JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Denne doen og dårlig papirarbeid kostet sjefen 90.000 kroner

De polske bygningsarbeiderne brukte en uthulet kurvstol som do og bodde i en sliten campingvogn i hagen til sin norske sjef. Nå har de fått oppreisning.
Magasinet for fagorganiserte skrev i januar om hvordan de polske brødrene hadde det mens de jobbet for HT Eiendom i Skien.

Magasinet for fagorganiserte skrev i januar om hvordan de polske brødrene hadde det mens de jobbet for HT Eiendom i Skien.

Erlend Angelo

has@lomedia.no

Fellesforbundet klaget arbeidsgiveren inn for Skien Forliksråd, og her ble det nylig avtalt at han må betale de to arbeiderne 40.000 kroner i utestående lønn, pluss 5.000 kroner i feriepenger. Medregnet arbeidsgiveravgift og utgifter til advokat, kostet det daglig leder Terje Rønning i HT Eiendom godt over 100.000 kroner å bryte loven. Han har også Arbeidstilsynet på nakken, som truer med tvangsmulkt på 30.000 kroner eller politianmeldelse for forholdene.

Denne kurvstolen var doen til de polske arbeiderne


TOK SAKEN: Rune Tønnesen (i midten) hjalp brødrene Andrzej (t.v.) og Zbigniew Hohendorf med å få økonomisk oppreisning fra HT Entreprenør i Skien.

TOK SAKEN: Rune Tønnesen (i midten) hjalp brødrene Andrzej (t.v.) og Zbigniew Hohendorf med å få økonomisk oppreisning fra HT Entreprenør i Skien.

Håvard Sæbø

Dårlig papirarbeid

De to brødrene er strålende glade etter at de til sammen får en polsk årslønn i etterbetaling. I den svært mangelfulle arbeidskontrakten sto det ikke spesifisert hverken timetall eller sluttdato. Arbeidsgiveren mente at de bare var ansatt på deltid, men så lenge det ikke står spesifisert arbeidstid i arbeidskontrakten, gjelder Arbeidsmiljølovens 40-timers uke. Oppsigelse fikk de heller ikke. Uten hjelp fra Fellesforbundet og LOs lokale solidaritetsfond, hadde ikke de polske brødrene Andrzej (54) og Zbigniew Hohendorf (58) fått ei krone.

Krevde 107.000,-

Terje Rønning ville først ikke betale dem noe som helst, men tilbydde etterhvert 25.000 kroner til hver.

– Det var vi heller ikke fornøyde med. Kravet i forliksklagen var på to ganger 107.000 kroner. Vi er fornøyd med at det endelige forliket ble såpass høyt at det må svi litt på pungen til arbeidsgiver. Hadde vi ikke vunnet fram i forliksrådet, ville vi tatt saken videre til tingretten. Selv om brødrene ikke var organisert mens de jobbet for HT-eiendom, ville LO kjørt saken for dem, sier organisasjonsarbeider RuneTønnesen i Fellesforbundet i Telemark.

Slipper unna med noen mailer

Arbeidstilsynet vedtok i oktober 2016 å stanse driften i HT Eiendom på grunn av manglende tilbakemeldinger fra firmaet. Tilsynet ba mellom annet om arbeidsavtaler, lønnsslipper, timelister og en eventuell avtale om dekning av utgifter til reise kost og losji. Etter flere måneder med mailutvekling mellom HT Eiendoms advokat og Arbeidstilsynet, er nå saken lukket.

Siden ingen lenger bor i campingvognen og firmaet ikke har andre ansatte, er det ikke mere å gjøre for tilsynet.

Jobber bare framover

Tilsynsleder Bjørn Tore Hansen sier at alle Arbeidstilsynets pålegg retter seg framover i tid og har som formål å opprette lovlig tilstand i virksomheten. De kan bruke stans og tvangsmulkt som pressmiddel hvis ikke virksomhetene gjennomfører pålegg innen fristen.

– Tilsynssaken er avsluttet fordi påleggene som er gitt er oppfylt eller ikke lenger hensiktsmessige, sier Hansen.

Selv om tilsynssaken er avsluttet, arbeider tilsynet videre i forhold til å vurdere bruk av straffereaksjoner som bot eller anmeldelse.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse