Sosial dumping også under de rødgrønne?
Oslo lover økt innsats mot sosial dumping på byggeplassene
Fagbevegelsen utfordrer Oslo kommune til å bli et fyrtårn i kampen mot sosial dumping. Byråd Robert Steen svarer ubetinget ja.
Finansbyråd Robert Steen i Oslo ønsker at kommunen skal bli et fyrtårn innenfor kampen mot sosial dumping i bygg- og anleggsbransjen.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
Tre tillitsvalgte i Fellesforbundet hadde fått i oppdrag å utfordre finansbyråd Robert Steen onsdag kveld. Temaet: «Sosial dumping også under Oslos rødgrønne?»
10 milliarder på tre år
Og det er ikke småpenger det er snakk om, som skal pumpes inn i bygg- og anleggsbransjen. Sykehjem, barnehager, omsorgsboliger, skoler, idrettshaller; omtrent ti milliarder forventer Oslo kommune å bygge for de neste tre årene.
Og de pengene ønsker det rødgrønne byrådet å bruke på en måte som forebygger sosial dumping, om vi skal tro finansbyråd Steen.
– Vi har sett en dramatisk utvikling i byggebransjen de siste 20 årene. Vi ønsker virkelig å vise at det går an å reversere utviklingen og få tilbake et anstendig arbeidsliv, sa Steen under «politisk pub» i hovedstaden.
Advarte om slavetilstander
Og endringer må til, var deltakerne i debattpanelet skjønt enige om. Det var et grimt bilde som ble tegnet opp av Petter Vellesen, leder i Oslo bygningsarbeiderforening i Fellesforbundet.
– Vi ser kontrakter hvor man får arbeidskontrakt ned til 1-2 dager om gangen. Der lederne har all makt, og der du er helt avhengig av andre godvilje for å ha jobb i morgen.
For mange har byggebransjen blitt en slavetilstand, sa Vellesen – og viste flere dårlige erfaringer med flere av Oslos kommunale foretaker, som ofte står som byggherrer på de største prosjektene.
Det var god stemning i debattpanelet, som besto av ordstyrer Ingrid Wergeland, Manifest, Petter Vellesen, leder Oslo bygningsarbeiderforening, Arne Hagen, Fellesforbundet avdeling 8 (Telemark), Bjørn Sigurd Svingen, leder av Fellesforbundets avdeling 023 (Raufoss Jern og Metall) og Robert Steen, finansbyråd i Oslo.
Erlend Angelo
– Byggebransjen har blitt syk. Det er derfor vi trenger nye reguleringer, og nå har Oslo en gylden sjanse, minnet Arne Hagen fra Telemark om.
Vil bli best i klassen
Og Steen lovet bot og bedring. Spørsmålet er hvordan?
Byråden jobber i dag med et «anskaffelsesreglement». Og da har de flere forbilder, ifølge Steen, som nevnte blant annet Telemarksmodellen. Men, han understreket samtidig at helst vil bli best i klassen.
• Les mer: Dette er Telemarksmodellen
Arbeidet med Oslo-reglementet er ikke ferdig, men byråden luftet flere sannsynlige punkter:
• Minst ti prosent av arbeidet (målt i timer) skal være utført av lærlinger
• Maks én underentreprenør
• Krav om HMS-kort fra dag 1
• Faste ansettelser må være hovedregel
Faste ansettelser
Byråden nikket og ja-et såpass mye under møtet at han smilende måtte beklage til de fremmøtte at det ble debatt ut av det hele.
Men rundt det siste punktet, faste ansettelser, kom det flere innspill fra salen.
Faste ansettelser er ikke vanskelig. Bruk arbeidsmiljøloven 14-12 punkt 2, sa Boye Ullmann (med ryggen til) til byråd Steen.
Erlend Angelo
Roy Pedersen, leder LO i Oslo, advarte mot et krav som forteller entreprenørene at de må ha så og så mange prosent fast ansatte.
– Det er skummel retning å begi seg ut på. Slike prosenter er lette å manipulere, og det blir fort en debatt som kan undergrave prosjektet dere nå jobber med.
• Les også: Oslo vil garantere læreplasser til yrkesfag
Og på spørsmålet fra salen måtte byråden innrømme at de kanskje ikke var kommet langt nok i planene for hvordan de skal kontrollere det nye reglementet.
– Det er som dere sier nesten like viktig med god kontrollering. Det hjelper ikke å stramme til reglene om ingen følger dem, sa byråd Steen.
Bjørn Sigurd Svingen, fra Fellesforbundet og LO GLTV (Gjøvik, Land, Toten og Valdres) avsluttet debatten med følgende råd:
– Det som funket for oss var at vi fikk politikerne til å lytte til fagbevegelsen. Så mitt råd får være at dere må gjøre det samme.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.