JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengselsbetjener vil ha tjenestenummer for å beskytte seg, men Anundsen (Frp) sier nei

Mens politiet fikk tjenestenummer i 2004, får fengselsansatte beskjed om at det ikke er aktuelt.
UTRYGT I FENGSEL: Nestleder i NFF, Asle Aase, er kritisk til at Kriminalomsorgsdirektoratet ikke mener det er aktuelt med tjenestenummer.

UTRYGT I FENGSEL: Nestleder i NFF, Asle Aase, er kritisk til at Kriminalomsorgsdirektoratet ikke mener det er aktuelt med tjenestenummer.

Ole Palmstrøm

katharina@lomedia.no

– Det er for defensivt av direktoratet når de bare merker seg problemstillingen. Vi må kunne forvente at de tar problemstillingen på alvor og ser på mulighetene til å ivareta sine ansatte bedre enn det som oppleves i dag, sier Asle Aase, nestleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).

Les også: Fengselsbetjent: Hengning går inn på meg

Forbundet sendte et brev til Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) i februar og ba om innføring av tjenestenummer. I avslagsbrevet fra KDI står det: «Det er på nåværende tidspunkt ikke aktuelt å innføre tjenestenummer i etaten. KDI kan ikke se at det er hjemmel til å benytte seg av tjenestenummer ved utforming av rapporter etter hendelser.»

I juli sendte NFF en klage til KDI og justisministeren hvor de argumenterer for at fengselsansatte må ha tjenestenummer. I begynnelsen av september skal NFF i et møte med KDI.

Svar fra Anundsen

I et debattinnlegg svarer Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen slik:

«Selvsagt er ikke fengselsbetjenters sikkerhet mindre verdt og vi setter i denne sammenheng stor pris på faglige innspill fra tjenestemannsorganisasjonene. Jeg mener likevel at dagens regelverk ivaretar og balanserer hensynet til både ansatte og innsatte på en god måte og det ville derfor være uklokt å ta initiativ til å endre dagens praksis»

Les hele innlegget fra Anundsen: «Sikkerheten til fengselsansatte er god»

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp)

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp)

Ole Palmstrøm

Tøffere fangemiljø i dag

Politiet fikk tjenestenummer i 2004. Aase mener ansatte i politiet og fengsel har det samme utgangspunktet.

– De som sitter i fengsel er de som politiet har tatt. Vi har de kriminelle tettere inn på oss enn politiet. Jeg har hørt om ansatte som vegrer seg for å oppgi navn til innsatte samt ta konfrontasjoner med dem fordi de er redd for konsekvensene, sier Aase som understreker at miljøet blant de innsatte er tøffere nå sammenlignet med for 20 år siden.

– Det er en oppfatning der ute om at terskelen for å ramme andre, både innsatte og ansatte, er lavere nå enn det var før. Det fortelles om ansatte som er redd for egen helse.

Må ivareta sikkerheten til ansatte

Forholdene i danske fengsler er enda tøffere. Lørdag 11. juni ble en kvinnelig betjent i Randers Arrest overfalt av en mannlig innsatt. Han slo henne i ansiktet, dro av henne store hårtjafser og skar henne med et barberblad.

Aase mener at driften av norske fengsel ikke er forsvarlig og viser til utarmingen av kriminalomsorgen. Det er fortsatt mange udekte vakter og faglærte ansatte som søker seg bort fra jobben sin. Nå skal NFF gå gjennom svaret fra direktoratet og ta saken opp med politisk ledelse i departementet og andre politikere.

– For forbundet er det viktig å ivareta ansatte og familiens sikkerhet.

Les også: Tillitsvalgt i Oslo fengsel vil ha tjenestenummer for å ivareta ansattes sikkerhet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse