Forslag til ny tjenestemannslov:
LO mener ansattes uavhengighet rammes av ny lov for statsansatte
– Dette forslaget svekker tjenestemennenes faglige og politiske uavhengighet, sier LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen.
KRITISK: LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen kritiserer regjeringens forslag til ny lov for statsansatte.
Heidi Kvalø Engelund
anders@lomedia.no
LO liker ikke Jan Tore Sanners forslag til lov for statsansatte.
Regjeringa vil fjerne tjenestemannsloven, og erstatte den med en ny lov for statens ansatte. Forslaget, som ble lagt fram onsdag, har fått krass kritikk fra Norsk Tjenestemannslag, som er det største forbundet i staten.
Nå går LOs 2. nestleder, og etter alle solemerker påtroppende leder, Hans-Christian Gabrielsen ut med sine bekymringer.
• Her er den nye tjenestemannsloven
Svekker
– Den nye loven om statsansatte svekker de ansattes rettigheter og uavhengighet. Blir dette forslaget vedtatt vil det svekke tjenestemennenes faglige og politiske uavhengighet, sier han.
Gabrielsen mener lovforslaget vil svekke oppsigelsesvernet i staten og gjøre nyansettelser sårbare for vilkårlighet og utenforliggende hensyn.
Han er uenig med Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som mener forslaget er en oppfølging av Tjenestemannslovutvalgets enstemmige anbefalinger.
– Dette er misvisende. Departementet fremmer flere forslag som på flere sentrale områder er i strid med utvalgets rapport. Blant annet svekkes de ansattes rettigheter i betydelig grad ved redusert stillingsvern og utstrakt adgang til forskriftsregulering, sier Gabrielsen.
– Overprøver Stortinget
Gabrielsen liker heller ikke at forslaget legger opp til utstrakt bruk av forskrifter på sentrale områder. LO ser ingen grunn til at departementet skal kunne forskriftsregulere bestemmelser som etter arbeidsmiljøloven i dag er inntatt i loven. Gabrielsen mener dette innebærer en maktoverføring fra Stortinget til departementet.
– Dette gjelder for eksempel sentrale spørsmål som oppsigelsesvern, hvordan ansettelsesretten skal benyttes, fortrinnsrett, hva som regnes som annen passende stilling og virksomhetens omplasseringsplikt, sier han.
Les mer:
• Ti ting du må vite om tjenestemannsloven
• Ny midlertidig-lov for offentlig ansatte
• Nå skal tjenestemannsloven evalueres
• Slik gikk det i da Bondevik ville modernisere tjenestemannsloven
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.