JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT glad for nei til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja

Forbundsleder Jan Olav Andersen konstaterer at ingen kommuner i Lofoten vil ha oljeboring etter at kommunestyret i Vågan sa nei mandag.
SVOLVÆR: Statuen av fiskerkona vokter innseilinga til Svolvær. Mandag vedtok kommunestyret i Vågan kommune, der Svolvær er administrasjonssentrum, nei til konsekvensutredning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

SVOLVÆR: Statuen av fiskerkona vokter innseilinga til Svolvær. Mandag vedtok kommunestyret i Vågan kommune, der Svolvær er administrasjonssentrum, nei til konsekvensutredning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Med 20 mot 9 stemmer vedtok kommunestyret i Vågan kommune at de ikke ønsker noen konsekvensutredning, som er første skritt på veien mot en åpning av oljefeltene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Etter en lengre debatt ble et fellesforslag fra Venstre, Rødt og SV vedtatt med 19 mot 10 stemmer, skriver Lofotposten. Et forslag fra ordfører Eivind Holst (H) om å si ja falt. Både Høyre og Arbeiderpartiet var delt i spørsmålet.

– Nasjonalt ansvar

Dermed har samtlige Lofoten-kommuner vedtatt at de ikke ønsker noen konsekvensutredning.

– Vedtaket, og at ingen kommuner i Lofoten vil ha oljeboring, forteller oss om de andre verdiene som er i området, sier Jan Olav Andersen, leder i EL og IT Forbundet. Han mener det er et nasjonalt ansvar å ta vare på de sårbare havområdene og de evigvarende fiskeriressursene.

Foreslår vern

I EL og IT Forbundets handlingsplan for perioden 2015-19 er ikke vern av Lofoten og Vesterålen og Senja nevnt spesifikt, men dekkes av den mer vidtgående formuleringen "Vi må redusere utvinningstakten og ikke åpne for nye områder" under kapittelet om fagbevegelsen og klimautfordringene. Til LO-kongressen i mai 2017 har forbundet imidlertid meldt inn et forslag om at "LO skal arbeide for varig vern mot oljeutvinning i området utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja".

LO er delt

LO er delt i spørsmålet om vern et halvt år før LO-kongressen, med et flertall for vern slik det ser ut i øyeblikket.

Også Arbeiderpartiet er nå inne i en programprosess fram mot Landsmøtet i 2017 der de skal ta stilling til dette spørsmålet. Mange fylkeslag er delt.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse