Tariffoppgjøret 2016
NTL krever flatt kronetillegg i staten
LO Stat-leder Tone Rønoldtangen advarer NTL mot å stå for hardt på kravet om flatt kronetillegg i lønnsoppgjøret. Men NTL står på kravet.
LO Stats leder, Tone Rønoldtangen oppsummerte siste tariffperiode for NTLs landsstyre onsdag.
Ole Palmstrøm
may.berg@lomedia.no
Et *generelt tillegg såpass stort at det gir lønnsutvikling til lavere og midlere lønte, og sentrale justeringsforhandlinger. Det er i korte trekk forventningene til LO Stats leder Tone Rønoldtangen foran tariffoppgjøret i staten.
Hun besøkte NTLs landsstyre onsdag formiddag for å snakke om vårens tariffoppgjør.
– Det blir ikke mye penger å fordele. I verste fall skal vi forhandle om en prosent av lønnsmassen, spår Rønoldtangen.
Skjør allianse
LO Stat har siden 2004 forhandlet sammen med Unio og YS og – i mindre grad – Akademikerne. Rønoldtangen er opptatt av at dette samarbeidet skal fortsatte, men påpeker også at alliansen er skjør.
– Vi er fem parter i staten, og alle skal bli enige. Vi har fire likelydende hovedtariffavtaler. Er det noe vi ikke vil ha, er det ulike hovedtariffavtaler. Det vil føre til at ansatte får forskjellig lønn og arbeidsvilkår etter hvor de er organisert. Det må vi slåss mot, sier Rønoldtangen.
Advarer mot NTL-krav
Hun advarer NTL mot å sette alliansen på prøve ved å stå for hardt på flate kronetillegg til alle, i stedet for en kombinasjon av kronetillegg og prosenttillegg.
– Hvis LO Stat krever like kronetillegg, blir vi stående alene blant hovedsammenslutningene, og det er ingen tjent med, sier Rønoldtangen, som påpeker at LO er størst blant hovedsammenslutningene, men ikke dominerende.
I NTLs tariffpolitiske uttalelse, som ble vedtatt av landsstyret i formiddag, står forbundet fast på kravet om flatt kronetillegg.
Kjersti Barsok, nestleder i NTL sier i en kommentar til frifagbevegelse.no at kravet gjenspeiler holdningene i NTLs organisasjonsledd.
– Forhandlinger er forhandlinger. Dette punktet får vi ta når vi kommer dit. Vi tar kravene fra våre organisasjonsledd på alvor, sier Barsok.
Rasering – ikke modernisering
Regjeringen ønsker seg en «modernisering av Hovedtariffavtalen i staten». LO Stat foretrekker å kalle det en rasering av hovedtariffavtalen. For dit regjeringen ønsker seg, er til at storparten av potten skal forhandles lokalt. Der er regjeringen på kollisjonskurs med LO Stat og NTL.
– Jeg er enig i at vi trenger en gjennomgang av hovedtariffavtalen, men vi trenger ikke en helt ny tariffavtale, slik Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil ha oss med på, sier Rønoldtangen.
Hun mener det er en dårlig ide å reformere hovedtariffavtalen i et tariffoppgjør.
Pensjon
Rønoldtangen kan ikke svare ja eller nei på om pensjon blir en del av forhandlingene i årets oppgjør.
– Det vet vi fortsatt ikke. Vi har fått et varsel om at det kommer en invitasjon fra statsråden i løpet av februar måned. Her vil vi antakelig avtale en prosess, sier Rønoldtangen, som ikke utelukker at pensjon blir tatt opp i årets oppgjør uten å avsluttes.
Flere saker fra NTLs landsstyremøte:
*Generelt tillegg:
Lønnstillegg som gis til alle som er omfattet av den/de tariffavtalen(e) det forhandles om.
Tillegget kan gis ved at alle får økt lønna med et bestemt kronebeløp (kronetillegg) eller ved at lønningene økes med en bestemt prosentsats (prosenttillegg).
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.
Flere saker
*Generelt tillegg:
Lønnstillegg som gis til alle som er omfattet av den/de tariffavtalen(e) det forhandles om.
Tillegget kan gis ved at alle får økt lønna med et bestemt kronebeløp (kronetillegg) eller ved at lønningene økes med en bestemt prosentsats (prosenttillegg).