JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HMS-utfordringer ved alenearbeid

Alenearbeidere er utsatt for mange farer

Folk som jobber alene er ikke bare utsatt for fysiske ulykker og vold. De risikerer også psykososiale skader.
ALENEARBEID: Alenearbeid medfører både fysiske og psykosiale risiko. (Illustrasjon)

ALENEARBEID: Alenearbeid medfører både fysiske og psykosiale risiko. (Illustrasjon)

Martin Guttormsen Slørdal

hanne@lomedia.no

Det ligger betydelige utfordringer i helse, miljø og sikkerheten (HMS) for alenearbeidere, er konklusjonen til en gruppe som har laget et forprosjekt om temaet for LO.

Savner definisjon

Notatet som er utformet av forsker Mona Bråten i Fafo, har hentet inn kunnskap fra de fem forbundene Handel og Kontor (HK), Norsk Jernbaneforbund (NJF), Norsk Transportarbeiderforbund (NTF), Fagforbundet og Industri Energi. Forbundene etterlyser en omforent definisjon av alenearbeid.

Bakgrunnen er flere alvorlige voldsepisoder som har skjedd mens ansatte har vært alene på jobb, både i privat og offentlig virksomhet, som har gjort at LO har villet se nærmere på HMS-utfordringene ved alenearbeid.

Dessuten er det store mørketall knyttet til registrering av arbeidsulykker i og med at det ikke er krav til å registrere om det var alenearbeid. Ifølge tallene fra Arbeidstilsynet skjedde 42 prosent av arbeidstakerdødsfall ved alenearbeid i perioden 2011-2014. Om lag 25 prosent av ulykkene med alvorlig personskade skjedde ved alenearbeid.

Arbeidsulykkene rammer de mest sårbare

Primærnæring og transport

Nær halvparten av mennene og fire av ti av kvinnene svarte at de jobber alene cirka halvparten av arbeidsdagen eller mer, ifølge Statistisk Sentralbyrås (SSB) levekårsundersøkelse fra 2013. Og jo eldre de var, desto mer alene jobbet de. Bransjene der det er mest alenearbeid er innen primærnæringene og transport og lager. Her er det også risikofylte arbeidsoppgaver med bruk av tunge maskiner og kjøretøy.

Innenfor jernbanen jobber konduktører, lokførere og bussjåfører mye alene. To utfordringer for dem er manglende muligheter for sosial støtte fra kolleger og risiko for vold og trusler. Tiltak for å redusere risiko er overgang til elektroniske billetter, bruk av vektere på enkelte strekninger og tidspunkter, trygghetskameraer og opplæring i hvordan man best håndterer vanskelig situasjoner.

Avisbud, sjåfører på trailere, taxi og buss og renovasjonsarbeidere jobber ofte alene og har litt ulike utfordringer når det gjelder HMS. Dessuten er det stor variasjon mellom bedrifter når det gjelder tiltak og vurdering av risiko ved alenearbeid.

Fire innsatte angrep Alf Håvard med jernstang, stjal nøklene og rømte fra fengselet

Hindrer integrering

Blant ansatte i butikker, kiosker og bensinstasjoner er det økende tendens til alenearbeid. Positivt er at det blir mindre bruk av kontanter. Å ha alarmknapp er også positivt for alenearbeidere. Men de ansatte risikerer vold og trusler, og de har problemer med å få tatt pauser, til og med til toalettbesøk, og HK påpeker at alenearbeid ikke styrker integrering og språkutvikling.

Det blir også stadig mer alenearbeid innen kjemisk-teknisk, vask og rens, forpleining offshore og prosessoperatører offshore og på land. Industri Energi mener det bør legges større vekt på oppfølging og lokale tiltak enn på sentrale reguleringer. Forbundet stiller spørsmål ved om bruk av GPS gir økt kontroll, eller om det er utidig kontroll.

Flere opplever vold og trusler på jobben

Hjemmehjelp

Fagforbundet har gjort en undersøkelse blant lokale fagforeninger. Alenearbeid er særlig utbredt i arbeid i andres hjem, sosialtjeneste og deler av teknisk sektor i kommunene. De mener skaderisikoen varierer for yrkesgruppene, men at det er et behov for kollegastøtte og debrifing etter hendelser, samt at det trengs fysiske sikringstiltak.

27 vernepleiere har mistet autorisasjonen de siste fem årene

Ulike regler i Norden

Mens den norske arbeidsmiljøloven krever at all risiko forbundet til alenearbeid og tiltak skal vurderes for å ivareta forsvarlig arbeidsmiljø, så liser svenskene opp ulike typer jobber og yrker der det skal brukes en egen forskrift for arbeidstakere som utfører fysisk eller sosialt isolert fra andre mennesker. I Danmark er det flere særskilte regler som skal beskytte unge arbeidstakere under 18 år, blant annet om alenearbeid. Det har også vært avgitt dommer med bøter til arbeidsgivere om har brutt reglene.

Nå håper de som står bak forprosjektet at det skal komme midler til et større prosjekt om temaet alenearbeid.

Ansatte melder oftere inn volds- og trusselhendelser

Fengselsbetjenter sextrakasseres på nett

Flere ansatte mener de får mindre innflytelse på arbeidsplassen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse