JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vanskelige lokale forhandlinger på verft

Går sakte uten kontakt i Verdal

Klubben og ledelsen på Kværner Verdal klarer ikke å bli enige i det lokale lønnsoppgjøret.
NEI NEI NEI: Medlemmene kan ikke stå bak tilbudet i lokale forhandlinger om lønn, og går sakte, om så en måned, forklarer klubbleder Ståle Johansen og nestleder Ketil Olsen.

NEI NEI NEI: Medlemmene kan ikke stå bak tilbudet i lokale forhandlinger om lønn, og går sakte, om så en måned, forklarer klubbleder Ståle Johansen og nestleder Ketil Olsen.

Bjørn Lønnum Andreassen

magasinet@lomedia.no

I en uke har ting gått saktere enn normalt på verftet på Verdalsøra, etter at det ble brudd i de lokale lønnsforhandlingene.

– Det har ikke skjedd noe etter at vi gikk ut i gå sakte-aksjon onsdag. Striden står om at vi ansatte og ledelsen har forskjellig oppfatning om hva som gjør oss konkurransedyktige. Kostnadsnivået har noe å si, men i hovedsak er det teknologi og god fagkompetanse som er midlene vi kan bli konkurransedyktig med, mener klubbleder Ståle Knoff Johansen.

Fellesforbundet jakter vinnersaken før stortingsvalget

Halv kapasitet, halv lønn

Selv om kravet på 8 kroner mer i timen skulle bli godtatt mener klubben det er lavere enn prisveksten. Blant 700 ansatte er 460 medlemmer i klubben tatt ut i gå sakte-aksjon, også kalt dagsing. De organiserte gjør 45 prosent av jobben. Ledelsen svarer med å gi bare 45 prosent lønn. Dette er lovlig og nedfelt i tariffavtalen for verkstedsansatte.

Klubben har godtatt null-oppgjør flere ganger. Nå vil de ikke si hvor forhandlingene står i kroner.

Ledelsen sa nei til tariffavtale. Helt til Fellesforbundet truet med streik...

– EØS/Frp-problem

– Det er fortsatt uenigheter mellom ledelsen og klubben om lokale lønnsforhandlinger og da har vi sagt opp særavtalen, og iverksatt denne gå sakte-aksjonen, sier klubblederen fast og får medhold av nestleder Ketil Olsen.

De to mener at bakgrunnen for at det tradisjonsrike verftet har havnet i denne situasjonen er EØS-avtalen.

Nå er det ikke lenger lov å tvinge 67-åringer til å slutte

– Arbeidskraft fra lavkostland fører til lønnsdannelse som er lavere enn vi er vant til i Norge.

Arbeidstakere fra lavkostland som jobber for vikarbyrå og bemanningsselskap har mye lavere lønn. Det er takket være Frp-regjeringen, som nå lar bemanningsselskap slippe unna hvis de har en tarifflønn. Da slipper de unna likebehandlings-prinsippet som var i lovverket før denne regjeringen kom til makta, sier Johansen.

Han gjentar at norsk arbeidskrafts konkurranseevne aldri slår lavkostlandene uten å bruke tradisjonelt gode fagarbeidere og god teknologi.

LO krever at regjeringen står opp for norske lønninger ved verftene

Mulig langvarig

Det er ikke ofte dagsing blir tatt i bruk, heller ikke på Verdal.

– Vi er spent på hvor lenge dette vil foregå. Sist gå sakte-aksjon ble brukt her var i 1980. Da gikk det en måned før konflikten ble løst.

De to lederne bedyrer at medlemmene er motiverte fordi de vil ha sin del av verdiskapingen ved det tradisjonsrike verftet, som nå bygger stort for Statoil. De kan ikke si hvor lenge aksjonen vil vare.

– Klubbmøtene bestemmer hver fjortende dag. I mellomtiden er vi tillitsvalgte rundt for å prate med folket. Vi går gjerne en måned om kravene ikke etterfølges eller hvis ledelsen ikke kommer til forhandlingsbordet. Vi forventer forhandlinger snart, sier klubblederen.

De setter stor pris på at Kværner opptrer ryddig ved å anerkjenne klubbens gå sakte-aksjon som virkemiddel.

Industrien: Bekymret for normalarbeidsdagen

Flere må jobbe uten overtidsbetaling

Mer makt til arbeidsgiverne

Dagsing /gå sakte

Enkelte tariffavtaler har regler som gjør det lovlig å gjennomføre slike aksjoner i forbindelse med lokale lønnsforhandlinger. Arbeidstempoet settes ned og lønna reduseres vanligvis ned til minstelønnssatsene.

Kilde: Tariffleksikonet på frifagbevegelse.no

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Dagsing /gå sakte

Enkelte tariffavtaler har regler som gjør det lovlig å gjennomføre slike aksjoner i forbindelse med lokale lønnsforhandlinger. Arbeidstempoet settes ned og lønna reduseres vanligvis ned til minstelønnssatsene.

Kilde: Tariffleksikonet på frifagbevegelse.no