JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL Ung slår ring rundt midlertidig ansatte

Nystiftede NTL Ung kaster seg inn i kampen om arbeidslivet og slår ring rundt Tine Bergli, midlertidig ansatt statsviter på Universitetet i Tromsø.
Tine Bergli (i midten) omgitt av styret i NTL Ung: Sahar Azari, leder, i grønn t-skjorte, videre mot høyre, Runa Nilssen, Eirik Borander, Rikke With Bergseth, Stian Juell Sandvik, Synnøve Bjørhovde, Torgeir Homme, Sigrid Valberg. 
Tine Bergli i midten

Tine Bergli (i midten) omgitt av styret i NTL Ung: Sahar Azari, leder, i grønn t-skjorte, videre mot høyre, Runa Nilssen, Eirik Borander, Rikke With Bergseth, Stian Juell Sandvik, Synnøve Bjørhovde, Torgeir Homme, Sigrid Valberg. Tine Bergli i midten

Heidi Kvalø Engelund

may.berg@lomedia.no

Tine Bergli (30) er rådgiver i et forsknings- og kunnskapsutviklingprosjekt om bruk av tvang i psykisk helsevern ved Universitetet i Tromsø. Hun er forholdsvis fersk NTL’er og midlertidig ansatt, som så mange andre universitetsansatte landet rundt. Det er denne gruppen arbeidstakere NTL Ung vil løfte fram i sin kampanje #slåringrundt.

#slåringrundt

NTL Ung er siste skudd på stammen i NTL, etablert så seint som i vår. NTL Ung er et aktivitetstilbud for NTL-medlemmer under 35 år, både yrkesaktive og studenter.

Kampanjen #slåringrundt er den første NTL Ung iverksetter.

I slutten av august var styret samlet på Universitetet i Tromsø, hvor de markerte starten på kampanjen ved å stå på stand og presentere NTL Ung for studenter og ansatte på Norges arktiske universitet.

– Vår politiske plattform samsvarer i store trekk med det «voksne» NTL, men vi er litt grønnere og litt mer radikale, sier Sahar Azari, leder i NTL Ung.

Universitetet i Tromsø toppet inntil nylig statistikken, med flest midlertidig ansatte blant universitetene i Norge. Nå har universitetet, i samarbeid med fagforeningene, gjort en innsats for å rydde opp, og andelen midlertidig ansatte har sunket fra 25 til 18 prosent.

Mange ansatte ved universitetene går i midlertidige stillinger i mange år. Stipendiatene, som jobber med en doktorgrad, utgjør en ikke liten gruppe blant disse, ifølge NTL-leder ved universitetet Toril Nustad. Ni av ti av dem må belage seg på at den faste jobben må de finne et annet sted enn ved universitetet.

– De kan likevel ha opparbeidet seg rettigheter, og hvis de organiserer seg, kan de få hjelp, sier Nustad.

Azari påpeker at midlertidige ansettelser er et særlig problem for ungdom.

En tredjedel av midlertidig ansatte er ungdom under 35 år. De opplever gjerne å gå fra en midlertidig jobb til den neste. Det gir manglende opptjening av rettigheter, skaper usikre liv og stopper ungdoms inntreden i boligmarkedet.

– Kun fast jobb gir fast jobb, fastslår Azari.

NTL Ung mener, i likhet med fagbevegelsen for øvrig, at rettighetene til midlertidig ansatte må styrkes, ikke svekkes, slik regjeringens endring av arbeidsmiljøloven har medført.

Uviss finansiering

Prosjektet som Tine Bergli jobber i er finansiert av Helsedirektoratet over statsbudsjettet. De er foreløpig sikret finansiering ut 2015.

– Det henger litt i løse luften hva som skjer videre, men vi har fått signaler om at vi får midler ett år til, sier Bergli, som er samfunnsviter. Hun har bare et par år bak seg i NTL, men er fast møtende vararepresentant til NTL-styret ved universitetet og glødende engasjert i fagforeningsarbeid.

– Jeg har store forventninger til NTL Ung! Jeg håper det blir mindre oppsplitting mellom ulike grupper unge i NTL, mellom studenter, lærlinger og vi som er i arbeid. Jeg håper vi kan bygge et fellesskap som gir oss unge følelsen av at vi sitter i samme båt, og at vi kan ha noen felles visjoner, vi som skal arve jorda, sier hun.

Solidaritet

Hun var medlem i Akademikerne et par år, men byttet forbund da hun ble kjent med at man måtte ha en mastergrad for å bli fullverdig medlem.

– Jeg mener at grunnverdiene i NTL er viktige for meg og for samfunnet. Det er viktig å løfte alle grupper lønnsmessig, og skal vi få det til, må vi være solidariske og holde sammen. Renholderne er kanskje mer uunnværlige enn oss som har høyere utdanning, sier hun engasjert.

– Man må tørre å spørre

NTL er med sine 650 yrkesaktive medlemmer nest-største fagforening ved Universitetet i Tromsø, deriblant ca. 75 under 35 år. Nå skal de bli flere. Rekruttering blant studenter ved universiteter og høyskoler er et satsingsområde for NTL. Bergli har god tro på at de skal lykkes i å rekruttere nye NTL-ere ved UiT.

– Det gjelder å være først ute og snakke med de nye studentene, stipendiatene eller de nye kollegene på arbeidsplassen. Man må tørre å ta den samtalen, og ikke tenke at fagforening er noe privat – omtrent som religion – som man ikke kan snakke om, sier Bergli.

NTL Ung

• NTL Ung er et nystiftet aktivitetstilbud for NTL-medlemmer under 35 år, både yrkesaktive og studenter.

• NTL Ung organiserer ved arbeidsplasser og studiesteder.

• Den årlige NTL Ung-konferansen vedtar NTL Ungs politiske plattform.

# betyr emneknagg

Hashtag-tegnet etterfølges av ett eller flere ord.

Blir gjerne brukt i sosiale medium for å utheve tema eller gjere det lettare å søke.

Kilde: Språkrådet

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

NTL Ung

• NTL Ung er et nystiftet aktivitetstilbud for NTL-medlemmer under 35 år, både yrkesaktive og studenter.

• NTL Ung organiserer ved arbeidsplasser og studiesteder.

• Den årlige NTL Ung-konferansen vedtar NTL Ungs politiske plattform.

# betyr emneknagg

Hashtag-tegnet etterfølges av ett eller flere ord.

Blir gjerne brukt i sosiale medium for å utheve tema eller gjere det lettare å søke.

Kilde: Språkrådet