JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tidligere NTL-leder Turid Lilleheie:

– Unge damer tror vi har likestilling

– Vi har ikke likestilling i dag. Mange unge damer tror vi har det, men på nasjonalt og internasjonalt går det feil vei. Jeg er bekymret, sier tidligere NTL-leder Turid Lilleheie og nå nestleder i Norsk Kvinnesaksforening (NKF).
Kvinners rettigheter har alltid stått sentralt for Turid Lilleheie. Før hun i 2010 gikk av som leder av NTL, gikk hun hardt ut mot det hun karakteriserte som "Gubbeveldet i LO".

Kvinners rettigheter har alltid stått sentralt for Turid Lilleheie. Før hun i 2010 gikk av som leder av NTL, gikk hun hardt ut mot det hun karakteriserte som "Gubbeveldet i LO".

Terje Pedersen, ANB (arkiv)

Etter mange år som topptillitsvalgt i fagbevegelsen og senere i miljøbevegelsen, ble Turid Lilleheie i 2016 valgt inn i ledelsen for NKF sammen med tidligere Ap-topp Marit Nybakk.

Selv om duoen leder en partipolitisk uavhengig organisasjon, er det ingen tvil om at de to kvinnene, med sin lange erfaring fra arbeiderbevegelsen, har en klar politisk agenda.

Au pairen som setter kvinnerekord på Stortinget

Sterk duo

– Ja, både Nybakk og jeg har alltid vært opptatt av et likestilt arbeidsliv og har begge en god forankring, så det er klart at vi er politisk engasjert i saker som handler om kvinner, barn og familiespørsmål. Dette henger klart sammen og vi er opptatt av helheten og mener likestilling fortsatt bør stå høyt på den politiske agendaen foran stortingsvalget, sier Lilleheie.

Nedslående rapport om norsk likestilling

Likelønn og heltidsstillinger

– For meg, som mamma og bestemor, har alltid kvinners rettigheter stått sentralt. Da jeg fødte min datter fikk jeg 12 ukers svangerskapspermisjonen. Nå må vi sørge for at både menn og kvinner får foreldrepermisjon - og skal det være delt omsorg, er det viktig å gjøre en analyse av hva dette betyr økonomisk, sier hun.

Som forbundsleder i LO gjennom 12 år, kjempet hun hardt i alle lønnsoppgjør for at kvinner og lavtlønte i offentlig sektor skulle få mer. Og selv om arbeidstakere i dag har lik lønn for likt arbeid, er Lilleheie fortsatt bekymret for at altfor mange kvinner tjener for lite.

– En av de viktigste sakene for meg som NTL-leder, var å få flere kvinner over fra ufrivillige deltidsstillinger til heltidsstillinger, slik at de både fikk bedre lønn - men også opparbeidet seg pensjonsordninger til å leve av, sier Lilleheie.

Men også her har vi kommet for kort i landet, mener hun. Lilleheie er redd for at kvinner blir pensjonstapere eller økonomisk avhengige av en som forsørger dem, dersom de ikke jobber heltid.

Også i familiepolitikken er det mye å gjøre, mener Lilleheie.

– Blant annet mener jeg vi må jobbe for at åpningstiden i barnehagen gjør det mulig for foreldre som jobber turnus og skift å få mulighetene til å la barna være i barnehagen. Jeg mener ikke at barn skal være mer i barnehagen, men at vi må tilrettelegge for folk som jobber utenfor normalarbeidsdagen å ha barna sine trygge i barnehagen, slik at de slipper tidsklemme og uro, sier hun.

Større utfordringer over landegrensene

Siden hun gikk av som forbundsleder, har Lilleheie engasjert seg mye i miljø og klimasaker og også jobbet frivillig for å hjelpe flyktninger.

– Jeg er opptatt av at vi lever i en global verden som påvirker oss. Når det gjelder likestilling internasjonalt, er det mange ting som bekymrer meg. Blant annet har president Donald Trump kuttet støtte til organisasjoner som jobber med familieplanlegging, hygiene, renhold, abortspørsmål, barnedødelighet og vaksineprogram. Jeg er redd for at støtten til slike prosjekter blir redusert. Jenter i verden trenger mer støtte, ikke mindre, sier hun.

Også her hjemme ser hun at kvinner rammes tøffere av en mer liberal arbeidslivspolitikk.

– Det er ingen tvil om at det er flest kvinner som er enslige forsørgere og har dårligst råd. Når normalarbeidsdagen blir utvidet og liberalisert, går dette også utover kvinnene, sier hun.

Selv om hun ikke lenger er politisk aktiv, håper hun på et regjeringsskifte med et sterkt SV og Ap.

– Jeg er redd en stemme til Rødt er en bortkasta stemme, sier hun.

Lilleheie skulle ønske flere unge jenter engasjerte seg i Kvinnesaksforeningen for en bedre likestillingspolitikk.

– Vi er altfor få og skulle gjerne hatt med unge jenter, slik at vi også kan lære oss å bruke sosiale medier mer aktivt for å påvirke de som sitter med makten. Min drøm er at unge jenter skal få øynene opp for den kampen deres mødre kjempet og forstå at kampen om likestilling er ikke over, sier hun.

Stolt statsråd

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) er ikke bekymret for likestilingen. Hun er stolt over den politiken regjeringen har ført på flere områder og mener at likestilling handler om mer enn pappapermisjon.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp)

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp)

Martin G. Slørdal

Midlertidig stilling en mulighet til å komme inn i arbeidslivet, mener hun.

Horne tror ikke den utvidede tilgangen til bruk av midlertidige arbeidskontrakter er kvinnefiendtlig.

– Jeg mener fortsatt at fast ansettelse skal være hovedregelen, men for å komme inn i arbeidslivet, så er en midlertidig stilling en mulighet til å komme seg inn. Dessuten har ikke bruken av midlertidige ansettelser gått opp under denne regjeringen, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse