JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her gjennomfører Kystverket den største oljevern- og kjemikalievernøvelsen i norsk historie

26. september ble historiens største oljevern- og kjemikalievernøvelse gjennomført i Norge med samferdselsministeren og kronprinsen tilstede.
Den internasjonale olje- og kjemikalievernøvelsen SCOPE 2017 ble gjennomført 26. september med 500 mennesker fra 70 land involvert

Den internasjonale olje- og kjemikalievernøvelsen SCOPE 2017 ble gjennomført 26. september med 500 mennesker fra 70 land involvert

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Hva vil skje hvis en kjemikalietanker kolliderer med en produkttanker og olje og kjemikaler lekkes ut i havet? Hvordan vil norske myndighetene respondere hvis en slik ulykke skjedde utenfor Langesund? Det var nettopp dette SCOPE 2017-øvelsen handlet om.

LO Media var invitert med, da Kystverket gjennomførte en av verdens mest omfattende olje- og kjemikalievernøvelser utenfor Langesund og Horten denne uka.

Færre til å overvåke terrorkjemikaliar i Norge

Skumringstimen

Allerede før solen står opp, begynner de første observatørene og pressefolk å dukke opp ved Langesund Losstasjon/Dampskipskaia. Dette er det ene av de to stedene som ble valgt til å være åssted for den store øvelsen.

Ombord i skoleskipet MS «Sjøkurs», gjør kaptein Frank Walsøe, hans besetning og de unge skoleelevene fra Sørlandets maritime videregående skole i Kristiansand seg klar for storfint besøk fra både inn- og utland. Frank Walsøe gleder seg.

– Vi har jo vært med på mye. Mange forbinder båten vår med NRK-båten og gjennom TV-serien hadde vi mange ulike gjester og mye folk om bord. Så denne dagen blir bare flott, sier han og viser oss utsikten fra sin arbeidsplass på båten.

De unge elevene har på seg uniform og rydder og gjør i stand skipet, som skal ta imot rundt 300 personer i dag.

Nina Hanssen

600 mennesker fra 44 land

Kommunikasjonsrådgiver Pål Are Lilleheim i Kystverket sier at rundt 600 deltakere og observatører fra hele 44 land er med på dagens SCOPE 2017.

Dette er mulig, blant annet fordi de har fått rundt en million euro fra EU til å planlegge, gjennomføre og evaluere en så reell øvelse som mulig.

– I avtalen ligger det også at vi inviterer en rekke deltakere, observatører og gjester. Scope har deltakere fra både Sverige, Danmark og Tyskland, samt at det er invitert observatører fra hele Europa og gjester fra afrikanske land, forteller han.

Folk fra sjøfartsdirektorartet i Tanzania og Kenya er imponert over hva nordmennene har fått til.

– Vi er her først og fremst for å observere og lære, i tilfelle dette skulle skje utenfor kysten vår, sier Alex Katama fra Tanzania.

– Og vi er imponert, legger Mbaru Michale fra Kenya til, mens han knipser bilder og filmer med sin mobil i det skipet drar ut til stedet der de to båtene har «liksom-kollidert».

Mbaru Michael var med som observatør fra Kenya

Mbaru Michael var med som observatør fra Kenya

Nina Hanssen

EU-støtte

Tidligere alvorlige skipshendelser og økt trafikk gjør at Kystverket i år ønsket å gjennomføre øvelsen. Dette ble mulig da de fikk positivt svar på sin EU-søknad.

18 store fartøy, 11 små fartøy, to fly, ett helikopter samt flere droner er med. Det er plutselig masse aktivitet utenfor Langesund i det himmelen åpner seg og det blåser kraftig. Fra helikopteret heises brannfolk ned til skipene som er involvert i den fiktive hendelsen med stor presisjon. Samtidig pågår det aksjoner i Horten.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap må kutte 30 årsverk

LO-folk er med

Flere av Kystverkets deltakere i øvelsen er organisert i Norsk Tjenestemannslag (NTL).

NTL-medlemmene Stig Nordaas og Ståle Arild Grimen er tilstede i Langesund.

Grimen har tidligere jobbet i oljenæringen, men er i dag seniorrådgiver i Kystverket. Til vanlig jobber han i operasjonsseksjonen på beredskapssenteret i Bergen, men ble bedt om å komme til Langesund for å delta i operasjonen.

– Min rolle i dag er å være rådgiver og bindeledd mellom Kystverket og de regionale beredskapssektorene. Og det er langt mer krevende enn jeg hadde trodd på forhånd, sier han mellom møter, SMS'er og eposter.

NTL'er Ståle Arild Grimen er med som rådgvier og bindeledd mellom Kystverket og dfe regionale beredskapssektorene

NTL'er Ståle Arild Grimen er med som rådgvier og bindeledd mellom Kystverket og dfe regionale beredskapssektorene

Nina Hanssen

På slutten av dagen oppsummerer han at øvelsen var ekstremt hektisk, men at han er glad for at han fikk være med.

– Det er viktig å trene på slike realistiske øvelser. Vi visste ikke hva øvelsen skulle handle om på forhånd, men ble bedt om å møte opp kl 07:30 og gjøre jobben vår. Fra min plass fikk jeg ganske raskt et bra bilde av situasjonen der ute på fjorden, forteller han.

– Det er viktig at vi er på vakt. Norge er en stor oljeprodusent og det går jo mye skipstrafikk langs hele kysten, så dette scenarioet var realistisk. Det er ikke mer enn to uker siden en båt i Hellas gikk ned med olje. Det er en viktig påminnelse om at dette også kan skje i vårt land.

– Vi hadde siste store ulykken i 2011 og det kan skje igjen, så vi må alltid være beredt på en ulykke, sier han.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Klimabevist pappa

Selv har han blitt mer bevisst på klima og miljø etter at han selv fikk barn.

– Jeg har en gutt på 11 år og har en forpliktelse av å jobbe for at han skal vokse opp med et rent hav, slik vi gjorde, sier han.

Grimen bor like i nærheten av Sotra, der en hval fløt i land med magesekken fullt av plast.

– Global oppvarming og klimaforurensing er alvorlige spørsmål som vi alle bør bry oss om. Jeg er utrolig glad for at Norge, sammen med EU, bruker ressurser på å øve hvis det skulle skje en slik ulykke, sier han.

Dessuten synes han det var bra at kronprins Haakon Magnus og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var med som observatører under øvelsen.

Imponert kronprins

Det var en lyttende og nysgjerrig kronprins Haakon Magnus som besøkte Langesund denne tirsdagen. Til pressen sa at han synes det var fint å se hvordan Kystverket, Sivilforsvaret, Kystvakten og andre samarbeider under en slik øvelse.

Selv fikk han, sammen med statsråden, observere hele øvelsen om bord i KV «Bergen». Også kystdirektør Kirsti L. Slotsvik var fornøyd med øvelsen. Og sa at de har brukt mye ressurser både på utstyr og jobbet med forebyggende arbeid siden Full City-aksjonen i 2009.

H.K.H. Kronprins Haakon fikk oppleve norsk olje- og kjemikalievern i praksis.

H.K.H. Kronprins Haakon fikk oppleve norsk olje- og kjemikalievern i praksis.

Nina Hanssen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var tilstede da Kystverket gjennomførte den historisk omfattende øvelsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var tilstede da Kystverket gjennomførte den historisk omfattende øvelsen

Nina Hanssen

SCOPE

SCOPE-navnet står for Skagerrak Chemical Oilspill Pollution Excercise.

Les mer om øvelsen

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

SCOPE

SCOPE-navnet står for Skagerrak Chemical Oilspill Pollution Excercise.

Les mer om øvelsen