JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen vil sikre norsk matindustri: – Vi må lage mer av maten i Norge

Næringsminister Jan Christian Vestre kom med en liten nyhet da han besøkte Freia forrige uke.
Næringsminister Jan Christian Vestre lot seg begeistre da han besøkte Freia-fabrikken i Oslo sammen med blant andre LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Næringsminister Jan Christian Vestre lot seg begeistre da han besøkte Freia-fabrikken i Oslo sammen med blant andre LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Forslaget om et eget veikart ble riktignok lansert i forbindelse med en stortingsmelding tidligere i mars.

Men man skal lete og lese godt før man finner det omtalt i meldingen med det sexy navnet «Strategi for auka sjølvforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmoglegheitene i jordbruket».

Veikartet vil si litt om hva som er dagens situasjon, hva som er målet – og ikke minst hvordan man kommer seg dit.

Det blir trolig lagd over lignende dokument som regjeringen har lagd tidligere, som for eksempel reiselivsnæringa.

Nærings- og fiskeridepartementet og Landbruks- og matdepartementet skal samarbeide om veikartet, utdyper Vestre overfor NNN-arbeideren.

– Regjeringen vil at vi skal ha mer matproduksjon i Norge, og at mer av maten vår skal bearbeider her. En økning i norsk matproduksjon gir en kinderegg-effekt, og er viktig i den geopolitiske situasjonen vi står overfor nå.

Glad for oppmerksomhet

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund organiserer industriarbeiderne i sektoren, og mener veikartet kan bli et godt tiltak for mat- og drikkevareindustrien.

Det ble fort alvor da forbundsleder i NNN, Anne Berit Aker Hansen, skulle finne ut hvilken av sjokoladene som var Freia og Marabou. Hun har tross alt fagbrev i sjokolade fra nettopp Freia-fabrikken. Hun klarte testen, etter en grundig og konsentrert smaksrunde.

Det ble fort alvor da forbundsleder i NNN, Anne Berit Aker Hansen, skulle finne ut hvilken av sjokoladene som var Freia og Marabou. Hun har tross alt fagbrev i sjokolade fra nettopp Freia-fabrikken. Hun klarte testen, etter en grundig og konsentrert smaksrunde.

Erlend Angelo

– Det er bra at regjeringen vil satse på mer norsk mat. Økt matproduksjon er viktig også for industriarbeiderne, for industrien er helt avhengig av norske råvarer. Alle tiltak som setter søkelys på norsk matindustri er bra, og vi er glad for at næringsministeren er opptatt av dette, sier Anne Berit Aker Hansen til NNN-arbeideren.

Fascinert minister

At næringsministeren er begeistret for norsk matindustri og matkultur, ble bekreftet da han gjestet Freia-fabrikken tirsdag forrige uke.

– Kvikk Lunsj er min favoritt, jeg nærmer meg nok 365 i året, sa ministeren allerede før han var inne i produksjonslokalene.

Med seg på besøket fikk han både lokale og sentrale tillitsvalgte i NNN, samt LO-lederen.

Næringsministeren noterte flittig da det ble snakk om store og litt nærere spørsmål, som rekruttering av lærlinger, utdanningsmesser, vanskelig logistikk når Oslo bygger om kjøremønstre og forutsigbarhet i form av skatte- og avgiftsnivå.

Næringsminister Jan Christian Vestre noterte flittig under besøket på Freia. Nå skal det lages et veikart for norsk næringsmiddelindustri.

Næringsminister Jan Christian Vestre noterte flittig under besøket på Freia. Nå skal det lages et veikart for norsk næringsmiddelindustri.

Erlend Angelo

– Vi har vært her i 130 år. Vi er den eneste industrien midt i Oslo, og vi vil veldig gjerne være i 130 til. Men da må vi vite at rammevilkårene holder seg stabile i årene framover, sa Øyvind Olufsen, kommunikasjonssjef i Mondelez Norge, under besøket.

– Alt dette tar vi med oss. Vi er helt i startgropen med veikartet, og skal spille på lag med næringsmiddelindustrien, sa Vestre under Freia-besøket.

Hurra for Freia! .... konstaterte besøkende og ansatte ved Freia da næringsministeren på tredje forsøk endelig kom seg til sjokoladefabrikken på Rodeløkka i Oslo.

Hurra for Freia! .... konstaterte besøkende og ansatte ved Freia da næringsministeren på tredje forsøk endelig kom seg til sjokoladefabrikken på Rodeløkka i Oslo.

Erlend Angelo

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse