JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ett av to LO-forbund med krav om minst 3 prosent i mellomoppgjøret:

EL og IT krever stopp i reallønnsnedgangen

Forbundsstyremedlem Remi Andre Unnvik fikk æren av å framføre EL og IT Forbundets krav om at reallønna må opprettholdes i årets mellomoppgjør.
INNLEGG: Remi Andre Unnvik, forbundsstyremedlem og styremedlem i Elektroarbeiderens Fagforening Hordaland og Sogn og Fjordane på talerstolen under møtet i LOs representantskap tirsdag.

INNLEGG: Remi Andre Unnvik, forbundsstyremedlem og styremedlem i Elektroarbeiderens Fagforening Hordaland og Sogn og Fjordane på talerstolen under møtet i LOs representantskap tirsdag.

Knut Viggen

Knut.viggen@lomedia.no

– Vi har mange unge medlemmer i vårt forbund. De skal inn på et tøft boligmarked. Da er ikke reallønnsnedgang, slik vi opplevde det i fjor, veien å gå, sa Remi Andre Unnvik fra talerstolen under LOs representantskap tirsdag.

Han viste til oppslaget i VG tirsdag der NHOs Stein Lier Hansen mener lønningene må ytterligere ned, for å styrke norsk industris konkurranseevne.

– Jeg hadde nær sagt, ta deg en bolle, Stein Lier Hansen. Men vi må kjempe mot en lønnsnedgang, sa han.

Reallønnsnedgang i fjor

I 2016 steg lønningene med 2,4 prosent i NHO-området, mens prisveksten endte på 3,6 prosent i 2016, blant annet som følge av langt høyere strømpriser enn forventet.

Det ga en nedgang i reallønna på 1-1,6 prosent, viser den årlige rapporten fra Teknisk beregningsutvalg (TBU).

Utvalgets rapport gir et bilde av den årlige lønnsdannelsen og ligger i bunnen av tariffoppgjørene. I 2017 er det et mellomoppgjør og da er det kun økonomien som er forhandlingstema.

3 prosent i år

Forbundsleder Jan Olav Andersen mener rammen for årets oppgjør må være større enn forventet prisstigning. Fri fagbevegelse skriver i en annen sak i dag at Norsk Transportarbeiderforbund og EL og IT Forbundet er de eneste som konkret krever minst 3 prosent.

– Det er viktig å unngå flere år på rad med nedgang i reallønna og at dette sikres i årets mellomoppgjør. Det må derfor gis generelle tillegg, spesielt for grupper som ikke kan ta ut noe lokalt, sier Jan Olav Andersen på forbundets hjemmeside.

– Ikke akseptabelt

Mens LOs hovedkrav i årets mellomoppgjør er at kjøpekraftsutviklingen må sikres i 2017 gjennom et generelt tillegg til alle, er LO klare på at det ikke kan aksepteres en reallønnsnedgang slik man opplevde det i 2016, flere år på rad.

– I en situasjon der de som har mest fra før får store skattereduksjoner samtidig som vanlige arbeidstakere har nedgang i reallønn vil det ikke bli forstått, eller akseptert, om toppledere forsyner seg mer enn andre av den verdiskapingen som alle bidrar med, sa LO-leder Gerd Kristiansen.

Olje og pensjon

Unnvik var eneste EL og ITer og en av ytterst få fra privat sektor på talerstolen. Han malte først et bilde av en olje- og gassnæring i nedgang og skip og plattformer i opplag i nærområdene rundt Bergen før han kom inn på årets lønnsoppgjør.

Unnvik vektla også spørsmålet om pensjon, som er ventet å bli et stort debatt-tema på LO-kongressen i mai, i alle fall hvis EL og IT får det som de vil.

– Det kommer til å bli store utfordringer, men vi må få på plass pensjonsordninger som vi kan leve av, sa han.

LO-leder Gerd Kristiansen sier LO skal jobbe hardt for å motvirke reallønnsnedgang.

– Ja, det handler også om ungdommene våre, sa hun.

Hun sier LO også er i full gang med å finne løsninger på pensjonsutfordringene.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse