JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen med ny lov om offentlige innkjøp:

Må ta inn lærlinger på offentlige oppdrag

Skal en bedrift utføre offentlige oppdrag, så må de ta inn lærlinger på prosjektet. Det er i forslaget til en lovendring som ble lagt fram i dag. – De har hørt på oss, sier Per Skau i Fellesforbundet.
OFFENTLIG: For å få offentlige anbud, så vil det kreves at anbyder tar inn lærlinger på prosjektene.

OFFENTLIG: For å få offentlige anbud, så vil det kreves at anbyder tar inn lærlinger på prosjektene.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

hanne@lomedia.no

Av 28.000 søkere til læreplass i fjor, fikk 19.000 plass. Det betyr at 9.000 unge står uten lærlingplass, og Norge kommer til å mangle 130.000 fagarbeidere i 2030, ifølge regjeringen, som allerede har økt lærlingetilskuddet med 15.000 kroner per lærekontrakt. I dag kom lovforslaget om offentlige innkjøp. Der skjerpes kravene om bruk av lærlinger for å vinne offentlige anbud, både for norske og utenlandske tilbydere. Det er også ledd i kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Lærlinger på kontraktene

Ifølge næringsminister Monica Mæland (H) kjøper det offentlige varer og tjenester for rundt 460 milliarder kroner årlig. Det er veldig mange kontrakter som inngås, og lærlingene skal ikke bare inn i bedriftene, de skal jobbe på selve kontraktene.

Her kan du lese om hele Lov om offentlige anskaffelser (anskaffelsesloven)

– Presset har virket

Forbundssekretær Per Skau i Fellesforbundet sier at de er glade for at regjeringen har snudd på flere punkter og kommet dem i møte. Det viser at det presset de har lagt på saken har virket, etter at LO var i mindretall i forenklingsutvalget.

SNUDD: Forbundssekretær Per Skau i Fellesforbundet mener regjeringen har snudd etter å ha hørt på fagbevegelsen når de nå fremmer et lovforslag om offentlige innkjøp.

SNUDD: Forbundssekretær Per Skau i Fellesforbundet mener regjeringen har snudd etter å ha hørt på fagbevegelsen når de nå fremmer et lovforslag om offentlige innkjøp.

Erlend Angelo

– Vi har vært veldig frustrerte over arbeidslivskriminalitet og sosial dumping i offentlige arbeidsoppdrag. Det offentlige regelverket har en nøkkelrolle i utviklingen i bransjene. Dersom det bare legges vekt på pris i anbudene, så øker det kriminalitet og dumping, mens når det legges vekt på seriøsitet og kompetanse, så vil næringen tilpasse seg det, sier Per Skau til Magasinet for fagorganiserte.

Han viser til at forbundet har inngått avtale med Byggenæringens Landsforening (BNL), KS og Difi om anbefalinger for et regelverk og peker på Skien og Telemark som gode forbilder for øvrige kommuner og fylkeskommuner når det gjelder krav om seriøsitet i offentlige anbud.

Her kan du lese mer om anbefalingene:

Færre ledd i kontrakter

Skau er også glad for at det legges opp til å begrense antall ledd i kontrakter. Det er viktig i kampen for et seriøst arbeidsliv. De synes også det er bra at regjeringen ikke vil stille forskjellige krav til utenlandske og norske anbydere.

– Men vi er skeptiske til at de vil begrense kravene i forhold til størrelse og varighet på prosjektene. Også små og mellomstore må ta sitt ansvar for lærlingeordningen, sier Skau.

I Fellesforbundet vil de lese lovforslaget nøye og komme tilbake med ytterligere kommentarer og innspill, og vurdere unntaksbestemmelsene det legges opp til. Forbundssekretæren påpeker for eksempel at det er uklart hva som ligger i forslaget om størrelsen på lærlingebehovet, og legger til at de kommer til å følge nøye med på hvordan forskriftene formuleres og hvordan gjennomføringen blir. Poenget må være at lærlingeordningen får et løft, mener Per Skau.

Ap mener det haster

Både LO-sekretær Trude Tinnlund og Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Else-May Botten sier seg fornøyde med lærlingekravene. Det har de lenge jobbet for.

– Dette foreslo Arbeiderpartiet for ett år siden, og vi er fornøyd med at næringsministeren endelig følger opp, sier Else-May Botten. – Vi trenger fortgang i innsatsen for å skaffe lærlingplass til flere unge. De som venter på lærlingplass, har ingen tid å miste, sier hun.

Arbeiderpartiet foreslo i januar i fjor at bedrifter som deltar i anbud ved offentlige innkjøp må være aktive lærebedrifter og inkludere lærlinger i det aktuelle prosjektet. Dette forslaget var en del av en pakke på 33 tiltak for et løft for yrkesfagene. Her lå det blant annet forslag om økt lærlingtilskudd, styrket kontakt mellom skole og lokalt arbeidsliv, bedre rådgivningstjeneste, et kompetanseløft for yrkesfaglærere og oppgradering av utstyr på yrkesfagene.

– Regjeringen er velkommen til å forsyne seg blant alle disse forslagene, slik de gjorde med lærlingforslaget de la fram i dag. Det trengs et løft for yrkesfagene, og vi håper at regjeringen vil følge opp så snart som mulig, sier Else-May Botten.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse