JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industri-delegater om oljestriden: – Et frontalangrep på våre arbeidsplasser

– Vi kan ikke leve med et LO-vedtak som parkerer oljeindustrien, sier delegater fra leverandørindustrien.
OPPGITT: At forbund i offentlig sektor skal parkere hele oljenæringa, som finansierer velferdsstaten, er noe vi ikke kan leve med, sier Roar Abrahamsen (til venstre) og Atle Tranøy.

OPPGITT: At forbund i offentlig sektor skal parkere hele oljenæringa, som finansierer velferdsstaten, er noe vi ikke kan leve med, sier Roar Abrahamsen (til venstre) og Atle Tranøy.

Tri Nguyen Dinh

eline@lomedia.no

ola@fagbladet.no

Oljestriden i LO ble ikke avsluttet av kompromisset på Arbeiderpartiets landsmøte om konsekvensutredning av Nordland VI. Fire forbund, som til sammen har stort flertall blant delegatene på Kongressen, går fortsatt inn for varig vern av hele området rundt Lofoten, Vesterålen og Senja.

NTL fryktar oljeboring 15 km frå verdas beste fiskefelt

Står fast på varig vern

Odd-Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet, påpeker at kongressen og debatten om Lofoten, Vesterålen og Senja bare så vidt har startet.

Men Fagforbundet står fast på varig vern av sårbare områder, og det kan være så mangt, sier han.

Tillitsvalgte og kongressdelegater fra Fellesforbundet reagerer skarpt på at Kongressen kan komme til å vedta dette.

– Vi kan ikke reise hjem til Vestlandet på fredag med et LO-vedtak om å parkere næringa, sier Roar Abrahamsen og Atle Tranøy.

Begge er tillitsvalgte i avdelinger i Fellesforbundet som i stor grad har medlemmer i oljebransjen. De sier rett ut at det ikke er mulig for leverandørindustrien å leve med et LO som sier nei til å gå videre med nye oljefelter.

– Etter eksport av olje og gass er leverandørindustrien landets nest største industri. Det er ikke småpenger disse to bransjene bidrar med inn i den norske statskassa, og dermed velferdsstaten. Forbund i offentlig sektor som vil avvikle næringa skyter seg selv ettertrykkelig i foten, sier Abrahamsen.

Atle Tranøy understreker at å si nei til å konsekvensutrede nye oljefelter ikke vil ha noen påvirkning verken på etterspørselen etter energi i verden eller andre oljeproduserende provinser.

– Derimot vil det ødelegge verdens fremste teknologimiljø for ressurs- og miljøvennlig oljeutvinning. De samme teknologimiljø som vil være uvurderlige når framtidens energi- og industriproduksjon skal utvikles videre, sier han.

– På sikt underminerer de ikke bare våre, men også sine egne arbeidsplasser. Det er mye velferd i de 400 milliardene som hvert år fyller statskassa fra sektoren, sier de to.

Alle sakene fra LO-kongressen

Ønsker kompromiss

Tranøy og Abrahamsen ber nå forbundene som vil stanse all konsekvensutredning om å stoppe opp og gå inn for et kompromiss.

– LO må klare å komme fram til løsninger som alle kan leve med. Kompromisset på Aps landsmøte er ikke bra, men akseptabelt.

Arbeiderpartiet vedtok å vente med å ta stilling til Nordland VII og Troms II, mens det ga grønt lys for konsekvensutredning av Nordland VI.

– Men er ikke saken i realiteten avgjort i Arbeiderpartiet?

– LO er en så stor og viktig aktør at signalene herfra oppfattes veldig tydelig ute i bransjen, blant investorer som skal inn med store summer. Går LO inn for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja vil dette oppfattes som en markant kursendring fra LO, og vil øke risikoen ved investeringer betydelig. Oljeindustrien trenger stabilitet og kan ikke herses med, sier de to tillitsvalgte.

• Følg oss på Facebook

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse