JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORLENGER SESONGEN: Når det er lavsesong sikrer frosne erter ansatte noe å gjøre. Hermetisering av erter er et av hovedproduktene på Smaken av Grimstad.

FORLENGER SESONGEN: Når det er lavsesong sikrer frosne erter ansatte noe å gjøre. Hermetisering av erter er et av hovedproduktene på Smaken av Grimstad.

Line Scheistrøen

Samarbeider om å få forbrukerne til å nyte norsk mat

NNN og Nyt Norge har inngått et samarbeid for å få nordmenn til å velge norsk mat.


24.05.2017
09:41
21.08.2023 17:14

– Disse ertene kommer langveisfra – helt fra Tønsberg, forteller May Brith Høgberg og tar opp en håndfull frosne erter fra kasse.

ERTEPRODUKT: I lavsesongen sikrer norske (og amerikanske) erter, som fryses, jobb til de ansatte, Ole Bjerkås og NNN-tillitsvalgt May Brith Høgberg

ERTEPRODUKT: I lavsesongen sikrer norske (og amerikanske) erter, som fryses, jobb til de ansatte, Ole Bjerkås og NNN-tillitsvalgt May Brith Høgberg

Line Scheistrøen

Du kan kanskje stusse på karakteristikken langveisfra, men som oftest er det mye kortere reisevei fra åker til fabrikk i Grimstad.

Fortsatt er det lavsesong, men når innhøstingen begynner sånn litt utpå sommeren, så får både bønder og fabrikkansatte nok å gjøre i Grimstad. I løpet av hektiske sommeruker kommer lokale bønder med tonnevis av agurker, rødbeter og kål til fabrikken. Her blir de lokale råvarene til sylteagurk på glass og surkål i pose. Det meste er merket med «Nyt Norge».

Lokal 100-åring

Allerede i 1917 da A/S Grimstad Konservesfabrikk ble etablert av en rekke lokale bønder og næringsdrivende, kunne de ha tatt i bruk merkingen. Fra første dag har det her vært snakk om å produsere hermetisert frukt og grønnsaker basert på råvarer levert av lokale bøndene.

GIR JOBB. May Brith Høgberg er glad for at flere velger å kjøpe norsk mat.

GIR JOBB. May Brith Høgberg er glad for at flere velger å kjøpe norsk mat.

Line Scheistrøen

– Ja, her har det vært laget holdbare produkter av kortreiste råvarer i alle de år, forteller Høgberg og kollega Ole Bjerkås.

Norske forbrukere vil ha norsk mat, ifølge undersøkelser gjennomført på oppdrag av Matmerk. Forbrukerne mener også at Nyt Norge-merket gjør det enklere å velge norsk mat og at merkingen gjør at de får lyst til å kjøpe norsk mat. Aldri før har kjennskapen til Nyt Norge-merket vært høyere. I en undersøkelse gjennomført for Matmerk i mars i år oppgir ni av ti forbrukere at de har hørt om «Nyt Norge». To av tre sier at de alltid velger norske matvarer hvis det er mulig.

Betalingsvilje?

3050 ulike norske matprodukter fra 77 virksomheter er merket med «Nyt Norge».

FORSKJELLEN: Finner du den? Nyt Norge-merket for?teller at ertene i boksen til høyre er fra Norge. I den venstre boksen er det erter fra USA.

FORSKJELLEN: Finner du den? Nyt Norge-merket for?teller at ertene i boksen til høyre er fra Norge. I den venstre boksen er det erter fra USA.

Line Scheistrøen

På Smaken av Grimstad tok de i bruk «Nyt Norge»-merkingen i 2013.

– Vi ønsker å fremheve at vi har lokale råvarer, og vi mener det har en positiv forbrukereffekt. Til tross for dette er merket «Smaken av Grimstad» svært begrensen distribusjon i norsk handel, noe som betyr at forbruker ofte «går glipp av» mange gode lokale produkter, sier Eva Bryhn Sverdrup på Smaken av Grimstad.

LAGER: Når du produserer for hermetikk, trengs det stor lagerplass.

LAGER: Når du produserer for hermetikk, trengs det stor lagerplass.

Line Scheistrøen

– Vi tror norske forbrukere er blitt mer opptatt av at de spiser norske råvarer og produkter de siste årene. Vi ser at lokal mat også betyr mer og mer, men pris vil alltid spille en viktig rolle. Så kombinasjonen med lokal norsk mat, god kvalitet og pris er viktig, sier Bryhn Sverdrup.

De ansatte gleder seg over at norske forbrukere synes å være mer opptatt enn på lenge av at maten de setter på bordet skal være norskprodusert. De legger imidlertid ikke skjul på at det er utfordrende å basere helårsdrift av fabrikken på norske råvarer.

Avhengighet

De er avhengig av så mange; som bøndenes sesonger og avlinger, og dagligvarekjedenes innkjøpsregimer og forbrukernes vilje til å betale for norske produkter.

– Vi liker at mat er norskprodusert, men vi kjøper ikke norsk for enhver pris, sier Høgberg og Bjerkås.

GIR JOBB: Ole Bjerkås og May Brith Høgberg er glade for at norske forbrukere foretrekker norsk mat.

GIR JOBB: Ole Bjerkås og May Brith Høgberg er glade for at norske forbrukere foretrekker norsk mat.

Line Scheistrøen

– Men sånn har det alltid vært. Vi er avhengig av dagligvarekjedene og vi er avhengig av et godt tollvern på norske grønnsaker. Uten et godt tollvern, kan vi glemme å produsere av norske grønnsaker, mener de to.

Godt arbeidsliv

Hovedtillitsvalgt May Brith Høgberg har jobbet på fabrikken i stort sett hele sitt yrkesaktive liv. Hun begynte allerede i 1974. Da var det godt over 100 ansatte, i dag er de 40 på fabrikken. I høysesongen hender det at de leier inn noen ekstra hender. De ansatte er stort sett bosatt i kommunen eller i nærliggende kommuner.

– Vi er fortsatt en stor arbeidsplass i Grimstad, sier Høgberg.

NNN-klubben har 21 medlemmer. Høgberg har vært NNN-tillitsvalgt i en årrekke.

VETERAN: May Brith Høgberg har jobbet på fabrikken siden 1974.

VETERAN: May Brith Høgberg har jobbet på fabrikken siden 1974.

Line Scheistrøen

– Når forbrukere kjøper norskproduserte varer så støtter de samtidig opp om norske arbeidsplasser og et anstendig arbeidsliv. Vi behandler ansatte skikkelig, sier Høgberg.

Smaken av Grimstad

Ligger i Grimstad

Etablert i 1907

Produktområder: Hermetiserte grønnsaker, bær og poteter, surkål/rødkål, tomatpure/pizzasaus

41 ansatte, av dem 21 NNN-medlemmer

Eiere: Jan Rommetveit, Øivind Moen, IKM Invest

Nyt Norge

Merkeordning som skal gjøre norsk mat mer synlig.

Administreres av Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet.
Hovedkrav for å kunne
bruke merket:

Råvarene skal være norske.

Råvarene skal være produsert på gårdsbruk som kan dokumentere at de har et kvalitetssystem.

Produktene skal være laget av bedrifter som er lokalisert i Norge.

For kjøtt, melk og egg gjelder 100 prosent opprinnelse.

For sammensatte produkter er det tillatt med inntil 25 prosent ikke-norske ingredienser, som f.eks salt, ris og sukker.

Kilde: Matmerk/Nyt Norge

Sammen om å fronte norsk mat

NNN og Nyt Norge har inngått en langsiktig samarbeidsavtale.

– Det er en viktig avtale hvor vi sammen skal jobbe for å fremme norsk verdiskaping og arbeidsplasser i mat- og drikkevareindustrien. Samarbeidet skal øke bevisstheten hos folk på hvorfor de skal velge norsk mat, og hva det betyr for Norge å ha en norsk matproduksjon. Det er en viktig avtale for NNNs medlemmer, sier NNNs leder Jan-Egil Pedersen til NNNs nettside.

Formålet med samarbeidet er å synliggjøre både norsklandbruks konkurransefortrinn og den samfunnsmessige betydningen av matproduksjonen i Norge, deriblant alle arbeidsplassene som skapes landet over.

– Mange tror Nyt Norge utelukkende skaper arbeidsplasser i landbruket, men noen må jo sørge for at melken blir til osten som står på ditt frokostbord, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.

24.05.2017
09:41
21.08.2023 17:14

Smaken av Grimstad

Ligger i Grimstad

Etablert i 1907

Produktområder: Hermetiserte grønnsaker, bær og poteter, surkål/rødkål, tomatpure/pizzasaus

41 ansatte, av dem 21 NNN-medlemmer

Eiere: Jan Rommetveit, Øivind Moen, IKM Invest

Nyt Norge

Merkeordning som skal gjøre norsk mat mer synlig.

Administreres av Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet.
Hovedkrav for å kunne
bruke merket:

Råvarene skal være norske.

Råvarene skal være produsert på gårdsbruk som kan dokumentere at de har et kvalitetssystem.

Produktene skal være laget av bedrifter som er lokalisert i Norge.

For kjøtt, melk og egg gjelder 100 prosent opprinnelse.

For sammensatte produkter er det tillatt med inntil 25 prosent ikke-norske ingredienser, som f.eks salt, ris og sukker.

Kilde: Matmerk/Nyt Norge




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker