JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgte er kritisk til oppdrettsgigantens bruk av ringevikarer: – Det er er vanskelig å si nei

Når arbeidsgiveren ringer, hiver Marylou Armiro seg i bilen og er på jobb i løpet av en halvtime. Ringevikarer sier sjelden nei.
PÅ TILKALLING. Marylou Armiro er renholder. Hun er sikret 10 timer jobb i uka.

PÅ TILKALLING. Marylou Armiro er renholder. Hun er sikret 10 timer jobb i uka.

Sissel M. Rasmussen

Marylou Armiro er renholder og ringevikar på SalMar på Frøya. Denne morgenen ble hun oppringt av arbeidsgiveren og spurt om hun kunne komme på jobb, helst med en gang.

– Jeg kommer, svarte Armiro.

– Det er vanskelig å si nei. Jeg trenger jobben og jeg trenger pengene, sier Armiro til NNN-Arbeideren.

Ny kontrakt?

Armiro er 45 år, er gift og har en sønn på seks år. Hun er opprinnelig fra Filippinene, men har bodd i Norge de 10 siste årene.

Armiro har jobbet på SalMar siden 2004. Under den første kontraktsperioden ble hun sykemeldt. Kontrakten ble ikke fornyet, men Armiro fikk beskjed om å komme tilbake når hun var frisk. Armiro var på jobb igjen, med ny tilkallingskontrakt, i mai i fjor.

Tilkallingskontrakten garanterer henne 10 timer jobb i uka. Stort sett jobber hun flere timer. Men hun vet sjelden i god tid når hun skal jobbe og hvor mange timer hun får jobbe. Det gjør livet litt usikkert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 HÅPER. Marylou Armiro ønsker seg fast jobb, gjerne en 60-80-prosent stilling.

HÅPER. Marylou Armiro ønsker seg fast jobb, gjerne en 60-80-prosent stilling.

Sissel M. Rasmussen

– Jeg trives i jobben, men det er for lite jobb. Jeg ønsker meg fast jobb, i 60 til 80 prosent stilling, sier Armiro.

Armiro ble nylig medlem i NNN. Nå lurer hun på om hun skal ta med seg en av de tillitsvalgte på et møte med sjefen.

– Kontrakten min går ut om to dager og jeg har ikke hørt noe. Det gjør meg litt nervøs, for jeg trenger jobben. Men jeg håper det ordner seg og at jeg får fornyet kontrakt, sier hun.

Utfordring å verve

Nestleder i NNN-klubben, Beate-Marie Kvam, hjelper gjerne nye NNN-medlemmer som Armiro med hva det måtte være. Kvam forteller at de har vervet ti nye medlemmer de siste dagene og av dem er fire ansatt på midlertidige kontrakter.

På SalMar på Frøya, verdens største fiskeforedlingsanlegg, jobber det folk fra 27 land. Mange av dem er midlertidig ansatt eller jobber på tilkallingskontrakter (null-kontrakter).

NNN-klubbens tillitsvalgte opplever at begge faktorene vanskeliggjør arbeidet med å verve medlemmer. I dag har NNN i underkant av 200 medlemmer på bedriften, noe som er godt under halvparten av dem som jobber i produksjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STOR PÅ LITEN ØY: SalMar ligger her på lille Frøya, forteller NNN-tillitsvalgt Bente Marie Kvam.

STOR PÅ LITEN ØY: SalMar ligger her på lille Frøya, forteller NNN-tillitsvalgt Bente Marie Kvam.

Sissel M. Rasmussen

– Det er en utfordring å verve nye medlemmer på bedriften. Når jeg spør dem, så sier mange: Kom tilbake når jeg er fast ansatt. Andre skjønner ikke vitsen med å bli NNN-medlem. Det jobber mange fra andre land her og som kommer fra en kultur der det å være fagorganisert nødvendigvis ikke forbindes med noe bra, forteller Kvam.

Ny hverdag

Bruken av midlertidig ansettelser og null-kontrakter har økt dramatisk de siste årene, ifølge Scott William Howell, hovedtillitsvalgt på SalMar.

Regjeringen endret i 2015 arbeidsmiljølovens bestemmelser om midlertid ansettelser. Fagbevegelsen advarte mot regelendringen og mente bruken av antall midlertidig ansatte ville øke. På SalMar på Frøya er den nye regelen blitt hverdagen, ifølge Howell.

Inntil nylig var det tre år siden ansatte på fabrikken hadde fått 100 prosent stilling. De fleste går på 80 prosent eller såkalt null-kontrakter, og det selv om fabrikken stort sett går for fullt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ETTERSPURT: Stort sett er det mer enn nok fisk på anlegget.

ETTERSPURT: Stort sett er det mer enn nok fisk på anlegget.

Sissel M. Rasmussen

Midlertidige og tilkallingshjelper jobber ofte fulltid og mer til. Det er mye overtid. De midlertidige klager ikke. De ønsker å jobbe mest mulig mens de har kontrakt, forteller Howell.

For NNN-klubben er det en utfordring fordi mange av de midlertidige ikke ønsker eller våger å bli medlemmer.

– Det skaper et løsarbeidersamfunn og fra bedriftens side er det en måte å drive fagforeningsknusing på, mener Howell.

Gjennomslag

Howell er fra USA, men har bodd i Norge i flere tiår. Han kom til Frøya i 1998 og begynte å jobbe på SalMar i 2003.

– Mange midlertidige melder seg ikke inn i fagforeningen i frykt for ikke å få fornyet kontrakt, sier Howell. Ifølge han er kontraktenes varighet ofte to-tre måneder, men blir fornyet gang på gang. Bedriften forsøker også, fortsatt ifølge Howell, å omgå regelverket for å måtte ansette midlertidige i faste stillinger etter en vis tid.

NNN-klubben krevde nylig fast 100 prosent stilling for 25 medlemmer som har gått på midlertidige kontrakter og 80 prosent-stillinger.

– Og vi vant fram med kravet, sier Howell litt stolt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BEKYMRET: NNN-tillitsvalgte Scott William Howell og Bente Marie Kvam.

BEKYMRET: NNN-tillitsvalgte Scott William Howell og Bente Marie Kvam.

Sissel M. Rasmussen

Arbeidsmiljøloven stiller krav om at minst én gang i året skal virksomheten drøfte bruken av midlertidig ansatte med tillitsvalgte. Samtalene skal handle om grunnlaget for bruken, omfanget av ulike ansettelser og hvilke konsekvenser dette får for arbeidsmiljøet.

Mange av LOs tillitsvalgte opplever at kravet ikke blir oppfylt i deres virksomhet, så heller ikke på SalMar, ifølge Howell.

– Bedriften er ikke åpen for drøftinger eller behovet for denne praksisen, sier Howell. Han gir et eksempel:

– Plutselig en dag kan det stå flere titalls utenlandske arbeidere i resepsjonen som skal begynne på jobb samme dag – uten at vi som tillitsvalgte er informert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MENGDER: Norsk laks er etterspurt. Det gir jobb til både faste og midlertidige på Frøya-anlegget.

MENGDER: Norsk laks er etterspurt. Det gir jobb til både faste og midlertidige på Frøya-anlegget.

Sissel M. Rasmussen

De tillitsvalgte savner å få spille på lag med arbeidsgiveren. De etterlyser informasjon og regelmessige møter mellom klubb og ledelse.

– Vi har ikke noe ønske om å ødelegge for arbeidsgiveren, men vi vil at ting skal gjøres ordentlig. Vi jobber for at ledelsen skal bli trygge på oss, se på oss som en ressurs og som en seriøs samarbeidspartner, sier Kvam og Scott.

Måtte inngå husavtale

Konsekvensen av den lave organisasjonsgraden kom til overflaten da Arbeidstilsynet i november i fjor besøkte bedriften. Fordi NNN-klubbens medlemmer er i mindretall så kan ikke klubben – slik de har gjort – inngå en avtale om arbeidstid for alle ansatte. Bestemmelser i Arbeidsmiljøloven sier at et flertall arbeidstakere må si seg enige i en arbeidstidsavtale for at den skal være gyldig.

Etter råd fra Arbeidstilsynet, NNN sentralt og NHO Sjømat så ble det etablert en husforening og inngått en husavtale som også ikke-organiserte sluttet seg til. Avtalen gjelder kun arbeidstid og er en «blåkopi» av den opprinnelige NNN-avtalen. Husforeningen ledes av en person som ikke er NNN-medlem.

Howell frykter at husforeningen i fortsettelsen kan bli sett som en erstatter for NNN-klubben. Han vil at NNN skal være bedriftens forhandlingspart og ikke husforeningen.

– Husforeningen kan bli en måte for arbeidsgiveren å omgå eller unngå fagforeningen. Vi frykter at arbeidsgiveren kan forsøke å forhandle om andre ting enn arbeidstid med husforeningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I VERDENSKLASSE: SalMar-anlegget på Frøya er en av verdens største fiskeforedlings-fabrikker.

I VERDENSKLASSE: SalMar-anlegget på Frøya er en av verdens største fiskeforedlings-fabrikker.

Sissel M. Rasmussen

SalMar på Frøya

Verdens største fiskeforedlingsanlegg

630 ansatte, av dem jobber 450 på bearbeiding

NNN organiserer 190

Konsernets hovedkontor ligger på Frøya

Selskapet ble etablert av Gustav Witzøe i 1991, som fortsatt kontrollerer selskapet

Midlertidig ansettelse

Regelendring i Arbeidsmiljøloven fra og med 1. juli 2015

Arbeidsgiver kan ansette arbeidstaker midlertidig i inntil 12 måneder uten noen nærmere begrunnelse.

Antall arbeidstakere ansatt midlertidig på generelt grunnlag kan ikke utgjøre mer enn 15 % av den totale arbeidsstokken.

Etter de første 12 månedene gjelder det en "karanteneperiode" på 12 måneder. Arbeidsgiver kan imidlertid ansette både fast og evt. midlertidig på et annet grunnlag, f. eks. vikariat.

"Fireårsregelen" reduseres til tre år for sammenhengende ansettelser i vikariat eller på generelt grunnlag.

Vil spille på lag

SalMar ønsker en enda tettere dialog med NNN-klubben på Frøya-anlegget velkommen, understreker HR-sjef Arthur Wisniewski i SalMar.

Han beklager at de tillitsvalgte, etter hans syn, maler et så entydig negativt bilde.

– SalMar er av en klar oppfatning at dersom vi skal opprettholde vår posisjon som et av verdens beste oppdrettsselskap, så er det noe som må gjøres sammen med de ansatte og tillitsvalgte. Vi har mye å jobbe med, og vi mener at vi i stor grad den siste tiden, sammen med NNN, har begynt å definere de ulike byggestenene som må på plass hos begge parter, sier han.

– Vi har utfordret NNN til å stille krav slik at vi skal blir bedre, men samtidig er vi også tydelige på at NNN ikke bare skal være «bestiller»; vi trenger de aktivt med når gode løsninger skal formes.

Wisniewski understreket at NNN-klubben ikke trenger å engste seg for at bedriften skal forholde seg til den såkalte husforeningen som forhandlingspart.

– Det er ikke ønskelig fra bedriftens side. Husforeningen var et verktøy som vi benyttet oss av for å løse én konkret sak. NNN, de ansatte og vi var omforent om at husforeningen skulle behandle og ta et standpunkt til kun den gjeldende saken og deretter oppløses. Dette er protokollført, sier Wisniewski.

Selskapets ledelse gleder seg over medlemsveksten i NNN-klubben.

– Det gjør at vi unngår slike situasjoner som beskrevet. At NNN nå øker medlemsmassen sin ser vi på som en fordel både for fagforeningen og oss, sier Wisniewski.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

SalMar på Frøya

Verdens største fiskeforedlingsanlegg

630 ansatte, av dem jobber 450 på bearbeiding

NNN organiserer 190

Konsernets hovedkontor ligger på Frøya

Selskapet ble etablert av Gustav Witzøe i 1991, som fortsatt kontrollerer selskapet

Midlertidig ansettelse

Regelendring i Arbeidsmiljøloven fra og med 1. juli 2015

Arbeidsgiver kan ansette arbeidstaker midlertidig i inntil 12 måneder uten noen nærmere begrunnelse.

Antall arbeidstakere ansatt midlertidig på generelt grunnlag kan ikke utgjøre mer enn 15 % av den totale arbeidsstokken.

Etter de første 12 månedene gjelder det en "karanteneperiode" på 12 måneder. Arbeidsgiver kan imidlertid ansette både fast og evt. midlertidig på et annet grunnlag, f. eks. vikariat.

"Fireårsregelen" reduseres til tre år for sammenhengende ansettelser i vikariat eller på generelt grunnlag.