Vern av Lofoten, Vesterålen og Senja
Krangel om oljeboring i Lofoten kan sprenge LO
Industrien truer med å skape sitt eget kartell utenfor LO hvis kongressen sier nei til konsekvensutredning.
Disse tre står bak uttalelsen som tar til orde for at industrien får ut av LO dersom kongressen sier nei til konsekvensutredning av nordområdene. Fra venstre: Roar Abrahamsen (Fellesforbundet), Atle Tranøy (Fellesforbundet) og Dag Unnar Mongstad (Industri Energi)
Helge Rønning Birkelund/ANB
– Det er useriøst å kreve varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja uten at konsekvensene for industri, sysselsetting og velferdsproduksjon er analysert, sier Roar Abrahamsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Han er leder for den største avdelingen i Fellesforbundet, Avdeling 5 på Vestlandet.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Vil starte prosess
Sammen med Dag Unnar Mongstad i Industri Energi, og Atle Tranøy fra Fellesforbundet la han en krigserklæring på bordet da LOs store olje- og gasskonferanse ble innledet i Bodø mandag morgen.
De tre mener et LO hvor symbolpolitikk fra offentlig ansatte og Handel og Kontor legger premissene for vår industripolitikk ikke, er «vårt LO».
– Om vårens LO-kongress overkjører industrien, bør ledelsen i Industri Energi, Fellesforbundet og eventuelt andre «vurdere å igangsette en prosess og debatt for utmeldelse av LO for å etablere et Industrikartell mellom nevnte forbund, heter det i uttalelsen.
Tanken er en samarbeidsarena som utvikler industripolitikk bygd på konsekvensanalyser og kunnskap utenfor LO.
Utgangspunktet for oljeopprøret er uttalelser fra Fagforbundet og Handel og Kontor, som går inn for «å verne særlig sårbare og verneverdige områder», og «verne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet».
• Fagforbundet vil verne Lofoten og Vesterålen
Industrien beklager at enkelte LO-forbund ønsker å skape det de kaller usikkerhet om forutsigbarheten i landets ressurspolitikk.
– Det bidrar til å undergrave arbeidsplasser og fjerne utviklingsmuligheter. Konsekvensene er lite gjennomtenkt, hevder Abrahamsen, Tranøy og Mongstad.
Samtidig avviser de at Paris-avtalen forutsetter at Norge skal redusere eller slutte med olje- og gassvirksomhet.
– Tvert imot. Den effektive produksjonen av olje- og gass på norsk sokkel er en del av løsningen. Vi forventer at det så snart som mulig igangsettes en konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet i disse områdene. Selvfølgelig må dette baseres på norsk verdensledende teknologi som ivaretar hensynet til miljø, sikkerhet og ikke minst sameksistens med fiskeri- og reiselivsnæringen, heter det i uttalelsene tre har lagt fram for LOs olje- og gasskonferanse i Bodø.
• LO-lederen står fast på å utrede Lofoten
Strid på kongressen
Det ligger med andre ord an til en intens maktkamp foran LO-kongressen i mai.
På den forrige kongressen var utgangspunktet noe av det samme. Kongressen vedtok til slutt å gå inn for en konsekvensutredning av olje- og gassvirksomhet i nevnte områder.
De tillitsvalgte har samme bønn til Arbeiderpartiet.
– En politikk bygd på symbolikk og uten konsekvensanalyse er ikke det vi trenger, heter det.
Timet konferanse
Aldri har den årlige olje- og gasskonferansen til LO vært bedre timet.
– Det har vært en spesiell og tung situasjon i bransjen. Vi slåss mot oljeprisfall, permitteringer og oppsigelser. Det er spesielt tøft når du i tillegg opplever at fagforeningskamerater slår beina under deg, sier leder av Los olje- og gassutvalg, Frode Alfheim til ANB.
LOs olje- og gassutvalg, er et samordningsorgan for Industri Energi, Fellesforbundet, EL og IT Forbundet, og FLT. I tillegg er Sjømannsforbundet med.
– Konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja blir et hett tema foran LO-kongressen til våren. Denne konferansen vil gi en pekepinn på reaksjonen fra «uteapparatet» i næringen, som merker dette på kroppen. Konferansen er ekstra interessant nettopp på grunn av den interne debatten i LO, påpeker Alfheim.
Poenget med å legge konferansen til Bodø, er nettopp å vise hva som kan skje av verdiskapning på sokkelen i nord.
Blant annet er to statsråder på plass, Tord Lien (Frp) og Anniken Hauglie (H), i tillegg til Jonas Gahr Støre (Ap), Kristin Skogen Lund (NHO), Gerd Kristiansen (LO), Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen (Norsk Olje og Gass) og Stein Lier-Hansen (Norsk Industri).
Leder i Fagforbundet, Mette Nord ønsker ikke å kommentere utspillet, men sier hun vil la prosessen i LO går sin gang før kongressen til våren.
• Si nei til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.