JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgt i Elektropersonalet om statsoppgjøret:

– Stem «nei» i uravstemningen

Enda flere lokale kronetillegg fører bare til splid og misunnelse, mener leder Sverre Kringtrø i Elektropersonalets Forening i Trondheim.
NEI: Sverre Kringtrø er leder for Elektropersonalets Forening i Jernbaneverket i Trondheim. Han oppfordrer medlemmene til å si nei i uravstemningen, så en liten sjanse for streik er fortsatt tilstede.

NEI: Sverre Kringtrø er leder for Elektropersonalets Forening i Jernbaneverket i Trondheim. Han oppfordrer medlemmene til å si nei i uravstemningen, så en liten sjanse for streik er fortsatt tilstede.

Øystein Bråthen

anne.siri.rena@lomedia.no

Hadde det vært helt opp til Kringtrø, ville ikke den lokale potten eksistert i det hele tatt.

– De lokale summene som deles ut er rett og slett trynetillegg. Etter lokale oppgjør der noen får mer enn andre, blir det alltid misunnelse og bråk, kommenterer Kringtrø over telefonen fra trønderhovedstaden, få timer etter at statsoppgjøret er i havn.

*Ingen streik i staten

Streikevåpenet

Kringtrø har selv sittet i lokale forhandlinger i Jernbaneverket, og mener bestemt at de som trenger pengene mest får minst.

I årets tariffoppgjør ble partene til slutt enige om å fordele like mye penger lokalt som sentralt. Regjeringa ønsker alt ut lokalt, mens LO kjemper for sentrale tillegg.

Sverre Kringtrø snakker videre om hvor viktig streikevåpenet er, og at streikeviljen på hans område har vært stor. Ansatte var klare til å ta på gule vester i et eventuelt andre streikeuttak i juni.

Stem nei!

Nå blir det mindre å organisere – men det kan fortsatt bli streik, for Kringtrø vil oppfordre alle medlemmene til å si «nei» i uravstemningen. Han gjør som regel det e

tter endt oppgjør.

– I et demokrati får folk ha sine meninger, så siste ord er ikke sagt her, fortsetter han.

Småpenger

De statstilsatte får en lønnsøkning på 2,4 prosent, som i frontfaget. Heller ikke dette er Kringtrø fornøyd med.

– Vi trenger ikke rydde mer plass i lommeboka etter dette. Statsansatte kunne fått mer fordi vi alltid har ligget etter privat sektor i grunnlønn. Det vi har fått nå vil knapt være merkbart hver måned, sier Kringtrø.

Siste statsoppgjør

For Kringtrø og kollegene var dette aller siste statsoppgjør som de kjenner det i dag. Jernbaneverket skal deles i to, i et direktorat og en forvaltningsdel. Arbeidsgiverforeningen Spekter blir ny forhandlingsmotpart.

– Framtida er mindre trygg. Vi vet hva vi har, men ikke hva vi får. Kanskje mister vi rettigheter, fortsetter han.

Pensjonen

Én ting er Sverre Kringtrø fornøyd med etter vårens forhandlinger: pensjonen.

– Det er flott at den fortsatt står urørt, sier han.

Men dette temaet er vanskelig. Pensjonsspørsmålet ligger nå hos Arbeids- og sosialdepartementet, og regjeringa sier de ønsker å gjenoppta dialogen med arbeidstakerne. LO Stat svarer at de er klare når initiativet måtte komme.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse