På streikevakt på Sortland:
Streikende er skuffet over at uorganiserte gjør deres jobb
Når streiken er over, håper kokk og klubbleder Marita With at hun endelig kan møte hotelldirektøren ved Sortland Hotell til lokale lønnsforhandlinger.
KAN OG VIL FORHANDLE: Klubbleder Marita With ønsker at de ansatte skal få en større andel av overskuddet ved Sortland Hotell. Selv om hotellet de siste årene har blitt renovert for millioner av kroner, har bunnlinja vært i pluss. Med bare sentrale lønnsforhandlinger, blir de hengende etter på minstelønn.
Håvard Sæbø
has@lomedia.no
Sentrumshotellet er det eneste med helårsdrift på Sortland. Monopolsituasjonen gir gode marginer på bunnlinja, men likevel har nesten alle ansatte minstelønna i tariffavtalen. Nå ønsker de å få en større andel av kaka.
• Eggum: – Streiken er effektiv og vi kan streike lenge
Kan forhandle lokalt
– Jeg mener det er på tide at vi kan ha lokale forhandlinger som alle andre bedrifter, sier With, som har vært klubbleder de tre siste årene.
Hun fnyser av NHO Reiselivs argument om at tillitsvalgte i hotell og restaurant ikke er skikket til å føre lokale forhandlinger, fordi de ikke evner å sette seg inn i hotellenes økonomiske situasjon.
– Det er bare tull. Hvis man sjekker regnskapene, så er det ikke så vanskelig å se hvordan det står til. Det er dessuten ikke noe problem for oss tillitsvalgte. Hvis vi trenger hjelp til noe, er ekspertisen i Fellesforbundets avdeling 53 bare en telefon unna, sier With.
Teksten fortsetter under bildet
ELSKER JOBBEN: Men hater lønna. Streikevakter utenfor Sortland hotell. Fra venstre: Roman Komlev (kokkelærling), Charlotte Mikkola Taftø (kokk), Jan Erik Karlsen (kokk), Lene Mari Skare Hangstad (kokkelærling), Raymond Reiertsen (frokostkokk), Kopa Zathang (renholder), Marita With (kokk) og Andre Mehus (resepsjonist).
Håvard Sæbø
Skolert
Hun har dessuten rukket å kurse seg godt opp på de tre årene hun har vært klubbleder. Forhandlingskurs, tillitsvalgtskurs, arbeidsrettskurs og noen til. Hun føler seg absolutt rustet til å takle det som skulle komme - også lokale lønnsforhandlinger.
De andre medlemmene skulle også ønsket seg kurs, men har fått nei fra hotell-ledelsen hver gang.
– Så lenge vi har Marita, går det bra, sier de. Hun gjør en god jobb. Står på og gir seg aldri. Uten henne hadde vi ikke hatt det så bra, og heller ikke visst hva vi har krav på, sier de.
For noen måneder siden fikk hun endelig ordnet det slik at hotellet har en fast rullerende vaktliste.
– Det var en lang kamp for å få innført det, sier With.
Holder åpent
Siden streiken startet har de stått utenfor hotellet i Vesterålsgata med banner og gule streikevester. Det er ikke så mange folk som passerer i den trafikkerte gata, men noen sjåfører tuter og andre rekker tommelen i været.
• LO-leder Gerd Kristiansen besøkte i går streikende, og var sikker på seier
De skulle ønske at hotellet stengte dørene, men driften er i gang. Om enn noe redusert.
– I går talte vi mellom 30 og 40 gjester, sier klubblederen.
De seks som er igjen på hotellet; 2 servitører, 1 nattevakt, 3 resepsjonister og 1 kokk, jobber på spreng for å kunne innlosjere gjester på det 53-rom store hotellet. Direktøren er sykemeldt. De streikende er skuffet over at de uorganiserte gjør deres jobb mens de streiker.
– Dessuten henter de inn ekstravakter som ikke står på vaktlista. Vi prøvde å forklare en renholder som kom på ekstravakt her i går hva vi mente om at hun gikk inn og jobbet mens vi var i streik. Det hjalp ikke, konstaterte With.
• Hva tjener egentlig folk som jobber innen hotell og restaurant? Sjekk lønna i 100 yrker
Straffes på pungen
Alle håper at streiken vil føre til at lønna for hele bransjen går opp. De elsker jobben, men hater lønna:
– Jeg visste ikke at lønna var så dårlig da jeg bestemte meg for å bli kokk, sier With.
De andre nikker samtykkende.
De mener det er feil at de skal straffes økonomisk bare fordi de er gode i noe som ingen arbeidsgiver vil betale ordentlig for.
• Her forteller de streikende hvor lite de tjener - og hvorfor de streiker
Det strammer seg til
Det har vært noen kanselleringer ved hotellet, men de fleste arrangementer og konfirmasjoner går som planlagt.
Mandag 9. mai har en bedrift fullbooket hotellet for en ukes seminar. Det tviler de streikende på at lar seg gjennomføre uten at det hentes inn ekstravakter utenom vaktlista. Mat vil det også bli lite av, siden den siste kokken på jobb ble medlem rett før streiken startet, og vil stå sammen med dem utenfor hotellet på mandag.
– Vi skal passe godt på hvem som går inn, sier de streikende som nekter å gi seg før de får kravene innfridd.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.