Departementansatte må rydde pulten hver dag i det nye regjeringskvartalet
Forslaget til nytt regjeringskvartal innebærer at departementsansatte må rydde pulten hver dag. Departementene skal ha baser, ikke faste plasser.
PLANER: Slik kan regjeringskvartalet bli, med plass til 5700 ansatte - uten faste plasser.
Nordic - Office of Architecture (ill.)/Statsbygg
anders@lomedia.no
Rett før sommeren kom forslaget til reuleringsplan for nytt regjeringskvartal i Oslo. Regjeringa tar sikte på å vedta planen tidlig neste år, å få stortingsvedtak i 2019, og innflytting fra 2023 eller 2024.
Som en del av forslaget, skal kontorene innredes ved at avdelingene får egne baser, uten at de ansatte får en fast plass. Etter endt arbeidsdag må pulten de har brukt ryddes, slik at den er klar for noen andre neste dag.
Statsråd Jan Tore Sanner skrøt av forslaget da det ble lagt fram:
– Forslaget til reguleringsplan legger til rette for moderne, effektive og sikre kunnskapsarbeidsplasser, sa han.
• Følg oss på Facebook
Kritiske
Dette frister ikke NTLerne Sølvi Helmersen Aalbu og Ragnhild Savina Berg Astad.
De mener forslaget ikke har tatt høyde for de type arbeid som foregår i departementene.
– Mitt inntrykk er at arbeidshverdagen til saksbehandlere i departementene er preget av skiftende oppgaver og plutselige bestillinger med stor hast. Jeg mener arbeidsplassutformingen bør ta hensyn til dette. Det virker lite effektivt å skulle gå rundt og finne den riktige typen arbeidsplass etter hvert som behovet skifter, mener Aalbu.
Hun savner en begrunnelse på hvorfor en slik kontorløsning bidrar til effektivitet og god oppgaveløsning i departementsarbeidet.
Les også: Frykter ansatte stues sammen i nytt regjeringskvartal
Oppgitt
Berg Astad undrer om de som planlegger på de ansattes vegne ikke forstår at en departementsansatt ofte bruker en rekke dokumenter og rapporter samtidig og også aktivt slår opp i egne fagbøker. Dermed er det behov for rom og fast plass.
– Jeg blir helt oppgitt av at vi ikke skal ha faste plasser og må rydde plassen daglig. Det er utrolig viktig at det tas hensyn til arbeidets art i departementene og at man ikke kaster seg på en eller annen tidsriktig mote i arkitektverdenen, fastslår hun.
– Vårt arbeid er i hovedsak skriftlig. Vi skriver det meste av tiden individuelt og trenger ro og tilgang på faglitteratur.
I tillegg mener Berg Astad at det er uklokt å undervurdere betydningen av å ha sin egen plass også på det menneskelige planet.
– Vi er heller ikke individer helt uten tilhørighet og behov for tilknytning. En plass, et «naboskap» og personlige eiendeler som bilder og lignende er det som gjør oss til hele mennesker – også på jobben, sier hun.
• Nå blir det skatt på kjøregodtgjørelse
Kamp om plassene
Leder Bjørn Halvorsen i NTL Sentralforvaltningen spår konkurranse om plassene hver morgen dersom kontorene blir slik som forslaget legger opp til.
– Statsråd Sanner, departementet og Statsbygg bruker ny-tale om aktivitetsbaserte løsninger med plass innenfor en base. Det betyr clean desk og free seating. Jeg mener arbeidsplassutformingen må basere seg på de oppgavene folk i departementene utfører og arbeidslivsforskning må legges til grunn, ikke noen visjoner fra en interiørdesigner, mener han.
Han mener det er innlysende at konsentrasjonsarbeid, som det blir mye av i et departement, må foregå uforstyrret.
– En meget effektiv forvaltning skal få de beste arbeidsvilkår, ikke noe som har vært prøvd ut med dårlige erfaringer for flere tiår siden, og som kun var begrunnet med arealbesparelse og økonomi, sier han.
Den offentlige høringa har frist 31. oktober. Så skal Statsbygg behandle innspillene, og sende sitt siste forslag til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.