25 dager inn i streiken viser meningsmåling:
Streiken har folkets støtte
Tre av fire nordmenn støtter streiken i hotell og restaurant. Bare 13 prosent støtter den ikke, ifølge måling fra Ipsos. – Ikke uventa, men likevel gledelig, sier streikegeneral Jørn Eggum.
IKKE UVENTA: Støtten til streiken og kravene om lokal forhandlingsrett og høyere lønn er overveldende blant folk flest. Jørn Eggum er glad for at streiken oppfattes som rettferdig.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
Tallenes tale er klar: De streikende innenfor hotell og restaurant har massiv støtte i befolkningen, mens NHO Reiseliv høster liten sympati for sin linje. I en spørreundersøkelse Ipsos har gjort for Fellesforbundet svarer 74 prosent at de støtter streiken helt, delvis eller litt. Kun 13 prosent støtter ikke streiken, mens 13 prosent vet ikke.
Ja til forhandlinger
Samtidig viser målingen at de to kravene det streikes for møter stor forståelse ute i befolkningen. 73 prosent sier at de er for at de ansatte i hotell og restaurant skal ha lokal forhandlingsrett, mens 79 prosent er for at de skal få høyere lønn. Bakgrunnstallene i undersøkelsen viser at streiken støttes av folk i alle aldre, kjønn, utdanningsnivåer og uansett hvor de bor i landet.
– Det er veldig gledelig, både at streiken har støtte og at kravene oppfattes som rettferdige, sier forbundsleder og streikegeneral Jørn Eggum.
– Jeg er helt overvelda. Tydelig at folk mener de streikende har fornuftige krav. Dette vil betyr enormt mye for moralen ute blant streikevaktene, sier leder for de streikende i Oslo, Tore Skjelstadaune.
LES MER: Her forteller de streikende hvo lite de tjener
Ringes ned
Eggum forteller at støtten til streiken blant andre LO-forbund er så stor at Fellesforbundet nærmest "teppebombes" av positive henvendelser fra faglig tillitsvalgte som ønsker å bidra til streiken.
– Vi jobber nå iherdig for å se hvordan vi kan koordinere dette best mulig, slik at presset på motparten blir mest mulig effektiv. Jeg skal i dialog med flere av forbundslederne i LO, sier Eggum. Han understreker at målet er en mest mulig effektiv streik, slik at NHO Reiseliv vil komme kravene i møte.
• Følg oss på Facebook
Inn til Riksmekleren
Streiken har nå vart i 25 dager, og etter 30 dager er det obligatorisk med et møte mellom partene hos Riksmekleren.
– Vi er kalt inn den 24. mai. Så får vi håpe at motparten da er moden for å forhandle med oss, sier Eggum. I pinsa skrev VG at streiken kunne gå mot en løsning. Fellesforbundet har imidlertid ennå ikke hørt noe fra motparten.
• Sjekk lønna i over 100 bransjer
Kjedene er verst
Jørn Eggum mener tallene fra Ipsos og den overveldende streikestøtten tydelig viser at NHO Reiseliv ikke har lyktes med sin strategi.
– Første uka kjørte de på for å få tvungen lønnsnemnd på grunn av sykehotellene. Deretter har de lagt seg på en linje der strikken strekkes lengst mulig i gråsonene for hva som er greit i en lovlig arbeidskonflikt for å få våre folk der ute til å trøtne.
Han er ikke nådig i sin omtale av de store hotellkjedenes opptreden under streiken.
– Det er ingen tvil om at det er Scandic-kjeden som utmerker seg negativt, landet rundt. Vi ser mye som likner mistenkelig på press mot egne ansatte for å få dem til å ta på seg streikebelagt arbeid – altså å bedrive streikebryteri.
Scandic er Nordens største hotellkjede, og eier 84 hoteller bare i Norge. Eierne av Scandic er den søkkrike svenske Wallenberg-familien.
LES FRA SCANDIC I BERGEN: Streikebryteri er no' svineri!
Midlertidig forføyning
Han forteller at arbeidsgiversiden, og særlig Scandic, bruker tiden på rettslige skritt, framfor å prøve å løse konflikten. Før helga gikk Scandic i Oslo til Oslo byfogd for å få en såkalt midlertidig forføyning mot Fellesforbundet og leder for avdelingen med hotell- og restaurantansatte i Oslo, Tore Skjelstadaune. Scandic mener at det foregår en boikott ved at varer blir forhindret levert til hotellene, og at dette ikke er lovlig. I vurderingen har dommeren tatt hensyn til forklaringen fra Scandic og sett filmer sendt inn av hotelldirektører, og konkluderer med at det er ulovlig å drive boikott som ikke er varsla.
Jørn Eggum mener dette er et forsøk på å dreie oppmerksomheten vekk fra sakens kjerne, nemlig kravene streiken handler om.
– Jeg opplever også hotelldirektører som ringer meg og spør hva de store kjedene er så redde for. Mange er oppgitte over at kravene ikke kan innfris.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.