Klarte ikke å bli enige om tariffavtale: Streiken i 360 Logistics fortsetter
Forsøkene på å bli enige med arbeidsgiveren under tvungen mekling hos Riksmekleren ga ingen resultater, og de lageransatte fortsetter dermed streiken.
STREIK: De Fellesforbundet-organiserte under en av støttemarkeringene for streiken i februar.
Tormod Ytrehus
eline@lomedia.no
9. mars hadde streiken i lagerbedriften 360 Logistics på Haraldrud i Oslo vart i en måned, og det var dermed innkalt til tvungen mekling hos Riksmekleren.
Det ga ikke resultater, trass i mange timer med mekling. Streiken fortsetter dermed på femte uka.
– Det var ikke mulig å komme til enighet om en ny tariffavtale, skriver Fellesforbundets forbundssekretær Knut Øygard i en melding.
MEKLING: Fellesforbundets delegasjon på vei inn til mekling en måned etter at streiken startet.
Tormod Ytrehus
Strid om lønnsnivået
Bakgrunnen for streiken er at bedriften tilbyr tariffavtale med lønn og vilkår som ligger langt under det som er gjengs i bransjen.
Lageransatte som går på Logistikkavtalen mellom Fellesforbundet og NHO har en begynnerlønn på 450.000 kroner og fagbrevtillegg på 18.500. Men arbeidsgiver i 360 Logistics har i stedet valgt å melde seg inn i arbeidsgiverforeningen Spekter.
Den avtalen innenfor Spekter som ligger nærmest 360 Logistics bransjemessig er Bring Warehousing – med en begynnerlønn på 380.000 og fagbrevtillegg på 8000.
Det utgjør altså en forskjell på 80.000 kroner året for nyansatte.
De organiserte har under hele streiken understreket at det er mer enn lønn de streiker for. For dem gjelder det medbestemmelse, fortusigbarhet og respekt.
Store penger
Det er 14 organiserte som streiker, men bedriften har 25 ansatte ifølge deres egen nettside. Den potensielle innsparingen for bedriften ved å få en tariffavtale med vilkår som på Bring Warehousing-tariffavtalen er 2,2 millioner kroner i rein lønn – i tillegg til arbeidsgiveravgift og andre sosiale kostnader.
Les mer her om hva som førte til streik: Dette står striden om
Støttemarkering utenfor Riksmekleren
LO i Oslos leder Ingunn Gjerstad sto i spissen for en fanemarkering utenfor Riksmekleren torsdag morgen, da meklingen startet. Hun sier at det er viktig å vise at hele den norske fagbevegelsen står bak kampen for tariffavtale.
– Hele bevegelsen ser dette som sin kamp for ordnede forhold, sier Gjerstad.
PAROLE: Dagen etter 8. mars ble parolen fra toget i Oslo tatt i bruk på solidaritetsmarkering utenfor Riksmeklerens lokaler i sentrum.
Tormod Ytrehus
I siste utgave av Magasinet for fagorganiserte omtaler forbundsleder i Fellesforbundet Jørn Eggum de streikende som «arbeidslivets helter».
Vi streiker så lenge vi må. Arbeidsgiver må respektere de samme reglene som størstedelen av norsk arbeidsliv lever etter. Fram til det skjer er budskapet vårt helt klart: Vi gir oss aldri! skriver Eggum.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.