JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gerd-Liv Valla med råd til tillitsvalgte

– Kortere arbeidstid bør være et krav i framtidige oppgjør

Det var en jovial stemning og mye latter da tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla møtte NTL-leder John Leirvåg til å diskutere politikk i ekte Skavlan-stil på NTL-konferansen fredag.
AVSLAPPET: NTL-leder John Leirvaag og Gerd-Liv Valla møtte hverandre i Skavlan-stil på NTL-konferansen fredag

AVSLAPPET: NTL-leder John Leirvaag og Gerd-Liv Valla møtte hverandre i Skavlan-stil på NTL-konferansen fredag

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Det var Gerd-Liv Valla selv som foreslo denne samtaleformen om viktigste politiske temaer.

– Etter 30 års erfaring med talerstolen har jeg erfart at dialoger er mye bedre, da de gir rom for refleksjon og er bedre både for oss og dere som skal høre på, sa hun.

Sluttet å røyke med Gro

– Jeg var storrøyker mens jeg var statssekretær på Statsministerens kontor. Statsminister Gro Harlem Brundtland kalte meg dum for det, så da jeg ble valgt til nestleder i NTL, bestemte jeg meg for å slutte. Det skjedde 2. februar 1994 klokken 22:30 her på Sørmarka. Det har jeg aldri angret på, sa hun til en lattermild forsamling.

– Dere får se på forbundslederen i dag som en slags Fredrik Skavlan. Men personlig liker jeg John bedre da, sa Gerd-Liv Valla.

Så startet en 90 minutters politisk dialog om dagsaktuelle saker.

Gerd-Liv Valla var invitert til NTL-konferansen for å gi råd til sitt tidligere LO-forbund. Hun var den første kvinnelige LO-lederen - og den første som kom fra offentlig sektor og med høy utdanning.

Kampen fortsetter - det nytter

John Leirvåg hadde ikke notatblokk, som tvillingsjelen i TV-ruta, men utfordret Valla på råd hun hadde til de tillitsvalgte i NTL.

– Mitt viktigste budskap til dere i dag er at det nytter å ta kampen. Dere må ikke inngå kompromiss når det gjelder fundamentale rettigheter. Vi må gjøre det i lønnsforhandlinger, men ikke når det gjelder rettigheter, sa en svært opplagt og engasjert Valla.

Hun fortalte forsamlingen historien om hvordan hun som LO-leder sa tvert nei til frieriet fra Jens Stoltenberg om å jenke på sykelønnsordningen før LO-kongressen og også om da hun sa nei til arbeidsminister Victor Normans forsøk på å ta ut forslaget om midlertidige tilsetninger fra arbeidstidsutvalget.

– Jeg sa klart ifra at vi da kom til å trekke oss ut. Og den støtten jeg fikk fra LOs organisasjon og tillitsvalgte der ute, var helt avgjørende. Mange sa de ville streike hvis dette skjedde. Jeg er så glad i dag for at vi sto på og ikke lot oss rikke. Slik ønsker jeg at tillitsvalgte i dag skal reagere.

– Vi skal ikke sitte og vente, men reagere raskt og si at dette er helt uakseptabelt når de rører ved våre rettigheter, sa hun.

– Noen spør meg om jeg angrer på at jeg var så tøff i sykelønnskampen. Jeg sier klart nei på det, sa hun til stor applaus.

NTL er mini-LO

– Jeg er veldig stolt av NTL. Dere er som et mini-LO og organiserer folk over hele sektoren fra renholdere til direktører og har samtidig vært opptatt av at folk med utdanning skal få uttelling. Dette var nyttig balast å ha med seg da jeg ble LO-leder, sa hun.

Valla brukte mye av sin taletid på å fortelle hvordan fagbevegelsen har jobbet og bør jobbe for å få på plass en god studiefinansiering og gode lønns- og arbeidsvilkår for alle. Dette er noe hun fortsatt er opptatt av.

– Jeg husker tidligere Ap-statsråd Gudmund Hernes en gang uttalte at «man kan være stuepike, men bare for en kort tid - så må man videre». Sånn kan ikke vi i arbeiderbevegelsen snakke om folk. Vi skal være glad for at noen velger å ta disse jobbene. De er like mye verd som andre og vår jobb er å sørge for at de har gode arbeidsvilkår, sier hun.

Sterk fagbevegelse er avgjørende

– Hvordan kan vi tillitsvalgte bli premissleverandører i samfunnsdebatten, spurte Leirvaag.

– Det vktigste er å ha en sterk fagbevegelse. Se bare på USA. Jeg får nesten ikke sove for tiden, fordi jeg er redd for at Trump tar flere stater. Amerikansk fagbevgeelse var veldig sterk en gang og våre forbilder. I dag er organisasjonsgraden bare 10 prosent. I Norge er den melom 50-60 prosent. Vi må alltid sørge for å rekruttere folk og ha mange organiserte. Da står vi sterkt og kan påvirke mer. Jeg mener også at vi må slå ring om det fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Ap.

– Jeg vet at enkelte foreninger i NTL er imot dette sterke båndet, men jeg mener det er viktig både for LO, Arbeiderpartiet og for samfunnet. Men også da er det viktig å være åpen på at man er uenige i enkelte saker. Dette bør komme fram åpent i samfunnsdebatten og ikke tas på kammerset. Da får man mer troverdighet, sa hun.

Valla mener også at NTL bør legge vekt på å snakke om livslønn og kjempe for lavere arbeidstid, fremfor bare kun å fokusere på lønn.

Vi har mer enn nok nå

Valla synes det er trist at 6-timers dagen ikke lenger er et mål for LO, men mener det fortsatt er viktig å kjempe for kortere arbeidstid.

– I 1985 fikk vi 6-timers dagen med full lønnskompensasjon inn i LOs handlingsprogram. Allerede i 1986 fikk vi gjennom en halv time mindre arbeidstid for de som har avtale. I 2000 fikk vi 4 ekstra feriedager, samt Gro-dagen, men så har det ikke skjedd mye. Siden 2005 har vi hatt forsøksordninger og det finnes bedrifter i dag som har innført 6-timers dagen. Blant annet Tine Meierier. Jeg mener veien å gå er en gradvis nedtrapping, fremfor å ta 6-timers dagen i et jafs. Hvis dette skulle innføres, vil det bety 20 prosent ramme i lønnsoppgjøret. Det er urealistisk. Så i dag har jeg sluttet å prate om det. Da vil jeg heller at vi skal begynne å snakke om kortere arbeidstid. Og ta et skritt i gangen via lønnsoppgjørene framover. Kanskje vi skal ta en halv time i gangen? Spurte hun.

Trenger nytt slagord

Valla mener at kravet om 6-timers dagen egner seg godt på paroler 1.mai og 8.mars, men at vi nå trenger nye slagord.

– Det har jo vekket oppmerksomhet at vi alle har ropt: Gi oss 6, 6 6-timers dagen. Men det lyder kanskje ikke så sexy at vi roper «gi oss kort kort kortere arbeidstid». Har dere et forslag? Spurte hun.

Selv mener hun at fagbevegelsen bør tenke annerledes i fremtidige lønnsoppgjør.

– Vi bør spørre oss om vi skal fortsette å kreve vekst i kjøpekraften til alle, eller om vi skal se om vi har nok og bør legge fokus andre steder. En undersøkelse fra Europa viser at vi har 37 prosent høyere forbruk enn resten av Europa. Tenk om alle i Asia og Afrika skal ha samme utvikling som oss. I gjennomsnitt har en norsk 6-åring til sammen 600 leker. Blir barnet mer lykkelig av det? Trenger vi større hus, flere biler og større hytter? spurte hun.

Gerd-Liv Valla sier at hun er bekymret for jordkloden. Selv har hun engasjert seg i organisasjonen Fremtiden i Våre Hender, som jobber for en bærekraftig framtid. Nylig har organisasjonen gitt John Leivåg en ærespris for hans innlegg på LO-kongressen, der han sa at vi kanskje bør begrense forbruket og istedet bruke verdiskapningen til kortere arbeidstid.

Valla roste forbundslederen og NTL for sitt sterke samfunnsengasjement og sa hun håper at NTL vil engasjere seg enda mer for å skape en bærekraftig fremtid i Norge.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse