JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik kan nye Fengsels-Norge bli

Om Anders Anundsen (Frp) får det som han vil, blir 43 fengsler og 17 friomsorgskontor slått sammen til 14 enheter.

(innfelt:) Ole Palmstrøm

katharina@lomedia.no

– Vi er spente. Det er litt skummelt, spennende og usikkert, sier Mette Fredriksen.

SE KART MED BESKRIVELSE AV HVER ENKELT ENHET

Kriminalomsorgskonsulenten ved Nordland friomsorgskontor hadde mistet troen på at regjeringen ville legge fram Stortingsproposisjonen om omorganiseringen før sommerferien. Den ble lagt fram 15. april og skal behandles i Stortinget til høsten.

SPENT: Kriminalomsorgskonsulent Mette Fredriksen jobber med elektronisk soning ved Nordland friomsorgskontor.

SPENT: Kriminalomsorgskonsulent Mette Fredriksen jobber med elektronisk soning ved Nordland friomsorgskontor.

Katharina Dale Håkonsen

Over 100 årsverk kan bli borte

Omorganiseringen fører til en rekke store endringer:

• Fem regionskontor blir lagt ned. 100,5 årsverk blir borte.

• Den nye organiseringen innebærer en tonivåmodell med et direktorat og et lokalt nivå.

• Fengslene og friomsorgskontorene blir slått sammen. Det blir etablert elleve lokale enheter basert på fylkesgrensene med en felles ledelse og administrasjon.

• Enhetsadministrasjonen legges trolig til et friomsorgskontor.

• Det etableres tre enheter med særskilt ansvar for forvaring, kvinner og utlendinger.

• KDI utvides med rundt 39 årsverk

Les også: Regjeringen omorganiserer kriminalomsorgen

102 enheter blir til 14

Ansatte ved alle store enheter og regionskontor blir berørt av de nye planene. I dag er det 43 fengsler og 17 friomsorgskontor. Med alle underavdelingene og regionskontorene er tallet 102 enheter. Dersom Stortinget vedtar lovendringen, blir fengslene og friomsorgskontorene slått sammen. Det er først og fremst ledelse, administrative og merkantile stilinger som sammenslås.

Les også: Varslet omorganisering av kriminalomsorgen skaper utrygghet

Fullmaktene flyttes bort fra ansatte

NFF er imot omorganiseringen. De er spesielt kritisk til at beslutningene blir flyttet fra dagens lokale nivå og opp til den nye administrative enheten.

– Forslaget innebærer at fullmaktene flyttes oppover til de sammenslåtte enhetene. Det er bekymringsfullt at de som skal treffe vedtak om menneskelige anliggende ikke jobber med disse menneskene til daglig, sier NFF-leder Rita Bråten.

Hun legger til at erfaring viser at enheter uten en lokal sjef lever litt sitt eget liv. Slik NFF tolker lovforslaget, vil avdelingene som jobber tett med innsatte og ansatte, miste mulighet til å drøfte budsjett samt fullmakter til å ta avgjørelser i viktige saker som permisjon og ansettelser.

Les også: Fengslene og friomsorgskontorene mister myndighet med ny organisering

KDI blir større med omorganiseringen

Justisdepartementets mål med omorganiseringen er å effektivisere kriminalomsorg og skape bedre tjenester til de innsatte.

– NFF har stilt spørsmål om hvorfor de bygger opp store administrative enheter og utvider KDI med 39 stillinger hvis de ønske å effektivisere, sier Bråten.

Fem regionskontor – i alt 100,5 årsverk – blir borte med ny organisering, men det er ingen selvfølge at ansatte som mister jobben, får fortsette ved et annet kontor. I dag er over 100 mennesker ansatt i midlertidige stillinger i kriminalomsorgen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse