JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reinlav eksporteres i stor stil

Mosen fra Rendalen erobrer verden

Fra skogen i Rendalen til eksklusive kjøpesentre i Singapore – reinlav er siste skrik i interiør.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

erlend@lomedia.no

Kvitkrull, islandsmose, reinlav. Alle kjenner dette myke, vakre, hvite teppet som legger seg på bunnen i norske skoger og på fjellet, og som vi i alle år har brukt på kransene som pryder gravene på allehelgensaften og julaften. Nå har denne mosen tatt verden med storm, og blir eksportert i stor stil.

• Følg oss på Facebook

Trailer etter trailer fullasta med kvitkrull i alle regnsbuens farger kjører ut gjennom portene i Åkrestrømmen i Ytre Rendalen, og ender opp på vegger og som pynt i Korea, Pakistan, Kina, Italia eller USA. For å nevne noen. Det er ikke tilfeldig at det er nettopp i Rendalen dette skogens gull høstes.

Mellom Rena og Tynset passer både klima og jordsmonn reinsdyrlaven perfekt.

Erlend Angelo

– Det er skikkelig tøft når mosen her fra lille Åkrestrøm plutselig dekorerer et kjøpesenter i Singapore, sier Arild Aasbrenn. Som de fleste fast ansatte har han lang fartstid på bedriften. Det er en tøpp arbeidsplass, mener Aasbrenn.

Aldri en kjedelig dag. Det meste av tiden tilbringer han i fargeriet, eller «griseriet» som det kalles, et lokale med fargesplatting oppetter veggene som i et surrealistisk maleri. Her kommer reinlaven inn for å behandles slik at den blir myk og lett håndterbar, og deretter farget.

En maskin henta rett ut av Reodor Felgens verksted er der det magiske skjer. Mosen bløtlegges i fargeblanding, før den sentrifugeres. Så er det to runder med tørk, før den går videre til pakking. I dag er det fargene rød (like rød som Rendalen er politisk) og aubergin det går i.

I pakkeriet er det også produksjon av gravkranser, av den tradisjonelle typen. 75.000 slike bindes hvert år her i Rendalen, og nå er det høysesong. En polsk radioprater durer i bakgrunnen, de fleste her inne er sesongarbeidere fra Polen, Russland og Ukraina.

Sesongarbeiderne har også i stor grad overtatt plukkinga av laven i sesongen, et arbeid som før mye ble gjort av skoleungdom og pensjonister. En mer korrekt beskrivelse av dette håndverket er luking, for man plukker ikke et område reint. Da kommer ikke laven tilbake.

Erlend Angelo

En viktig del av virksomheten er derfor å planlegge hvor laven skal lukes. Og det må lukes stadig mer. Markedet skriker etter mer, og snart er fabrikkområdet for lite.

I fjor solgte Norske moseprodukter 128.000 såkalte rammer med lav, ei ramme er omtrent 1/4 kvadratmeter.

Bedriftens daglige leder Ola Sverre Moen er moseentusiast og optimist.

– Eierne våre ønsker å satse lokalt, og vi fortsetter å ese ut. Men vi må være forsiktige, for man vet aldri når markedet kan stupe, sier han.

Det skjer ikke med det første, ser det ut til. Like etter at Moen har ytret sitt forbehold, må han løpe fra Magasinets besøkende. Det har nettopp kommet en hastebestilling – fra Korea.

Hjelpepleierne får kraftig lønnshopp når kommunen overtar sykehjemmet

Svenn-Erik ble syk og måtte slutte i jobben. Nå får han tidenes skattesmell

Norske moseprodukter

Bedrift i Rendalen som sanker og behandler reinlav.

Laven brukes til dekorasjon og i interiør,
for eksempel på vegger.

Stiftet i 1979.

De siste åra har produksjonen økt.
85 prosent går til eksport.

Ca. 9 hele årsverk i tillegg til sesongarbeidere.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Norske moseprodukter

Bedrift i Rendalen som sanker og behandler reinlav.

Laven brukes til dekorasjon og i interiør,
for eksempel på vegger.

Stiftet i 1979.

De siste åra har produksjonen økt.
85 prosent går til eksport.

Ca. 9 hele årsverk i tillegg til sesongarbeidere.