Fellesforbundet vil presse NHO Reiseliv til å gå med lokale lønnsforhandlinger
Petter Stordalen hadde et «kanonår» i fjor. Nå streiker lavtlønte ansatte ved hotellene hans for lokale lønnstillegg
Hotellbaronene er blant Norges rikeste menn. De ansatte som streiker på hotellene er blant de lavest lønte i landet.
I BARONENES SENG: Hoteller er lønnsomme investeringsobjekter. Her koser Christian Ringnes og Petter Stordalen seg ved åpningen av Stordalens hotell i Folketeaterpassasjen i Oslo.
Frode Hansen, Scanpix
magasinet@lomedia.no
Skal man tjene seg rik i Norge er det ikke så dumt å satse på hotell. Som eier, vel å merke. Den aller mest profilerte hotelleieren i Norge er Petter Stordalen, som i fjor hadde det han selv kaller et «kanonår». Hotelldrift, eiendom og investeringer ga Stordalen en netto omsetning på 8,26 milliarder kroner i 2015. Han hadde et resultat før skatt på 633 millioner kroner og en kontantstrøm på 1,17 milliarder kroner, ifølge NTB.
– Hotellselskapet leverte et rekordresultat i fjor. Jeg er sikker på at vi får et nytt rekordår i år. Det er i hvert fall målet, sier Stordalen til Finansavisen.
Ifølge Kapitals liste over de rikeste i Norge lå Stordalens formue på 13,4 milliarder i 2015.
Kapitals liste over de 400 rikeste finner du her.
– Føles urettferdig
– At noen blir søkkrike av å drive hotell bidrar naturligvis til følelsen av urettferdighet.
Det slår Merethe Sutton fast. Hun er klubbleder på Quality Hotel Edvard Grieg i Bergen, og i streik. Medlemmene i Fellesforbundet som nå streiker har en begynnerlønn på 24.000 kroner måneden – brutto.
Sutton er provosert over at NHO Reiseliv ikke går med på at ansatte skal kunne forhandle seg fram til litt bedre lønn når hotelleiere har så gode resultater å vise til.
Les mer: Streikeviljen er stor
– Det er også uklokt å stå fram med knallresultater når vi samtidig ser at kollegaer på hoteller som sliter nå sies opp. For mange oppleves nok det som rett og slett tragisk, sier Sutton.
Klokt lokalt
Hun mener det er nettopp dette streikekravet om lokale forhandlinger tar hensyn til: de store forskjellene i bransjen. Noen hoteller går godt og har mye å gi, andre ikke.
– Det er på tide at hotelleierne ser litt på sin egen rolle, sitt eget samfunnsansvar. At de ikke vil komme oss i møte og innføre lokale forhandlinger er uforståelig. Hvorfor skal de være så strie på dette, spør Sutton.
I STREIK: Merethe Sutton i Bergen mener det er uforståelig at ikke NHO Reiseliv går med på å gi de ansatte lokale forhandlinger.
Erlend Angelo
I Trondheim bruker avdelingsleder Børge Ånesen i Fellesforbundet avdeling 250 konferansehotellet Clarion-hotellet på Brattøra som eksempel på at mange hoteller har god lønnsevne. Dagens system gjør at dette ikke kommer de ansatte til gode i det hele tatt. Årsregnskapet for 2014 viser at hotellet fikk et driftsoverskudd på 22,4 millioner kroner.
– Av de 22 millionene fikk ikke de ansatte noen ting ekstra ut over minstelønn fordi man ikke kunne drive reell lokal lønnsforhandling på drift. Og det ønsker vi at det skal være rom for i tariffavtalen, slik som i mange andre bransjer, sier Ånesen til adressa.no.
• Les også: Slik vil NHO øke lønnsforskjellene
Hotellinvestering gir milliarder
Men Petter Stordalen er ikke alene om å se pengebingen få et stadig større innhold. Arthur Buchardt er et kjent navn for mange. Og bakgrunnen er kanskje hans samarbeid med nettopp Petter Stordalen. Konseptet er stort sett å bygge hoteller, som selges eller leies ut.
Dette blir det penger av. Selv om han driver med andre ting også, er store deler av hans beregnete formue på to milliarder kroner hentet fra hotellvirksomhet – ofte i tospann med Stordalen.
• Les også: Sjekk lønna i over 100 bransjer
Gigantstiftelse
Olav Thon er kanskje like kjent som Stordalen, om enn mindre breial i fremtoningen. Likevel, den nå 92-årige hallingdølen har lenge vært kjent i Norge, først og fremst gjennom sin hotellvirksomhet. Han har tross alt en hel hotellkjede som bærer hans eget navn …
I 2013 overførte han alle sine aksjer i Olav Thon Gruppen til en egen stiftelse, som også bærer hans navn.
Det er denne stiftelsen som nå eier og drifter alle hans eiendommer og hoteller.
Per 1.1. 2015 tjente denne stiftelsen 4,6 milliarder i året bare i leieinntekter. Den eier over 60 hoteller.
Og stiftelsen, som styres av Olav Thon selv, ble verdsatt til 25 milliarder i 2013.
• Les også: Så lite tjener en ansatt i Ryanair
Rik på eiendommer
Det er ikke bare hotelleierne som tjener seg søkkrike på hotellene. Det er også store penger å tjene på å eie byggene som hotellene holder til i.
Ett eksempel er Lars Wenaas. Han er sjef i familieselskapet Wenaasgruppen, som først og fremst investerer i hotelleiendommer, samt shipping og alpinanlegg, ifølge Kapital. Med 27 hotelleiendommer er Wenaasgruppen en av de største hotellinvestorene i Skandinavia.
Samme kilde beregner Wenaas’ personlige formue til å ligge rundt 7,85 milliarder kroner.
Også Christian Ringnes har tjent gode penger på hotelleiendommer. Som for eksempel Grand Hotell. I 2015 gikk eiendomsselskapet Grand Hotel AS 71,1 millioner kroner i pluss.
Småpenger for en investor som Ringnes, så klart: Ifølge Kapital sitter han på en formue tilsvarende 3,75 milliarder kroner. Også der kommer en god slump fra hotelleiendommer.
• Les også: Bedriften vil trekke ansatte 2000 kroner dagen ved sykefravær
Asyl og hotell
De to brødrene Roger og Kristian Adolfsen er ferskere eksempler på nordmenn som har tjent seg søkkrike. De startet opp med velferdstjenester og asylmottak, men driver også vanlige hoteller. De er de største eierne av Norlandia Hotel Group. Skattelistene fra i fjor viste ifølge VG at Roger og Kristian Adolfsen hadde en inntekt på henholdsvis 51 og 37 millioner. Men det forteller ikke hele historien om hvor rike de er. Aftenposten har tidligere estimert at brødrene skal være gode for minst én milliard kroner hver.
• Les også: Slik unngår du AFP-smellen
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.