JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL-lederen har store forventninger til hva regjeringen skal komme med i høst

Kjersti Barsok er veldig spent på statsbudsjettet som snart kommer, og peker på tillitsreform og beredskap som felt der hun forventer at regjeringen tar grep.
STORE FORVENTNINGER: NTL og Kjersti Barsok veldig spent på hva regjeringen vil komme med i statsbudsjettet.

STORE FORVENTNINGER: NTL og Kjersti Barsok veldig spent på hva regjeringen vil komme med i statsbudsjettet.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Arendalsuka er intense dager for en forbundsleder, så også for NTL-leder Kjersti Barsok. Selv er hun veldig imponert over arrangementet og glad for delta på Arendalsuka.

– Vi i NTL deltar både i fellesarrangement med LO, og flere av våre landsforeninger deltar i debatter og samtaler. Men også de uformelle samtalene under Arendalsuka er viktige, sier hun.

Selv har hun fått innspill fra sine tillitsvalgte om at det er flott at alle arrangementene er gratis og åpent for alle.

Barsok er fornøyd med at de har deltatt på to store kulturarrangement men også deltatt i flere debatter om totalberedskap, grønn omstilling og miljø, men også om tillitsreformen.

– Det er spennende å høre engasjementet rundt disse problemstillingene fra andre utenom fagbevegelsen også, sier hun.

Barsok sier at ledelsen i forbundet kun deltar i noen få dager under uka da de inne i en krevende høst med landsmøte og mange arrangementer.

Arendalsuka for alle

Selv mener Barsok at Arendalsuka er et lavterskeltilbud der alle har tilgang til gratis arrangement og får tilgang til både mat og drikke hele dagen.

– Det er egentlig så unikt at flere byer burde vurdere å arrangere dette, sier hun.

Barsok er stolt at forbundets tillitsvalgte deltar aktivt i flere debatter og særlig ser hun fram til å diskutere totalberedskap som svært mange i forbundet har jobbet aktivt mye både i foreningen og via sine arbeidsplasser siden 2019.

– Mange av våre medlemmer er en del av beredskapen og vi vet hva som kreves for at flere etater må virke sammen. Erfaringen er at vi ikke har vært forberedt når kriser rammer. Blant annet var vi ikke det 22. juli eller da pandemien rammet. Vi har skyhøye forventninger til at regjeringen sørger for en bedre totalberedskap for alle, sa hun.

Barsok har også forventninger til tillitsreformen, som NTL har jobbet mye med.

– Dette er Støres største forvaltningsreform og vi har forventninger til at dette vil styrke offentlig sektor for innbyggerne, ansatte og for politikerne, sa hun.

– Alle vet det er forbedringspunkter og offentlig sektor er skalert til beinet og det er i dag lite kapasitet til å drive med beredskap. Vi er veldig spent på statsbudsjettet, sier hun.

Samarbeid er nøkkelen for grønt skifte

Én av debattene Barsok deltok på i løpet av uka, var med LO-leder Peggy Hessen Følsvik, næringsminister Jan Christian Vestre og Fellesforbundets forbundsleder Jørn Eggum for å diskutere det grønne skiftet.

Her var det en skjønn forening og bred enighet om at trepartssamarbeidet er noe av det viktigste redskapet som skal brukes for å lykkes med en grønn rettferdig omstilling etter oljen.

– Gjennom samarbeid, både på arbeidsplassen, på tvers av forbund i LO og med myndighetene skal vi sikre rettferdig, grønn omstilling, sa Hessen Følsvik og fikk full støtte av en offensiv næringsminister.

Vestre som var enig i alt som ble ytret fra fagforeningene, bare timer før den store partilederdebatten.

Selv har han i sommer sammen med statsministeren lansert et veikart for grønt industriløft med store ambisjoner, virkemidler og tiltak for å skape ny industri og flere anstendige jobber.  

Kjersti understreket at en forutsetning for å lykkes er gode utdanningsinstitusjoner og en sterk offentlig sektor over hele landet.

Barsok og hennes forbund har lenge sagt at Norge trenger en sterk stat for at sektorene kan virke sammen i det grønne skiftet. NTL har blant annet jobbet mye med å påvirke arbeidsgiverne og pekt på statens rolle i det grønne skiftet lenge.

– Men i mange år har offentlig sektor opplevd massive ostehøvelkutt som har lagt sterkt press på de ansatte som har jobbet beinhardt under pandemien. Blant annet merket de Nav-ansatte presset etter å ha mistet rundt 600 stillinger på grunn av dårlig økonomi.

Barsok understreket at det ikke blir noen omstilling om fagbevegelsen ikke har en aktiv rolle.

– Men vi er også opptatt av statens rolle og hva den skal være ovenfor næringslivet og samfunnet gjennom det grønne skiftet, sa hun.

– Vi må legge til rette for at klimaløserne, nemlig arbeidstakerne ute på arbeidsplassene i offentlig sektor men også i privat sektor kan bidra for å lykkes, sa hun før hun sprang videre til neste arrangement.

GRØNT SKIFTE: Det er ikke få debatter som handler om klima og miljø under Arendalsuka, og i én av dem deltok LO-leder Peggy Hessen Følsvik og næringsminister Jan Christian Vestre sammen med forbundslederne Kjersti Barsok (NTL) og Jørn Eggum (Fellesforbundet).

GRØNT SKIFTE: Det er ikke få debatter som handler om klima og miljø under Arendalsuka, og i én av dem deltok LO-leder Peggy Hessen Følsvik og næringsminister Jan Christian Vestre sammen med forbundslederne Kjersti Barsok (NTL) og Jørn Eggum (Fellesforbundet).

Nina Hanssen

Warning
Annonse
Annonse