JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skipstunnel på gang

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har bedt Kystverket om å utarbeide et forprosjekt til Stad skipstunnel.
SKAL I GANG: Regjeringen har varslet at de ønsker å sette i gang forprosjektet til byggingen av Stad skiprstunnel. (Illustrasjonsfoto)

SKAL I GANG: Regjeringen har varslet at de ønsker å sette i gang forprosjektet til byggingen av Stad skiprstunnel. (Illustrasjonsfoto)

Kystverket

Nyheten kom torsdag 12. mars, om at regjeringen nå ønsker å sette i gang forprosjektet. I Nasjonal transportplan 2014-2023 er denne skipstunnelen omtalt, og den vil få stor betydning for skipsfarten langs norskekysten som ofte blir forsinket grunnet dårlig vær ved Stad.

– Samferdselsdepartementet har nå bedt Kystverket om å utarbeide et forprosjekt om Stad skipstunnel. Dette er en del av arbeidet med å utarbeide et forslag som kan legges fram for Stortinget, uttalte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Det største alternativet

Regjeringen ønsker om å gå for det største tunnelalternativet. Dette på bakgrunn av de forundersøkelser som er blitt gjort. Det betyr at blant annet Hurtigrutens skip MS «Midnatsol» kan seile gjennom tunnelen.

Skipstunnelen ved Stad har lenge vært på blokka, og ofte referert til i pressen. I de tilknyttede kommunene har man lenge ønsket en skipstunnel, og nå ser det altså ut til at den kommer. Det er særlig fiskeeksportører og turistindustrien som har presset mest på for å få tunnelen.

Krevende seilingsforhold

Allerede i 2011 leverte Kystverket en utredning med to ulike alternativer for Stad skipstunnel. En liten og en stor. Etter at utredningene hadde gått gjennom en kvalitetssikring ble de ferdigstilte i 2012. Denne legger føringer for et eventuelt forprosjekt. I 2014 ble det bevilget 5 millioner kroner til forundersøkelser om skipstunnelen, og nå ønsker altså regjeringen å gå videre med forprosjektet med den store tunnelen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse