget foreslår å utvide momsfritaket til også å gjelde digitale medier, sier han.

– Slik momsfritaket har vært utformet har det vært utfordrende å håndtere og det har holdt igjen på den digitale satsingen. Hvis dette blir vedtatt, vil det bli mye enklere for det enkelte fagbladet å tilpasse seg den nye digitale virkeligheten, mener Ryssdalsnes. Han er enig med utvalget om at fagpressen er viktig i aktualitets- og nyhetsdebatten.

Gjennomslag for fagpressen

– Dette er særdeles gledelig, og en premiss for videre god utvikling av våre medier, sier styreleder Jan M. Moberg i Fagpressen.

– Vi er forventningsfulle til framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett. Et gjennomslag her, vil forløse betydelig innovasjon i floraen av norsk presse. De frie mediene er viktigere enn noen gang, og dette vil bidra til å styrke dem.

Tidligere direktør i Fagpressen, Elin Floberghagen, gleder seg også over det enstemmige forslaget fra utvalget.

– Det er fint å se at det budskapet som et samlet medie-Norge la presenterte for stortinget i høst, er blitt lyttet til, og er videreført i rapporten fra Mediemangfoldsutvalget. For Fagpressen er dette et svært viktig forslag, sier Floberghagen.

Arbeidsgiveravgiften

Utvalget foreslår flere endringer i tilskuddsordningen. De mener at det meste kommer til å bli kompensert via kuttet i arbeidsgiveravgiften. Hardest kommer det til å gå utover nummer to avisene i Bergen og Stavanger altså Bergens Avisen og Rogalands Avis.

I dag er det ikke anledning for aviser som mottar annen statsstøtte enn momsfritaket, å gi utbytte til eierne. Utvalget foreslår å fjerne dette forbudet. Dette kan innebære at statsstøtte går til å subsidiere store aviseiere som Schibsted og eierne i Dagens Næringsliv.

Sosiale medier skaper en ny politisk offentlighet

Nettavisen

Det blir også foreslått tre nye tilskuddsordninger 30 millioner til innovasjonsprosjekt, 20 millioner kroner som skal stimulere samfunnsviktig journalistikk og 20 millioner kroner til nyhetsmedium som er gratis for brukerne.

Det siste tilskuddet er skreddersydd for nettsteder som Nettavisen.no som ikke har abonnenter, men så satt også redaktøren i Nettavisen, Gunnar Stavrum i utvalget.

Da kulturminister Linda Hofstad Helleland mottok utredningen fra Åmås var en av hennes første kommentarer at hun la merke til at utvalget «hadde veldig god råd».

LO vil ha null moms på media

Demokratispørsmål

Men hun understrekte hvor viktig spørsmålet om medier er.

– Dette handler om demokratipolitikk. Det er viktig å sikre reell ytringsfrihet slik at borgerne kan ta velinformerte valg. Og det er også viktig at mediene stiller oss politikere til ansvar for de vedtakene som blir fattet, sa hun.

Helleland lovet å komme til Stortinget med en stortingsmelding. Først skal imidlertid utredningen legge ut på høring, i tre måneder.

– Det sier seg da selv at det ikke kommer en stortingsmelding før sommeren, sa hun.

Stortingsbehandlingen kan derfor først komme etter stortingsvalget. Men Helleland lovte at departementet skulle jobbe på høygir for det haster å gjøre noe.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse