FORLENGER SESONGEN: Når det er lavsesong sikrer frosne erter ansatte noe å gjøre. Hermetisering av erter er et av hovedproduktene på Smaken av Grimstad.
Line Scheistrøen
Samarbeider om å få forbrukerne til å nyte norsk mat
NNN og Nyt Norge har inngått et samarbeid for å få nordmenn til å velge norsk mat.
– Disse ertene kommer langveisfra – helt fra Tønsberg, forteller May Brith Høgberg og tar opp en håndfull frosne erter fra kasse.
ERTEPRODUKT: I lavsesongen sikrer norske (og amerikanske) erter, som fryses, jobb til de ansatte, Ole Bjerkås og NNN-tillitsvalgt May Brith Høgberg
Line Scheistrøen
Du kan kanskje stusse på karakteristikken langveisfra, men som oftest er det mye kortere reisevei fra åker til fabrikk i Grimstad.
Fortsatt er det lavsesong, men når innhøstingen begynner sånn litt utpå sommeren, så får både bønder og fabrikkansatte nok å gjøre i Grimstad. I løpet av hektiske sommeruker kommer lokale bønder med tonnevis av agurker, rødbeter og kål til fabrikken. Her blir de lokale råvarene til sylteagurk på glass og surkål i pose. Det meste er merket med «Nyt Norge».
Lokal 100-åring
Allerede i 1917 da A/S Grimstad Konservesfabrikk ble etablert av en rekke lokale bønder og næringsdrivende, kunne de ha tatt i bruk merkingen. Fra første dag har det her vært snakk om å produsere hermetisert frukt og grønnsaker basert på råvarer levert av lokale bøndene.
GIR JOBB. May Brith Høgberg er glad for at flere velger å kjøpe norsk mat.
Line Scheistrøen
– Ja, her har det vært laget holdbare produkter av kortreiste råvarer i alle de år, forteller Høgberg og kollega Ole Bjerkås.
Norske forbrukere vil ha norsk mat, ifølge undersøkelser gjennomført på oppdrag av Matmerk. Forbrukerne mener også at Nyt Norge-merket gjør det enklere å velge norsk mat og at merkingen gjør at de får lyst til å kjøpe norsk mat. Aldri før har kjennskapen til Nyt Norge-merket vært høyere. I en undersøkelse gjennomført for Matmerk i mars i år oppgir ni av ti forbrukere at de har hørt om «Nyt Norge». To av tre sier at de alltid velger norske matvarer hvis det er mulig.
Betalingsvilje?
3050 ulike norske matprodukter fra 77 virksomheter er merket med «Nyt Norge».
FORSKJELLEN: Finner du den? Nyt Norge-merket for?teller at ertene i boksen til høyre er fra Norge. I den venstre boksen er det erter fra USA.
Line Scheistrøen
På Smaken av Grimstad tok de i bruk «Nyt Norge»-merkingen i 2013.
– Vi ønsker å fremheve at vi har lokale råvarer, og vi mener det har en positiv forbrukereffekt. Til tross for dette er merket «Smaken av Grimstad» svært begrensen distribusjon i norsk handel, noe som betyr at forbruker ofte «går glipp av» mange gode lokale produkter, sier Eva Bryhn Sverdrup på Smaken av Grimstad.
LAGER: Når du produserer for hermetikk, trengs det stor lagerplass.
Line Scheistrøen
– Vi tror norske forbrukere er blitt mer opptatt av at de spiser norske råvarer og produkter de siste årene. Vi ser at lokal mat også betyr mer og mer, men pris vil alltid spille en viktig rolle. Så kombinasjonen med lokal norsk mat, god kvalitet og pris er viktig, sier Bryhn Sverdrup.
De ansatte gleder seg over at norske forbrukere synes å være mer opptatt enn på lenge av at maten de setter på bordet skal være norskprodusert. De legger imidlertid ikke skjul på at det er utfordrende å basere helårsdrift av fabrikken på norske råvarer.
Avhengighet
De er avhengig av så mange; som bøndenes sesonger og avlinger, og dagligvarekjedenes innkjøpsregimer og forbrukernes vilje til å betale for norske produkter.
– Vi liker at mat er norskprodusert, men vi kjøper ikke norsk for enhver pris, sier Høgberg og Bjerkås.
GIR JOBB: Ole Bjerkås og May Brith Høgberg er glade for at norske forbrukere foretrekker norsk mat.
Line Scheistrøen
– Men sånn har det alltid vært. Vi er avhengig av dagligvarekjedene og vi er avhengig av et godt tollvern på norske grønnsaker. Uten et godt tollvern, kan vi glemme å produsere av norske grønnsaker, mener de to.
Godt arbeidsliv
Hovedtillitsvalgt May Brith Høgberg har jobbet på fabrikken i stort sett hele sitt yrkesaktive liv. Hun begynte allerede i 1974. Da var det godt over 100 ansatte, i dag er de 40 på fabrikken. I høysesongen hender det at de leier inn noen ekstra hender. De ansatte er stort sett bosatt i kommunen eller i nærliggende kommuner.
– Vi er fortsatt en stor arbeidsplass i Grimstad, sier Høgberg.
NNN-klubben har 21 medlemmer. Høgberg har vært NNN-tillitsvalgt i en årrekke.
VETERAN: May Brith Høgberg har jobbet på fabrikken siden 1974.
Line Scheistrøen
– Når forbrukere kjøper norskproduserte varer så støtter de samtidig opp om norske arbeidsplasser og et anstendig arbeidsliv. Vi behandler ansatte skikkelig, sier Høgberg.
Smaken av Grimstad
Ligger i Grimstad
Etablert i 1907
Produktområder: Hermetiserte grønnsaker, bær og poteter, surkål/rødkål, tomatpure/pizzasaus
41 ansatte, av dem 21 NNN-medlemmer
Eiere: Jan Rommetveit, Øivind Moen, IKM Invest
Nyt Norge
Merkeordning som skal gjøre norsk mat mer synlig.
Administreres av Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet.
Hovedkrav for å kunne
bruke merket:
Råvarene skal være norske.
Råvarene skal være produsert på gårdsbruk som kan dokumentere at de har et kvalitetssystem.
Produktene skal være laget av bedrifter som er lokalisert i Norge.
For kjøtt, melk og egg gjelder 100 prosent opprinnelse.
For sammensatte produkter er det tillatt med inntil 25 prosent ikke-norske ingredienser, som f.eks salt, ris og sukker.
Kilde: Matmerk/Nyt Norge
Sammen om å fronte norsk mat
NNN og Nyt Norge har inngått en langsiktig samarbeidsavtale.
– Det er en viktig avtale hvor vi sammen skal jobbe for å fremme norsk verdiskaping og arbeidsplasser i mat- og drikkevareindustrien. Samarbeidet skal øke bevisstheten hos folk på hvorfor de skal velge norsk mat, og hva det betyr for Norge å ha en norsk matproduksjon. Det er en viktig avtale for NNNs medlemmer, sier NNNs leder Jan-Egil Pedersen til NNNs nettside.
Formålet med samarbeidet er å synliggjøre både norsklandbruks konkurransefortrinn og den samfunnsmessige betydningen av matproduksjonen i Norge, deriblant alle arbeidsplassene som skapes landet over.
– Mange tror Nyt Norge utelukkende skaper arbeidsplasser i landbruket, men noen må jo sørge for at melken blir til osten som står på ditt frokostbord, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.
Smaken av Grimstad
Ligger i Grimstad
Etablert i 1907
Produktområder: Hermetiserte grønnsaker, bær og poteter, surkål/rødkål, tomatpure/pizzasaus
41 ansatte, av dem 21 NNN-medlemmer
Eiere: Jan Rommetveit, Øivind Moen, IKM Invest
Nyt Norge
Merkeordning som skal gjøre norsk mat mer synlig.
Administreres av Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet.
Hovedkrav for å kunne
bruke merket:
Råvarene skal være norske.
Råvarene skal være produsert på gårdsbruk som kan dokumentere at de har et kvalitetssystem.
Produktene skal være laget av bedrifter som er lokalisert i Norge.
For kjøtt, melk og egg gjelder 100 prosent opprinnelse.
For sammensatte produkter er det tillatt med inntil 25 prosent ikke-norske ingredienser, som f.eks salt, ris og sukker.
Kilde: Matmerk/Nyt Norge
Mest lest
BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.
Erlend Angelo
Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt
BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.
Jan-Erik Østlie
Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet
Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.
Eirik Dahl Viggen
Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg
Roy Ervin Solstad
Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav
OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.
Leif Martin Kirknes
Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg
Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.
Leif Martin Kirknes
Økt kokainbruk blant unge elektrikere
Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.
Erlend Angelo
Potetmangel gir permitteringer i Bama
FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.
Colourbox.com
Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke
Sissel M. Rasmussen
Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben
HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.
Eirik Dahl Viggen
Jørgen (29) overlever på overtidstimer
Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler
BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.
Herman Bjørnson Hagen
Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle
MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.
Brian Cliff Olguin
Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben
KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.
Eirik Dahl Viggen
Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året
Knut Viggen
Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger
Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.
Privat
Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben
Brian Cliff Olguin
Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene
LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.
Eirik Dahl Viggen
Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene
Håvard Sæbø
Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt
Per Backer