Aarebrot: Kampen mot målstyring i offentlig sektor burde vært Aps viktigste sak
– Det må bli slutt på denne galskapen som kalles New Public Management. Fagfolk opplever at de blir undervurdert, sier professor Frank Aarebrot.
PÅ ALVOR – Ap-velgerne jobber stort sett i offentlig sektor. Da må partiet ta folk som jobber i offentlig sektor på alvor, sier professoren og Ap-mannen Aarebrot.
Anette Karlsen
simen.grimsrud@fgbladet.no
Arbeiderpartiet har opplevd et dramatisk fall på meningsmålingene i ukene før valget. Tidligere denne uka skrev NRK at 910.000 velgere sitter på gjerdet. Ap må overbevise mange som stemte på partiet ved sist stortingsvalg for å kaste dagens Høyre- og Frp-regjering.
Valgforsker Frank Aarebrot tror Jonas Gahr Støre kunne mobilisert ansatte i offentlig sektor ved å ta kampen mot målstyring.
– Aps problem er at de ikke greier å mobilisere sine egne velgere. De må ha en sak som tenner sine egne, sier professor Frank Aarebrot ved Institutt for sammenliknende politikk på Universitetet i Bergen.
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
– Må bli slutt på galskapen
Aarebrot mener han har oppskriften på nettopp hvilken sak det kan være: Å bli kvitt det han kaller blåruss-styre i offentlig sektor, eller New Public Management (NPM), som det egentlig heter. Det er en samlebetegnelse for en rekke styringsprinsipper fra privat sektor som blir brukt for å effektivisere offentlig sektor.
– Det må bli slutt på denne galskapen som kalles New Public Management. Fagfolk opplever at de blir undervurdert, sier Aarebrot, som selv er Ap-medlem.
Han er sikker på at det er en sak som vil treffe mange potensielle Ap-velgere.
– Ap-velgerne jobber stort sett i offentlig sektor. Da må partiet ta folk som jobber i offentlig sektor på alvor. Hjelpepleiere, sykepleiere, politifolk og lærere er lei av blåruss-styre, rapportering og måling. Her kunne Arbeiderpartiet mobilisert mange velgere, mener Aarebrot.
• – Skit i måla, la oss gå for kvalitet
Lei av detaljstyring
– Når Ap ikke får de offentlig ansatte til å tenne, er det fordi folk kanskje ikke er så opptatt av formueskatt, men å gjøre jobben sin på en ordentlig måte, og ikke bli detaljstyrt og utsatt for masse rapportering.
NPM har fått mye kritikk
Kritikken mot NPM og målstyring har bare blitt større og sterkere de siste årene. I hjemmetjenesten i kommunene bruker ansatte stoppeklokke for ikke å bruke for mye tid med pasientene. Nå har blant annet Oslo kommune snudd, og innført en tillitsmodell.
– Det faglige har kommet i bakevja. Hvis vi er for lenge hos en pasient, går det ut over neste. Jeg har ikke tid til å sette meg ned og spørre hvordan fru Hansen har det, sa tillitsvalgt Britt Holand i hjemmesykepleien i Oslo til Fagbladet tidligere i år.
• Følg oss på Facebook
– Fagforbundet har ikke brukt makten sin
Aarebrot mener fagbevegelsen, med LOs største forbund i spissen, skulle presset Ap til å løfte fram kampen mot NPM som en hovedsak i valgkampen.
– Fagforbundet har mye makt, men har ikke brukt den godt nok for å løfte fram denne saken. NPM gjelder i høyeste grad Fagforbundets medlemmer også, sier Aarebrot.
– Men Fagforbundet har hatt mye fokus på NPM?
– Jeg syns Anders Folkestad og Unio har vært mer aktive i denne saken. Problemet er at Ap ikke har fått kraftige nok signaler fra fagbevegelsen om at dette er en viktig sak. Det hjelper ikke med noen demonstrasjoner, det må vedtak til. Her skulle en samlet fagbevegelse presset på, mener Aarebrot.
– Har prioritert andre ting
Mette Nord, leder i Fagforbundet, sier at forbundet har prioritert å satse på andre saker som medlemmene er opptatt av.
– Fagforbundet har i mange år jobbet mot New Public Management. Noe som blant annet har resultert i at rødgrønne partier nå går inn for en tillitsreform, mindre rapportering og mindre byråkrati.
Vi kommer til å fortsette dette arbeidet, men i valgkampen er det enda mer overordna krav og politikk som gjelder, for eksempel er det trygge jobber og bedre velferd som er våre hovedkrav. Det kan godt hende at det hadde vært en god valgkampsak, som Aarebrot sier.
– Likevel, med den store bredden i Fagforbundets medlemsmasse, synes vi det har vært riktigere å fremme krav om trygge, hele og faste stillinger, økt bemanning i helse- og omsorgstjenestene og budskap knytta til velferd, skattekutt og kamp mot ulikhet, skriver Mette Nord i en kommentar til Fagbladet.
– Vi har dessuten lyttet til, og konsentrert oss om medlemmenes svar i LOs store medlemsdebatt. Her er medlemmenes prioriteringer klare, og på de tre første plassene kommer: Faste stillinger, full lønn under sykdom og økt bemanning i helse- og omsorgssektoren, skriver Nord.
• Disse ti grafene viser Forskjells-Norge
OVERORDNET: – I valgkampen er det enda mer overordna krav og politikk som gjelder, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.
Ole Palmstrøm