JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL krever fortgang i byggingen av studentboliger

Ifølge tall fra studentboligundersøkelsen fra Norsk studentorganisasjon (NSO) står over 11 000 studenter uten bolig i høst. Nå krever tillitsvalgte i NTL en mer aktiv boligpolitikk fra regjeringen.
Studenter går inn i det «grå» boligmarkedet og leier leiligheter som ikke er godkjent, sier Synnøve Bakken i NTL Studentsamskipnadene.

Studenter går inn i det «grå» boligmarkedet og leier leiligheter som ikke er godkjent, sier Synnøve Bakken i NTL Studentsamskipnadene.

Ole Palmstrøm

nina.hanssen@lomedia.no

Synnøve Bakken i NTL Studentsamskipnadene, som organiserer ansatte i studentsamskipnadene, er alvorlig bekymret for situasjonone i boligmarkedet.

Press

Aldri tidligere har køen for ungdommer som venter på bolig vært større, og bare i Oslo og Akershus er det over 6000 som ennå ikke har funnet tak over hodet.

– Det er et enormt press på studentene og jeg er bekymret for alle de private aktørene som nå dukker opp. Ofte er standarden dårligere og prisene høyere. Dette er en uheldig utvikling, sier Bakken.

Hun har selv sett fortvilede studenter som har kommet inn på studiene, men som mangler bolig.

– Det blir jo ikke færre studenter, og mange studerer jo i fem år, så vi trenger flere boliger ganske raskt, sier hun.

Selv bor hun i Trondheim, der køen over hustedsløse studenter er over 800. Selv om det er bygget flere boliger, så mener Bakken at det fortsatt bygges for få og for sakte.

Minst 3000 boliger

Regjeringen bevilget penger til 2200 boliger i statsbudsjettet i 2016. Nå vil Bakken ha mer action.

– I tråd med LO-kongressen må vi få fart i saken og øke til minst 3000 boliger neste år. Studenter går inn i det «grå» boligmarkedet og leier leiligheter som ikke er godkjent. Dette fordi de ikke har god økonomi, ettersom studiestøtten ikke er særlig mye å skryte av. Heltidsstudenten er mangelvare da de fleste må jobbe ved siden av for å få endene til å møtes i hverdagen, sier hun.

I Studentboligundersøkelsen har Norsk studentorganisasjon (NSO) satt opp et studentbudsjett som viser at med et normalt forbruk, vil en student gå 4000 kroner i underskudd hver måned. Disse to utfordringene for studentene går hånd i hånd.

Flere inngangsboliger

NTL-leder John Leirvaag, som er i Arendal denne uka, har også engasjert seg i boligpolitikken.

– Situasjonen for studentene henger sammen med den generelle situasjonen. Når det er mange som er ute etter bolig samtidig så presses prisene opp. Vi bør jobbe med tiltak for å få studentene ut fra det ordinære markedet og bygge flere studentboliger. Da har vi jo også mulighet til å regulere utleieprisene og det vil lette trykket på det generelle boligmarkedet, sier Leirvaag.

Selv synes han det er uheldig når rike foreldre kjøper boliger til barna og dermed presser prisene i være. Han mener at det må tenkes mer kreativt og bygges flere lavkost inngangsboliger.

I tillegg støtter Leirvaag kravet fra Norsk studentorganisasjon (NSO) om at det må gjøres noe med studiefinansieringene.

– Hvis man ikke øker studiefinansieringsordningene så blir studentene presset til å jobbe ved siden av og da tar det som regel også gjerne lengre tid. Det er heller ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt, sier Leirvaag.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse