Seier for LO Stat
Likelønn vant fram i NRK-oppgjøret
– Vi har fått gjennomslag for rettferdig lønn og likelønn, sier LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen etter en lang natt og en formiddag hos Riksmekleren.
LØNNSSYSTEMET VANSKELIGST: - Vi holdt på med lønnssystemet i hele natt og i formiddag, og det var det absolutt siste som kom på plass, sier LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen.
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
may.berg@lomedia.no
Det blir ingen streik i NRK, etter at partene i oppgjøret kom til enighet i formiddag.
En av hovedutfordringene i meklingen var et ønske fra arbeidsgiver NRK om å endre lønnssystemet, slik at ansatte fikk lønn ut fra hvilket forbund de tilhører.
Det blir det ingenting av.
– Vi har fått gjennomslag for at den måten vi har forhandlet på hittil skal fortsette, sier Lise Olsen, LO Stats forhandlingsleder.
Vanskelige forhandlinger
Olsen sier at det har vært vanskelige forhandlinger, og enighet om lønnssystemet var det vanskeligste. LO Stats forhandlingsleder var selv i tvil om at partene skulle komme til enighet.
– Vi begynte forhandlingene i april, uten å bli enige. Lønnssystemet var det vi holdt på med i hele natt og i hele formiddag, og var det absolutt siste som kom på plass.
Kronetillegget
Partene i NRK-oppgjøret ble enige om et kronetillegg på 13 000 kroner til journalistene og 11 600 til de øvrige.
Både Olsen og NRKJs leder Rickard Aune er godt fornøyd med at de fikk en pott til å utjevne lønnsforskjeller og skjevheter i NRK. Rammen er på nivå med frontfaget.
Olsen sier hun er fornøyd i det store og hele.
– Jeg synes vi har gjort en veldig god jobb, og vi har fått til ting vi kanskje ikke hadde trua på vi skulle klare.
Leder i NTK NRK Ingvild Fjereide sier hun er glad for å være i mål etter lange og tunge forhandlinger.
NTL ER FORNØYD: - Det tok lang tid, men nå har vi fått til noe vi kan gå til medlemmene med i uravstemning, sier leder i NTL NRK Ingvild Fjereide.
Heidi Kvalø Engelund
– Det var tøft og det tok lang tid, men nå har vi fått til noe vi kan gå til medlemmene med i uravstemning. Det viktigste for oss var at det skal være lik lønn for likt arbeid, og det har vi fått til, sier Fjereide.
– Lang og vanskelig
Administrerende direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, kaller meklingen lang og vanskelig.
Spekter-leder Anne-Kari Bratten
Nina Hanssen
– Det har vært utrolig krevende, men nå er jeg glad vi klarte å finne en løsning som er på linje med frontfaget. Dessuten er jeg glad for at dette skjedde på en dag da NRK i en tillitsundersøkelse blir kåret til å være den norske bedriften som har desidert høyeste tillit hos befolkningen.
NJ fornøyd
Også leder av NRKJ, Richard Aune er fornøyd med at de fikk både penger til utjevning og gjennomslag for flere krav.
Alle journalister får et tillegg på minst 13 000 kroner. Ingen skal ha mindre enn 2,1 prosents økning av lønna.
Minstelønnssatsene økes med 20.000 kroner.
Nytt av året er at de også klarte å bli enige om at avtalt arbeid med sosiale medier skal regnes inn i arbeidstiden og lønnes som og likestilles med annet arbeid.
Avverget streiken
Hvis ikke partene hadde kommet til enighet, hadde 685 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i NRK gått ut i streik i dag.
Streiken skulle trappes opp til å omfatte Musikernes fellesorganisasjon (MFO) i Kringkastingsorkestret den 19. mai.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.