ISS skal levere renholdstjenester i forsvarssektoren:
ISS skal vaske for Forsvaret
ISS er innstilt som leverandør av renholdstjenester i Forsvaret, og vil etter alt å dømme få alle de ti kontraktene som er utlyst.
KREVDE RESPEKT: Forsvarsrenholderne demonstrerer utenfor Forsvarsbygg i Oslo på Renholdernes dag ( juni 2015)
Anette Karlsen
may.berg@lomedia.no
Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) var ferdig med kontraktsforhandlingene før jul, og det var da klart at ISS er innstilt som fremtidig leverandør av renholdstjenester i forsvarssektoren.
Forsvaret ønsker å inngå kontrakter med ISS i alle de ti utlyste områdene. Endelig kontraktsignering vil skje så snart klagefristen er ute i løpet av januar.
– For våre ansatte er dette gode nyheter. ISS er Norges største renholdsleverandør og kjent for å være en seriøs aktør som er opptatt av å ta vare på sine ansatte, sier direktør David Halvorsen i Forsvarsbygg utleie i et nyhetsbrev fra Forsvarsbygg.
Så snart kontrakter er inngått, vil Forsvarsbygg gå i dialog med leverandøren.
– Vi vil deretter sende ut informasjonsskriv til alle ansatte om de nærmere forholdene rundt virksomhetsoverdragelsen. Hvis alt går som planlagt, vil vi i løpet av februar besøke alle lokasjoner sammen med ISS, for at alle skal få mest mulig informasjon før fristen for reservasjon går ut, sier leder for omstillingsgruppen i Forsvarsbygg, Ola Haave.
• Følg FriFagbevegelse på Facebook og Twitter
NTL har kjempet imot
Ann Berit Sagedal er hovedtillitsvalgt for de NTL-organiserte renholderne.
BLIR IKKE MED TIL ISS: Ifølge hovedtillitsvalgt Ann Berit Sagedal har en del av renholderne i Forsvarsbygg allerede bestemt seg for at de ikke blir med over til den nye arbeidsgiveren.
Anette Karlsen
Forbundet har kjempet mot konkurranseutsettingen av renholdet i Forsvaret, blant annet fordi det koster de eldre renholderne millionbeløp i pensjon.
På spørsmålet om det er en god nyhet at kontrakten går til ISS, svarer hun «tja».
• Renholder taper 1,3 millioner i pensjon
– Det er selvfølgelig enklere med en stor leverandør som har tariffavtale. Det er også en fordel å kunne forholde seg til en hovedleverandør, sier Sagedal.
Sagedal påpeker at det er litt for tidlig å si hvilke betingelser renholderne vil få i ISS.
– Det er den nye arbeidsgiveren må fortelle de ansatte vilkårene ved virksomhetsoverdragelsen, og hva de ansatte får med seg av tidligere vilkår. Det må skje før renholderne tar stilling til om de skal bli med over til ISS. Men først må kontrakten med ISS undertegnes, sier Sagedal.
Ifølge Sagedal har en del av renholderne allerede bestemt seg for at de ikke blir med over til ISS.
– Men det er viktig at de får mest mulig informasjon om vilkårene før de avgjør om de skal bli med over til ISS eller reservere seg, sier Sagedal.
NTL har – forgjeves – presset på for at renholdere som har tenkt å reservere seg, kan få et overtallighetsbrev som gjør at de får fortrinnsrett til ledige stillinger i staten. Det ville bety at de allerede nå kunne søke på ledige renholdsjobber i staten.
Skuffet over Forsvarsbygg
Forbundssekretær Guro Vadstein er skuffet over at Forsvarsbygg ikke vil utdele overtallighetsbrev før de formelt har reservert seg.
– Jeg mener at ansatte som henvender seg til arbeidsgiver og sier at de uansett ikke vil bli med over, burde få overtallighetsbrev. Det ville gi renholderne en mulighet til å få andre jobber i staten og få videreført sin pensjon. I stedet velger Forsvarsbygg å være mer lojal overfor kontraktsmotparten sin enn overfor egne ansatte, sier Vadstein.
NTL har slåss for pensjonen til sine medlemmer i Forsvarsbygg siden konkurranseutsettingen av renholdet ble kjent høsten 2014. Forbundet vant en liten seier da Forsvarsdepartementet besluttet at de som var 60 år og eldre skulle få bli i Forsvaret.
De som er mellom 55 og 60 år, står fortsatt i den situasjonen at de vil tape store beløp i pensjon og de vil ikke kunne gå av med AFP fra 62 år.
Vadstein og Sagedal sier at de fortsatt ikke har gitt opp håpet om en løsning for dem.
– De taper så mye i pensjon at det er en skam, sier Sagedal.
Servicegiganten ISS:
ISS ble grunnlagt i København i 1901 med 20 nattvektere. I dag har ISS mere end 500.000 ansatte.
ISS var opprinnelig en forkortelse for International Service System og har fra 2001 vært en forkortelse for Integrated Service Solutions.
ISS leverer i dag servicetjenester som rengøring, sikkerhesvakter, eiendomsservice og catering over hele verden.
Kilde: issworld.com
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.
Flere saker
Servicegiganten ISS:
ISS ble grunnlagt i København i 1901 med 20 nattvektere. I dag har ISS mere end 500.000 ansatte.
ISS var opprinnelig en forkortelse for International Service System og har fra 2001 vært en forkortelse for Integrated Service Solutions.
ISS leverer i dag servicetjenester som rengøring, sikkerhesvakter, eiendomsservice og catering over hele verden.
Kilde: issworld.com