JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helse Sør-Øst vil at utlandet skal drifte norske helsecomputere

Tillitsvalgte frykter økt risiko for at sensitive data for 2,8 millioner nordmenn kan komme på avveie.
GÅR MOT OURSOURCING: Ledelsen i Helse Sør-Øst ønsker at styret skal vedta utflagging av IT-drift.

GÅR MOT OURSOURCING: Ledelsen i Helse Sør-Øst ønsker at styret skal vedta utflagging av IT-drift.

Leif Martin Kirknes (illustrasjonsofoto)

leif.kirknes@lomedia.no

I styremøtet 8. september skal Helse Sør-Øst overveie om de vil outsource IT-drift. NRK erfarer at kontraktene er verdt opp mot 6-7 milliarder kroner og at et stort amerikansk konsern med drift også i India særlig er aktuelt.

De ansatte mener helseforetaket burde modernisere og drifte systemene selv. De mener risikoen for at personopplysninger om 2,8 millioner nordmenn kan komme på avveie øker ved å sette oppdraget ut til kommersielle, multinasjonale selskaper.

Uenige

Ifølge konserntillitsvalgt Svein Øverland sitter IT-avdelingen på rett kompetanse, og at å benytte denne også ifølge deres kalkulasjoner vil være billigere, men Øverland hevder at ledelsen ikke har vært villige til å diskutere alternativer.

Ledelsen mener snarere tvert imot det er penger å spare, ifølge dokumenter der har sendt styret. Helse Sør-Øst-sjef Cathrine Lofthus mener det haster med å få på plass nytt datasystem. Hun mener sikkerheten er ivaretatt gjennom sikkerhetskrav og fremhever at serverne skal stå på norsk jord og at det kun er snakk om «selve grunnmuren i sykehusdriften».

Hun vil ikke fortelle NRK hvor mye kontraktene er verdt.

EL og IT-medlemmer

Helse Sør-Øst er organisert slik at underselskapet Sykehuspartner i dag er driftsavdeling. Selskapet fikk 9. juni i år tariffavtale med EL og IT Forbundet. EL og IT har 54 medlemmer i bedriften som har rundt 1.360 medarbeidere. Fagforbundet har også mange medlemmer i Sykehuspartner.

– Vi må slutte å flagge ut kompetansen som Norge sårt trenger. Det går veldig fort frem, sier Fagforbundets nestleder Sissel Skoghaug til NRK, mens EL og IT Forbundet sier de tviler på at outsourcing vil gi reell innsparing for helseforetaket.

Fornyingsprosjekt

Helse Sør-Øst er i gang med et omfattende prosjekt, «Digital fornying» der hele regionen skal få samme datasystemer på en hel rekke sentrale funksjoner inklusive pasientjournal, laboriatoriedata og radiologi.

Dagens mange ulike datasystemer i helsenorge snakker svært dårlig sammen, hvilket gjør at man de senere år har kunnet lese om leger som sender CD-er og disketter med røntgenbilder og pasientdata via litt mindre moderne metoder som drosje, budbil og telefaks.

– Grunnmuren

Overfor Nettverk utdyper forbundssekretær Reidunn Wahl at EL og IT mener det er et feilgrep å sette ut grunnmuren i IT-systemene i en helseverden som uansett er fullstendig avhengig av IT både administrativt og medisinsk.

– EL og IT Forbundet organiserer IT-ansatte i både offentlig og privat sektor. Samspill mellom sektorene er vanlig, men dette dreier seg om at selve IKT-grunnmuren for helseforetakene angripes. Helse Sør-Øst sine planer om å overføre 150 ansatte og strategisk infrastruktur til kommersielle selskaper kan utløse effekter som blir vanskelig å reversere, sier Reidunn Wahl.

EL og IT Forbundet frykter også for lønns- og arbeidsvilkår for dem som blir overført og ser faren for at de som blir igjen i selskapet får infrastruktur moden for utskiftning, mens det moderne følger med til de private. Dette svekker IT-tjenestene i Sykehuspartner HF og gjør arbeidsplassene mer utrygge, mener forbundet. Ikke minst risikerer man at årelang spisskompetanse på norsk IT-helse svinner hen.

Det er for øvrig Hewlett Packard Enterprice og CSC som er i finalen om å vinne kontrakten. Disse to selskapene er per mai i år vedtatt fusjonert, og venter bare på godkjenning fra konkurransemyndigheter. Sammenslått kan de bli verdens tredje største leverandør av IT-tjenester etter IBM og Accenture.

(Saken er oppdatert klokka 13:48 med hele avsnittet «- Grunnmuren».)

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse