JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Telemuseet kan bli lagt ned

161 år med norsk telekommunikasjonshistorie står i fare for å forsvinne etter at Telemuseet fikk tommelen ned på statsbudsjettet. Telenor ønsker ikke å finansiere driften av museet videre.
TELEMUSEET: Terje Norli er leder av EL og IT-klubben på Telemuseet.

TELEMUSEET: Terje Norli er leder av EL og IT-klubben på Telemuseet.

EL og IT Forbundet

knut.viggen@lomedia.no

– Vi frykter en nedleggelse, sier hovedtillitsvalgt i EL og IT-klubben på Telemuseet, Terje Norli.

Telenor har gjort det klart at de ikke ønsker å finansiere driften videre i 2017. Det er heller ikke satt av noen penger på statsbudsjettet til videre drift av museet.

Hvis det ikke skjer endringer i budsjettet på tampen av året og det heller ikke dukker opp andre finansielle løsninger, går det mot en avvikling.

– Det har vært snakk om et samarbeid med Teknisk Museum, som vi ligger vegg i vegg med i Oslo. Det er kanskje det som i dag fremstår som det mest relevante. Vi jobber også opp mot politikere, i håp om at vi kan få til noe på statsbudsjettet, men jeg innrømmer at det skal noe til for å få snudd dette, sier Norli.

Fra 1992

Telemuseet ble opprettet som et etatsmuseum i 1992, men ble fra 2002 omgjort til en selvstendig stiftelse, som får økonomisk støtte av Telenor.

Museet har en rekke utstillinger rundt om i landet, fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør. Men det er i en klimaregulert fjellhall i Fet i Akershus museets kjerne bevares. Der inne ligger blant annet arkivet til Telenor og andre telebedrifter som Elektrisk byrå og IBM.

Telemuseet har i dag 6,5 årsverk, hvorav EL og IT-klubben har fem medlemmer.

Glade i jobben

Både klubben og forbundet vil på best mulig måte ta vare på medlemmene i en vanskelig tid, forsikrer Norli.

– Det er riktignok flere av oss som har passert 62, så for dem vil nok dette gå greit. Men vi er glade i jobben vår og vil ikke at den skal forsvinne med et pennestrøk, sier Norli.

– Har ansvar

Museet har tatt vare på norsk telekommunikasjonshistorie helt fra starten i 1855 og helt frem til i dag, det gjelder både gjenstander og dokumenter. Norli mener Telenor uansett har et ansvar for å ta vare på telehistorien.

Rundt 10 millioner kroner er beløpet som trengs for å drive museet videre, sier direktør Eli Hall til NRK Østlandssendingen.

Hvis ikke midlene skaffes til veie er det staten som vil overta ansvaret for samlingen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse