JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til omkamp om lokale forhandlinger på hotellene

Reelle lokale lønnsforhandlinger er også i år Fellesforbundets viktigste tariffkrav innen hotell- og restaurantbransjen.
KLARE: Fellesforbundets forhandlingsleder Clas Delp (til venstre) og Jostein Hansen fra NHO Reiseliv startet lønnsforhandlingene i hotell- og restaurantbransjen torsdag.

KLARE: Fellesforbundets forhandlingsleder Clas Delp (til venstre) og Jostein Hansen fra NHO Reiseliv startet lønnsforhandlingene i hotell- og restaurantbransjen torsdag.

Erlend Angelo

Forhandlingene om tariffavtalen innen hotell og restaurant (Riksavtalen) begynte torsdag, og Fellesforbundet stilte med krav om lokale lønnsforhandlinger. Det gjorde de også sist. Da endte det med nedsettelse av et felles utvalg for å utrede saken, et utvalg som i fjor kom med en delt innstilling: Fellesforbundet ville ha lokale forhandlinger, motparten NHO Reiseliv ikke.

Ingen lokale lønnsforhandlinger i hotell og restaurant

Nå er kravet reist igjen.

Mer enn minstelønn

– Det viktigste er å få til et system som gir lønn utover minstelønnssatsene. Vi har kommet med vårt forslag. Hvis NHO Reiseliv har noen alternative løsninger, så er vi åpne for det, sa Fellesforbundets forhandlingsleder Clas Delp til Magasinet for fagorganiserte etter at kravene var overlevert.

Selv om NHO reiseliv har sagt nei til kravet flere ganger, ville ikke forhandlingsleder Jostein Hansen avvise noe før forhandlingene er i gang.

– Vi må studere kravene først. Men vi ser jo at Fellesforbundet inviterer til å komme med alternative løsninger. Det får vi se på, sa Hansen.

Les alle kravene her

Samme til alle

Et annet viktig punkt for Fellesforbundet er såkalt "allmenngjøring" av Riksavtalen. Det vil si at alle bedrifter er pålagt å betale minst tariffavtalens minstesats, uavhengig av om de er organisert eller ikke. Dette har vært innført i blant annet byggebransjen, for å unngå grov underbetaling; sosial dumping, som det kalles.

– Vi skal være med å diskutere det også, selv om vi til nå har vært prinsipielt imot det, sa Hansen.

Og Clas Delp er optimist på kravets vegne.

– Utgangspunktet vårt er å forhindre sosial dumping. Det vil også bedriftene i NHO Reiseliv ha interesse av, siden de risikerer å utkonkurreres av useriøse firmaer som driver med det, sa Clas Delp.

Sjekk status på alle forhandlingene her

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse