JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Akutt vedlikeholdsbehov på 2 milliarder kroner

– Kritisk behov for vedlikehold av forsvarsbygg

Tilstanden til mange av Forsvarets eiendommer er kritisk dårlig, advarer Riksrevisjonen – som mener det trengs vedlikehold for nærmere 4,5 milliarder kroner.
Over hele landet eier staten eiendommer som hangarer, flyplasser, boliger, kontorer, historiske bygninger, fjellanlegg og andre typer anlegg som brukes av Forsvaret. I 2015 fikk behovet for vedlikehold en prislapp på kr 4,5 milliarder kroner

Over hele landet eier staten eiendommer som hangarer, flyplasser, boliger, kontorer, historiske bygninger, fjellanlegg og andre typer anlegg som brukes av Forsvaret. I 2015 fikk behovet for vedlikehold en prislapp på kr 4,5 milliarder kroner

Erlend Angelo

– Behovet for vedlikehold er kritisk, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Forsømmelsene har særlig gått ut over en del strids- og forsvarsanlegg, mener Riksrevisjonen, som tirsdag la fram en rapport over tilstanden til forsvarssektorens eiendommer.

– En del av anleggene kan i verste fall bli ubrukbare som forsvarsanlegg, sier Foss til NTB.

Over hele landet eier staten eiendommer som hangarer, flyplasser, boliger, kontorer, historiske bygninger, fjellanlegg og andre typer anlegg som brukes av Forsvaret. Totalt er det snakk om drøyt 12.400 bygg til en anslått verdi av 39 milliarder kroner. Også den historiske verdien til mange av bygningene er stor.

I mange år har manglende vedlikehold vært en utfordring. Men fra 2009 til 2015 har situasjonen gått fra vondt til verre. I 2015 hadde det registrerte behovet for vedlikehold økt til 4,5 milliarder kroner. Av dette er 2 milliarder akutt.

– Den tydeligste svikten er behovet for vedlikehold på stridsanleggene. Her er det akkumulert behov på nærmere én milliard, sa ekspedisjonssjef Kjell Bildøy da han presenterte rapporten.

Ifølge Foss bestrider imidlertid forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i et brev til Riksrevisjonen at det finnes et etterslep, noe riksrevisoren betegner som «underlig».

• Ove Martin Gamst: «Det har blitt en annen politikk i Norge»

– Det er både vi og Forsvarsbygg uenig i. Det er jo litt merkelig at en statsråd bestrider tallene fra sin egen etat, sier han.

Når det gjelder bygninger av historisk verdi, er situasjonen noe bedre. En av grunnene er at Stortinget har bevilget ekstramidler til vedlikehold av disse, ifølge Foss.

Det er Forsvarsbygg som forvalter bygningsmassen. Forsvarsdepartementet er eier, mens Forsvaret er bruker og kunde.

Stortinget har stilt krav om at eiendommene skal forvaltes effektivt, slik at verdiene bevares. Men Forsvarsbygg må tåle krass kritikk for manglende styring og kontroll med vedlikeholdsarbeidet. Ofte blir tilstandsanalyser satt ut til eksterne aktører, men ifølge Riksrevisjonen preges arbeidet av at retningslinjer ikke blir fulgt, dårlig kvalitetssikring og dokumentasjonen og mangelfull prosjektstyring og oppfølging.

– Forsvarsbygg mangler både kapasitet og kompetanse til å følge opp eksterne leverandører, sier Foss.

I tillegg mener Riksrevisjonen at styringssignalene fra Forsvarsdepartementet gir Forsvarsbygg liten veiledning.

– Departementet må gi Forsvarsbygg klarere beskjed om hvilke eiendommer, bygg og anlegg det er viktigst å prioritere for vedlikehold, mener riksrevisoren.

Ap vil stoppe regjeringens «Black Friday»

Riksrevisjonen mener også at det er departementets ansvar at dialogen med Forsvarsbygg ikke har fungert.

Stortinget har forutsatt at husleien som Forsvaret betaler, skal dekke utgiftene til drift og vedlikehold av bygningene. Men verken dette eller bevilgede midler har vært nok til å dekke kostnadene, fastslår Riksrevisjonen.

I årets budsjett ble ekstrabevilgningen vedtatt fjernet og erstattet med en ny husleieordning. Departementet har opplyst at denne skal evalueres innen utgangen av 2019.

– Vi mener at det bør skje tidligere siden ordningen ikke oppfyller Stortingets forutsetninger om verdibevarende forvaltning, sier Foss.

(©NTB)

bibiana.dahle.piene@ntb.no

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse