JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jørn Eggum tror ikke det blir oljeaktivitet i sårbare områder – uansett hvem som vinner valget

Som leder i Fellesforbundet kjemper han en innbitt kamp for å beholde arbeidsplasser i olja. Men Jørn Eggum tror støttepartier på begge sider vil hindre fremdrift de kommende fire årene.
Jørn Eggum gjestet Fauske og deltok på et valgmøte i innspurten av valgkampen.

Jørn Eggum gjestet Fauske og deltok på et valgmøte i innspurten av valgkampen.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Med dagens regjering vil samarbeidspartiene sette en stopper for konsekvensutredning i nord. Hvis Jonas Gahr Støre blir statsminister blir det et like hett tema. Spesielt hvis Miljøpartiet De Grønne (MDG) kommer på vippen, sier forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til LO-Aktuelt.

Før valgkampinnspurten til helgen har han vært på besøk i Fauske og Bodø, med valgmøter og bedriftsbesøk. Innspurten tar Jørn Eggum, som også er sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, i hjembyen Bergen med en 100-timers innsats for en ny regjering.

Oljeboring har ikke blitt noe hett tema i valgkampen. Sannsynligvis fordi de små partiene uansett utfall effektivt vil sette en stopper for å bore i sårbare områder i nord.

- Uansett er det bare snakk om en konsekvensutredning, og det er ikke det samme som å bore. Det må uansett tilbake til landsmøte i Arbeiderpartiet før det tas noen beslutning. Så, ja. Det vil ta tid, sier forbundslederen i det største private forbundet i LO.

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

Stor aktivitet

Jørn Eggum har imidlertid tro på at Barentshavet skal gi stor aktivitet i årene som kommer.

– Vi må sikre produksjon av olje og gass også i årene framover, men under strengere miljøkrav. I en nødvendig omstilling er det behov for olje og gass, og det er fullt mulig å ha produksjon med lavere klimautslipp. Det er ikke produksjonen av olje og gass som er det største klimaproblemet. Det er bruken av ressursene som i dag er den største kilden. Mange i Norge er avhengig av olje- og gassaktiviteten. Faktisk mer enn 200.000 arbeidstakere, sa Jørn Eggum på valgmøte i Fauske.

– I Norge har vi levd av havet i tusen år. Vi kan leve av det som er på, i og under havet de neste tusen årene også dersom vi tar vare på og utvikler den unike og verdensledende kompetansen vi har videre. Det er kompetansen om å beherske havrommet som er Norge aller største fortrinn. Den kompetansen er ikke noe vi kan slå av og på alt ettersom det passer oss. I Motsetning til det vi pumper opp av havbunnen ,i form, av olje og gass er kompetanse noe vi får mere av jo mer vi bruker den,. mener han.

– Dersom vi bygger ned og slår av vårt fremste kompetansemiljø, er det andre enn oss som vil høste frukter fra havet om hundre år. Da er kompetansen borte, spår forbundslederen.

• Følg oss på Facebook

Eggum bruker gjerne kabelfabrikken Nexans i Rognan for å illustrere at landet vårt ikke kan lykkes ved hjelp av skattelettelser til de rike og at myndighetene skal holde fingrene av fatet når det gjelder utvikling av næringslivet og bosetting.

Verdens nordligste kabelfabrikk er et resultat av en aktiv statlig tilretteleggingspolitikk.

– Framsynte myndigheter og eiere så mulighetene for å utvikle noe. Å kunne produsere spesialkabler til olje, gas og offshore og fiber for sjøkabler. Kabler som kan være flere tusen meter og veie flere tusen tonn. Hvordan kunne en av verdens beste kabelfabrikker havne i en furuskog på Rognan? Jo, fordi det var forutsetninger for å lykkes her. Det var infrastruktur og ikke minst en aktiv kommune og befolkning som var opptatt av at etableringen skulle lykkes, mener Eggum.

Bosetting

– I vår blandingsøkonomi skal hovedtyngden av bedriftene være private, og vi skal tillate at bedrifter blir lagt ned når markedet og grunnlaget er borte. Men all erfaring viser at bak må det ligge en aktiv stat og aktive myndigheter som legger til rette. Det er dette som er Arbeiderpartiets og de rødgrønnes næringspolitikk. Og den virker. Når mindre satsing på næringsliv kombineres med svakere kommuneøkonomi truer det bosettingen i distriktene, legger han til.

Før den aller siste innspurten i valgkampen tror han fortsatt mange fortsatt sitter på gjerdet. De er usikre på om de skal stemme eller hva de skal stemme på.

– Du finner aldri partiet du er enig med i alt og ett. Du må finne hvilket parti som best deler ditt grunnsyn på hvilket samfunnet skal bygges og styres. Da er verdier viktig, poengterte han overfor forsamlingen i Fauske.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse