JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aktor mener ansatte ble utsatt for grov menneskehandel

Aktor: Lime-ansatte måtte jobbe 14 timer dagen – hver dag

De fornærmede i Lime-saken kunne ikke bare si opp og reise hjem, de var så bundet til de tiltalte at de ikke hadde noen vei tilbake, mener aktor.
Lime

Lime

Martin Guttormsen Slørdal

De 14 fornærmede i Lime-saken ble satt til å jobbe opptil 14 timer i døgnet, i de fleste tilfellene sju dager per uke. Lønna var svært beskjeden, og dekket bare det som skulle betales i skatt og utgifter til kost, losji og til å betale for å få lov til å komme til Norge, med utsikter til opphold og etter hvert statsborgerskap, ifølge tiltalen.

Hentet til Norge

Ti av de fornærmede ble hentet spesifikt til Norge for å jobbe i butikker under Lime-logoen. De ble lokket med oppholdstillatelse, store lønnsutbetalinger og norsk statsborgerskap når det var gått tre år, framholdt statsadvokat Geir Evanger i starten av sin maratonprosedyre tirsdag.

– Hvis retten kommer til at virksomheten var menneskehandel, så må den også komme til at det her er snakk om grov menneskehandel, sa Evanger.

Han argumenterte for at de fornærmede var alene i Norge, under sterkt press og i en svært sårbar situasjon og ble grovt utnyttet av de tiltalte. Lønns- og arbeidsvilkårene innebar i realiteten tvangsarbeid, ifølge aktoratet.

• Følg oss på Facebook

Utnyttet ordning

Spesialistordningen ble etablert i 2010 og gjorde det mulig å gi oppholdstillatelse til spesialisert og høyt lønnet arbeidskraft, men ble kort tid etter grovt misbrukt til å importere billig arbeidskraft til lavlønnsyrker. Norske myndigheter avsluttet ordningen i 2013.

Hele ti måneder etter at Lime-saken kom opp for retten, ble bevisførselen avsluttet og prosedyrene kunne begynne tirsdag. Aktors prosedyre kommer alene til å vare den første uka, kanskje mer. Deretter skal forsvarerne til de 13 tiltalte i saken si sitt. Trolig kommer saken først til å bli tatt opp til doms oppunder jul.

Michel ble overvåket i sykmeldingsperioden

Veldig stor sak

Dom i saken er ventet først neste høst, men kun for en del av det enorme sakskomplekset. Andre deler skal behandles senere.

Øvre strafferamme for grov menneskehandel er ti års fengsel, men i Lime-saken inneholder tiltalen også en stor mengde andre forhold, blant annet omfattende lånebedragerier i de fornærmedes navn, som øker den øvre strafferammen ytterligere.

Aktoratets påstand i saken – hvor strenge straffer han mener de 13 tiltale bør dømmes til – kommer tidligst fredag, men kan bli utsatt til tirsdag i neste uke.

Hovedmannen

Aktor pekte ut Sajjad Hussain som hovedmannen i Lime-nettverket, mens hans bror Sajid må anses som medvirker, selv om han også hadde store økonomiske interesser i saken.

Ved å knytte oppholdstillatelsen her i landet til arbeidsforholdet, var arbeiderne uløselig knyttet til de tiltalte Hussain-brødrene. Hvis de ikke gjorde som de ble bedt og fikk sparken, ville også oppholdstillatelsen opphøre, poengterte Evanger.

– Graden av utnyttelse er så stor at den utvilsomt fyller lovens krav til hva som er «grov menneskehandel», sa han.

– Det er menneskehandel som er primærforbrytelsen, og Sajjad Hussain som er primærforbryteren. Det er åpenbart at lovens krav er innfridd, sa Evanger.

Medvirkere

De øvrige elleve personene på tiltalebenken regnes som medvirkere. Skyldspørsmålet for deres del handler i vesentlig grad om de visste hva de medvirket til, og om de likevel valgte å medvirke, poengterte Evanger.

«Ingen grunn til at de over 60 skal ha mer ferie eller fordeler enn andre»

Nå er det ikke lenger lov å tvinge 67-åringer til å slutte på jobben

Hjelp, jeg har fått advarsel fra sjefen

Annonse
Annonse