JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og ITere holder streikemoralen oppe i Meløy og i Ballangen

Streikende EL og ITere ved to energiselskap i Nordland startet helgen rundt grillene. Nå går energistreiken inn i sin tredje uke, men kampviljen er fortsatt på topp.
RUNDT BÅLET: Streikende EL og ITere ved Ballangen Energi rundt bålet. Fra venstre, Lena Andersen, Kristian Eriksen, Tommy Johansen, Raymond Pedersen, Kristoffer Haugen, Ronald Sølvik, Kolbjørn Johansen, Frank Kristensen, Ivan Rundhaug, Kari Eva Nyhetm med ryggen til og bak maeratet klubbleder Arne Pettersen.

RUNDT BÅLET: Streikende EL og ITere ved Ballangen Energi rundt bålet. Fra venstre, Lena Andersen, Kristian Eriksen, Tommy Johansen, Raymond Pedersen, Kristoffer Haugen, Ronald Sølvik, Kolbjørn Johansen, Frank Kristensen, Ivan Rundhaug, Kari Eva Nyhetm med ryggen til og bak maeratet klubbleder Arne Pettersen.

Arne Pettersen

knut.viggen@lomedia.no

Hva gjør du for å holde opp moralen når streiken går inn i sin andre uke og noen løsning ennå ikke er i sikte? Arrangerer grillunsj. Det gjorde EL og ITerne som er i streik ved Ballangen Energi og Meløy Energi i Nordland i dag, fredag.

I en uke har 15 EL og IT-medlemmer ved Ballangen Energi vært i streik. De ble tatt ut da EL og IT trappet opp streiken 30. september, blant annet med å ta ut medlemmer ved fem e-verk i Nord-Norge som er organisert i KS Bedrift. Fra tirsdag trappes streiken opp og ytterligere to medlemmer i Ballangen går ut i streik, i tillegg til at medlemmer ved åtte nye e-verk tas ut, tre av dem i nord (Nord-Salten Kraft AS, Ymber AS og Luostejok Kraftlag).

Les: EL og IT trapper streiken opp for andre gang.

Vokter strømnettet

Ballangen dekker Ballangen og Narvik kommuner og de nordlige delene av Tysfjord og leverer både kraft, bredbåndstjenester og har også egen innstallasjonsvirksomhet til kundene i kommunene. Det er store geografiske avstander og relativt spredt bebygd, noe som gjør at vakt og beredskap er viktig.

– Vi dekker noen utfordrende områder, det er ikke vei over alt og noen plasser må vi bruke båt. Heldigvis, nå har vi kjempevær, men slik er det ikke alltid, sier klubbleder Arne Pettersen.

Så langt har streiken forløpt uten særlige problemer. de har hatt to dispensasjoner for hytteiere som ønsket å få tilbake strømmen. Ellers har det vært rolig.

Les: Derfor streiker de ansatte i energisektoren.

Topp motivert

Pettersen og kollegene har ingen problemer med motivasjonen for streiken. De vokter strømnettet hver dag, døgnet rundt, hele året gjennom en beredskapsvaktordning, og synes det er trist at KS Bedrift ønsker å redusere avspaseringsordningen for ansatte i energisektoren.

– Konsekvensen er at de fleste som har ti vakter i året på syv døgn i strekk, mister ti hviledager i året. Det kan vi ikke akseptere, forklarer Pettersen.

De har ikke hatt noen disputter så langt i forhold til ledelsen ved e-verket. Adm. direktør Wiggo Knutsen sier i en kommentar til lokalavisa Fremover at det er over 60% av arbeidsstokken knyttet direkte til energiarbeidet som er i streik.

– Forholdet til sjefen går høvelig som det skal, han har vel også sitt å stri med, sier Arne Pettersen, som brukte morgentimene til å sette deig til pinnebrød som skulle fortæres utover ettermiddagen, sammen med pølser, burgere og annen grillmat.

PÅ KROKEN: Blir det fisk, eller flere dager med streik i Meløy, lurer EL og ITerne i Meløy Energi.

PÅ KROKEN: Blir det fisk, eller flere dager med streik i Meløy, lurer EL og ITerne i Meløy Energi.

EL og IT Klubb Meløy Energi

God stemning

I Meløy, 35 mil lenger sør, samlet de streikende seg også rundt grillen fra 12-tida fredag. Der er det også 17 EL og ITere i streik, og de streikende omfatter både planleggere, tilsynssjef, avdelingsledere, montører og fagarbeidere.

RUNDT GRILLEN: De streikende i Meløy Energi samlet seg rundt grillen fredag ettermiddag til fredagslunsj.

RUNDT GRILLEN: De streikende i Meløy Energi samlet seg rundt grillen fredag ettermiddag til fredagslunsj.

EL og IT KLubb Meløy Energi

– Det er god stemning. Vi har streikekontor på verket. Vi har så langt ikke hatt noen utfall. En halv tunnell (Glomfjordtunnelen) er mørklagt, det er alt så langt, sier klubbleder ved Meløy Energi, Jan Erik Risvik.

Så langt har streiken fått begrenset oppmerksomhet lokalt. I dag var imidlertid lokalavisa på besøk. Et innlegg fra KS Bedrift som nylig sto lokalavisa (og trolig også i flere andre lokalaviser landet rundt red. anm.) har pådratt seg en viss irritasjon blant de streikende. I innlegget står det nemlig at KS Bedrift "Ikke har hatt noen problemer med å få ansatte til å gå vakt".

– Det er jo tull å si, når vi vet at vakta er pålagt. Da er det jo ikke noe problem å hevde at de ikke har problemer med å få folk på vakt, sier Risvik.

Helst være på jobb

Han sier medlemmene er glad i jobben sin og at de synes det er synd at det skulle ende med konflikt.

– Vi ønsker jo helst å være på jobb, ikke være i streik, men vi kan ikke godta at vi blir fratatt de godene vi har har. At kompensasjonen for en skarp vaktording, som det vokting av strømnettet er, skal ligge på lovens minimum er for oss uforståelig, sier han.

Risvik sier at vaktordningen i Meløy er litt spesiell i og med at det ikke finnes noen fast montørvakt.

– Vi har bare en overordnet vakt og i tillegg et system der montørene frivillig - mot en økonomisk kompensasjon - står på en ringeliste. Han sier arbeidsbelastningen varierer fra år til år.

– For to år siden hadde vi masse utfall, nå har det vært rolig lenge.

Feil å sammenligne

At arbeidsgiveren argumenterer med at det er blitt mindre strømutfall de siste årene (fra 1973 og til i dag) er et argument Risvik ikke kjøper sånn umiddelbart.

– Det blir feil å sammenligne slik. I 1973 var ikke Norge like avhengige av strøm. Tvert imot, de siste årene er stabil strømleveranse blitt enda mer viktig for samfunnet, i tillegg har vi fått bredbånd og fibernett. Mange bedrifter er helt avhengig av at dette fungerer. Derfor er vi på tå hev, reaksjonstiden er null. Skal du noen plass når du har vakt må du ha to biler i tilfelle det skjer noe. Jeg kan ikke reise noe sted og må holde meg innenfor 15 minutters radius fra Ørnes. Det betyr for eksempel at en tur til Glomfjord lenger sør i kommunen er uaktuelt de dagene jeg har vakt, sier Risvik.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse