JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mister medlemmer på grunn av oljekrisa:

Fellesforbundet krymper

Krisa i oljenæringen får følger for Fellesforbundets medlemstall. I andre bransjer er det lysere.
Fellesforbundet har mista rundt 2.000 medlemmer det siste året.

Fellesforbundet har mista rundt 2.000 medlemmer det siste året.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Arbeidsløsheten i oljeklynga har ført til at Fellesforbundet har mista rundt 2000 medlemmer det siste året. Pila for medlemsutviklinga har pekt litt nedover år for år, til den fikk seg en brattere knekk nedover da oljekrisa slo inn for fullt i fjor.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Nå snuser arbeidsløsheten på 5 prosent, og det synes på medlemstallene. Nå er det 142 648 medlemmer i forbundet, og av dem er 100 301 fullt betalende.

Resten er enten pensjonister eller de er arbeidsløse eller permittert og betaler derfor minstekontingent. Antallet som betaler vanlig medlemskontingent, har gått ned med rundt 6000 det siste halvannet året, mens antallet som betaler minstekontingent øker. Slik sett speiler utviklingen antallet medlemmer og hvem som er medlemmer, arbeidslivet generelt.

Todelt medlemsmasse

– Medlemsmassen i forbundet er veldig delt. En del er stabil og blir værende i våre rekker lenge, mens i andre deler av medlemsmassen er det stor utskiftning, eller rotasjon.

Det sier Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet. Den mest ustabile medlemsmassen er i de typiske gjennomtrekksbransjene, der folk blir i kort tid.

Bransjer der mange unge jobber kan også være en utfordring, fordi det ikke er noen kultur for å organisere seg på bedriften. Slik sett er framveksten av løsarbeidersamfunnet med innleie og vikariater en stor utfordring for hele fagbevegelsen, ikke bare Fellesforbundet.

Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet.

Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet.

Erlend Angelo, Magasinet for fag

– På arbeidsplasser med mange unge eller utenlandske arbeidstakere uten noe særlig forhold til norsk fagbevegelse er det ofte vanskelig å organisere folk. Vi kan si at der tidsperspektivet for arbeidsforholdet er kort eller usikkert, synes ikke ansatte at det er noe stort poeng å bli med i en fagforening, sier Delp.

Forbundet etablerer nå i høst ordningen med sju regionale ungdomssekretærer. Håpet er at den nye ordningen skal bidra til både økt rekruttering og flere engasjerte unge medlemmer.

– Allerede ser vi en økning av medlemmer som er lærlinger, sier forbundssekretæren.

LO i Oslo sier opp avtale med hotell som saksøker streikevakter

Potensial for vekst

Delp peker også på at enkelte av Fellesforbundets bransjer er kraftig svekket de siste åra. Det gjelder blant annet teko, treforedling og grafisk bransje.

– I andre bransjer er det stikk motsatt. For eksempel har vi stort potensial innenfor havbruk, bilbransjen og hotell- og restaurant. Også i byggfagene har vi et stort potensial, men stadig færre faste ansatte gjør jobben vanskelig.

Under den landsomfattende streiken innenfor Riksavtalen for hotell- og restaurant i vår, opplevde Fellesforbundet at mange nye medlemmer kom til. Ikke minst mange såkalte direktebetalende medlemmer. Det er medlemmer på bedrift som ikke har trekkavtale med Fellesforbundet. I stedet for at kontingenten trekkes av lønna, kommer det en giro i posten. Dette systemet er sårbart, i en måned da endene ikke helt møtes er det fort gjort at medlemskapet blir stående ubetalt.

Medlemmene strømmer til Fellesforbundet under streiken

– Husk at det er mulig å be om trekkavtale før man får tariffavtale på plass, sier Delp. Han råder også folk som står uten arbeid en periode, til å beholde medlemskapet og betale medlemskontingent.

– Da beholder man forsikring og andre medlemsfordeler. Det er også viktig at folk melder fra til oss hvis det er endringer vi må vite om. Enten det gjelder et bytte av jobb, at de flytter, permittering eller liknende. Mange som er uten jobb, kommer tilbake til en ny jobb i en av våre bransjer. Er den nye jobben i en annen bransje, hjelper vi dem over til nytt og riktig fagforbund, sier Delp.

«Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»

Slik vil NHO øke lønnsforskjellene

Dette er de største klubbene:

1. Veidekke Entreprenør: 890

2. Skanska Norge: 659

3. Kværner Stord : 578

3. Aibel Haugesund: 578

5. Norske Skog Saugbrugs: 453

6. SAS Ground Handling Gardermoen: 406

7. Nammo Raufoss: 392

8. Benteler Aluminium Systems: 389

9. Nexans Halden: 386

10. Kverneland Klepp: 373

Tallene er fra juli 2016

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Dette er de største klubbene:

1. Veidekke Entreprenør: 890

2. Skanska Norge: 659

3. Kværner Stord : 578

3. Aibel Haugesund: 578

5. Norske Skog Saugbrugs: 453

6. SAS Ground Handling Gardermoen: 406

7. Nammo Raufoss: 392

8. Benteler Aluminium Systems: 389

9. Nexans Halden: 386

10. Kverneland Klepp: 373

Tallene er fra juli 2016