JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL-lederen kritisk til privatisering av Forsvaret:

– Sivile leverandører til Forsvaret kan bli naturlige mål for en fiende i en krigssituasjon

NTL-leder John Leirvaag kaller forsvarssjefens uttalelser om privatisering av tjenester i Forsvaret problematiske.
- Hva består innsparingene i? Dårligere lønns- og arbeidsvilkår, spør NTL-leder John Leirvaag.

- Hva består innsparingene i? Dårligere lønns- og arbeidsvilkår, spør NTL-leder John Leirvaag.

Håkon Eltvik

may.berg@lomedia.no

– Hva består innsparingene i? Er det dårligere lønns- og arbeidsvilkår, spør han.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier til Klassekampen at han vil la private overta en rekke av Forsvarets tjenester for å nå regjeringens krav om å effektivisere for 40 milliarder kroner.

Forsvarssjefen varsler at de ser på muligheten for privatisering innenfor blant annet alle områder som er knyttet til støtte og administrasjon

– Det gjelder alt som har med lagring og distribusjon av materiell, og nå skal vi se på mulighetene for et tettere samarbeid med universitets- og høyskolesektoren for utdanning av personell, sier Bruun-Hanssen.

Han sier at han i utgangspunktet ikke ser problemer med å privatisere oppgaver som skal sikre beredskap i en krig.

– Vi gjør vurderinger om private kan ivareta den nødvendige sikkerheten vi trenger, og om de har evnen til å levere en beredskap vi kan støtte oss på i en krise- eller krigssituasjon. Og så må vi selvfølgelig få det billigere enn om vi skal gjøre det selv, sier han.

Forsvarssjefen varsler økt privatisering i Forsvaret

– Problematisk

– Jeg synes det er en problematisk uttalelse, blant annet fordi sivile leverandører til Forsvaret i en krigssituasjon kan bli naturlige mål for en fiende, sier NTL-leder John Leirvaag.

Leirvaag påpeker videre at trygghet for understøttelse og etterforsyning er helt sentralt for Forsvarets operative evne i en krigssituasjon, noe også LO påpekte i sitt høringssvar på langtidsplanen.

– Det er også grunn til å spørre hva innsparingen vil bestå i. Er det dårligere lønns- og arbeidsvilkår?

Leirvaag spør seg om denne privatiseringen er noe forsvarssjefen ser seg nødt til å iverksette for ikke å kutte i "den spisse enden", den operative delen av Forsvaret.

– Det ligger i føringene fra regjeringen for langtidsplanen at man skal konkurranseutsette, men vi ser ingen dokumentasjon på effekten av privatisering, sier Leirvaag.

LO vil bruke muskler for å sikre Forsvaret

NTL-medlemmer rammes

NTL har medlemmer både innen administrasjon og støttefunksjoner, som lagring, vedlikehold og distribusjon av materiell, som vil bli rammet av privatisering.

Leirvaag advarer Forsvaret mot å fjerne denne kompetansen og gjøre seg helt avhengig av private leverandører. Han mener at Forsvaret mister fleksibilitet ved å være bundet bundet opp av kontrakter med private firmaer på leveranser.

– Det er ikke den beste situasjonen å sette seg i når det gjelder å tilpasse seg nye utfordringer. Trusselbildet forandres veldig raskt, og da kan langsiktige kontrakter med leverandører bli et problem. Skal du ha mer enn det som står i kontrakter, renner tilleggsutgiftene raskt på, sier Leirvaag.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse