JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon og likestilling

Sveitserne sier ja til pensjonsreform. Det er dårlig nytt for kvinner, mener kritikerne

Sveitsiske velgere har med knapt flertall sagt ja til en pensjonsreform som blant annet innebærer økt pensjonsalder for kvinner, viser endelige resultater.
SLÅR SKJEVT UT: Sveitsiske kvinner tjener langt mindre enn menn. Nå blir pensjonsalderen satt opp før lønnsgapet er tettet.

SLÅR SKJEVT UT: Sveitsiske kvinner tjener langt mindre enn menn. Nå blir pensjonsalderen satt opp før lønnsgapet er tettet.

Colourbox.com

Det er gode nyheter for den sveitsiske regjeringen, som to ganger tidligere har forsøkt å få pensjonsreformen vedtatt i en folkeavstemning.

En av de mest omstridte delene av reformen er at pensjonsalderen heves fra 64 til 65 år for kvinner, noe som betyr at den blir lik for kvinner og menn. Bare 50,57 prosent av sveitserne stemte ja til dette.

Forslaget har skapt stor debatt i Sveits. Diskusjonen dreier seg ikke bare om selve pensjonsalderen, men om generelt manglende likestilling på arbeidsmarkedet.

Kritikerne viser til at kvinner er pensjonstapere fordi de generelt tjener langt mindre enn menn. De mener derfor det er urettferdig å sette opp pensjonsalderen før lønnsgapet tas tak i.

Sveits avviste lignende pensjonsreformer i 2004 og 2017. Denne gangen har meningsmålinger vist at det er ja-flertall som følge av stor støtte blant menn.

En annen omdiskutert sak som sveitserne tok stilling til i denne omgang, er et forslag om å forby industrielt jordbruk. Her viste valgdagsmålingen søndag at det ble avvist med stort flertall. Forslaget ble fremmet av organisasjoner som jobber for dyrs rettigheter og støttes av Greenpeace og andre miljøvernorganisasjoner.

Hvis forslaget hadde fått flertall, vil det betydd strengere minimumskrav for behandling av blant annet kyr, høns og griser.

Regjeringen og et flertall i nasjonalforsamlingen var imot forslaget.

(©NTB)

vaktsjef@ntb.no

Warning
Annonse
Annonse