JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT og Nelfo enige i kritikken av nytt utvalg

Både EL og IT Forbundet og Nelfo reagerer på at det nedsettes et nytt utvalg som skal vurdere fremtiden for fagopplæringen uten representasjon fra partene i arbeidslivet.
ARBEIDSLIVSPARTENE: Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Ove Guttormsen, Nelfo, (midten) i debatt under Arendalsuka.

ARBEIDSLIVSPARTENE: Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Ove Guttormsen, Nelfo, (midten) i debatt under Arendalsuka.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Det er hårreisende at en ny struktur for fagopplæringen i det hele tatt skal vurderes uten at partene i arbeidslivet er representert, sier forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen og legger til at lærlingeordingen og læretiden er en sentral del av fagopplæringen.

Synspunktet støttes også av arbeidsgiversiden. Administrerende direktør i elektrobedriftenes arbeidsgiverforening, Nelfo, Ove Guttormsen, sier seg langt på vei enig i kritikken.

– Lærlingeordningen er også svært sentral for oss og det er uheldig at man oppnevner et utvalg der arbeidslivets parter ikke er representert, sier Guttormsen.

Nytt utvalg

Frifagbevegelse skrev denne uka om at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har satt ned et nytt utvalg for å vurdere fagopplæringa i Norge.

Les: Utvalg overrasker opplærings-Norge

I tre år har de faglige rådene og Samarbeidsrådet for yrkesopplæring (SRY) arbeidet for å komme frem til en ny tilbudsstruktur for yrkesutdanningen, det vil si hvilke fagbrev og hvilken videregående opplæring som skal gis. Mandag 4. september gikk høringsfristen for dette arbeidet ut og så langt har Utdanningsdirektoratet mottatt 1320 høringssvar.

Det nye utvalget, som skal ledes av leder i Unio, Ragnhild Lied, ble satt ned fredagen før høringsfristen gikk ut og skal blant annet se på tilbudsstrukturen og om yrkesfagene er relevante for arbeidslivet. Omtrent det samme mandatet som faglige råd har jobbet med i nærmere tre år!

LO-sekretær Trude Tindlund, som har ansvar for utdanningsspørsmål i LO, er overrasket over sammensetningen av utvalget og frykter at det er ønsket om en omkamp rundt yrkesfagene som ligger bak avgjørelsen.

Kompetansedirektør i NHO, Are Tumo, mener det er formildende at det kommer en partssammensatt referansegruppe.

– Uinteressant referansegruppe

Forbundssekretær i EL og IT Forbundet, Are Solli, som også er nestleder i faglig råd elektro, er opprørt. Han viser til ILO Konvensjon 142 som er tydelig på at politikk,retningslinjer og tiltak skal utformes og gjennomføres i samarbeid med arbeidstakernes og arbeidsgivernes organisasjoner.

ILO-KRAV: Forbundssekretær i EL og IT, Are Solli, viser frem bestemmelsene i ILO-konvensjonen om partenes deltagelse.

ILO-KRAV: Forbundssekretær i EL og IT, Are Solli, viser frem bestemmelsene i ILO-konvensjonen om partenes deltagelse.

Knut Viggen

– Da er det helt uinteressant for oss å sitte i en referansegruppe, sier Solli. Han reagerer blant annet på at det i mandatet til det nye utvalget beskrives en situasjon for videregående opplæring som ikke stemmer med virkeligheten.

– Det er feil når det hevdes at det ikke har vært endringer i fagopplæringen siden 1994. Vi har blant annet hatt Kunnskapsløftet, som det ikke nevnes noe om, sier Solli.

Utfordrer lærlingeinstituttet

– Vi frykter at et slikt nytt utvalg vil komme med "skolske" løsninger som vil kunne utfordre hele lærlingestrukturen. Vi frykter i såfall at hele lærlingeinstituttet blir utfordret og at lærlingetilskuddet, som i dag går til bedriftene, kan forsvinne, med de følger det kan få for tilbudet av lærlingplasser, sier Solli.

– Vi ser også med bekymring på utviklingen i blant annet våre naboland, i Finland gjøres det omfattende endringer i videregående opplæring hvor partene er bekymret for den faglige kvaliteten. I Sverige er det for tiden økende behov for elektrikere, det snakkes om 5.000 ledige jobber. I Norge snakkes det om at vi i løpet av 7 til 10 år kan mangle opp i mot 90.000 fagarbeidere, mange av disse innen elektro. Da kan det bli fristende for politikerne å velge kortere fagutdanninger når behovet for fagarbeidere er økende, sier Solli.

Etterlyser partene

Fagsjef for utdanning og leder i faglig råd elektro, Svein Harald Larsen, sier Nelfo er langt på vei enig med EL og IT i kritikken. Han sier faglig råd har jobbet for å styrke lærlingeordningen og hindre frafall i den videregående skolen.

– Det nye utvalget består av det jeg har sett av i hovedsak forskere, rektorer og fylkeskommune. Heller ikke lærere er direkte representert i utvalget. Den naturlige sammensetningen hadde etter vår mening vært både lærere, forskere og partene i arbeidslivet, forklarer Larsen.

– Vi etterlyser partene i arbeidslivet, sier Larsen.

Han understreker at den norske modellen er to pluss to – to år i skole og to år med opplæring i bedrift. Elektrofagene har fag med lengre tid i bedrift.

Larsen registrerer at Are Tumo i NHO ser det som formildende at det tross alt settes ned en referansegruppe der partene i arbeidslivet er med.

Bedriftsrepresentasjon

– Vi har i tillegg spilt inn behovet for å få en bedriftsrepresentasjon inn til dette utvalget, siden bedriftene står så sentralt i lærlingeordningen. Hva som vil komme ut av et slikt utvalg, slik det fremstår nå, er vi skeptiske til. Vi frykter en veldig «skolsk» innretning på dette arbeidet når både studiespesialiserende og yrkesfag skal sees på under ett, sier Larsen.

Han registrerer også at utdanningssystemene rundt om i Europa utvikler seg litt forskjellig.

– Det er vanskelig for oss å påvirke det som skjer utenfor landets grenser, men for vår del vil vi holde fast på en modell med et fireårig eller fire og et halvt års løp som gjelder for mange av elektrofagene, sier Larsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse